Artikel
Skrevet af Stefan Köhler Pellegrini, Projektchef, TNFF og Cecilie Skou
Fotos fra Station Next / TheNextFilmFestival og Cecilie Skou
En væsentlig udklækningsanstalt for filmtalenter. Sådan kan man passende beskrive kortfilmfestivalen for unge, som Station Next kuraterer i samarbejde med Odense Internationale Film Festival. Projektchefen for festivalen deler sine visioner for festivalen. Mens en tidligere vinder fortæller om sine oplevelser med festivalen og den betydning, den har haft for hende.
I 10 år har vi bidraget til at udvikle fremtidens filmskabere. Hvert år ser vi, at flere af vores tidligere deltagere, både fra Danmark og udlandet, bliver optaget på filmskoler eller optræder i rulleteksterne på professionelle film. Selvom det er fantastisk at se vores deltagere blomstre i den professionelle branche, er det dog ikke det, vi er mest stolte af. Ej heller er vi mest stolte af det faktum, at vi er medstifter af det internationale netværk; Youth Cinema Network, som årligt arrangerer filmfestivaler for samlet langt over 100.000 unge.
Giver de unge en stemme
Kernen af vores festival har altid været at samle unge omkring filmmediet. Selvfølgelig dyrker vi talenterne, men vi lægger meget stor vægt på, at alle unge, fra folkeskoleelever til talentskoleelever, forstår vigtigheden af deres stemme. Vi vil have deltagerne til at opdage, at de – ungdommen – kan kommunikere deres generation, deres liv og deres oplevelse af samfundet og verdenen gennem det medie, som de normalt kun forbinder med Hollywood og Netflix.
Giv dem en megafon
I samarbejde med Odense International Film Festival og vores moderorganisation, Station Next – Den Danske Ungdomsfilmskole, bidrager vi til ungdommens kunstneriske og kulturelle udvikling. Vi har det privilegium at bevidstgøre en ny generation og give dem et talerør.
Voksne, som forstår
Når vi ser glæden stråle ud af en deltager, som lige har oplevet, at en voksen forstod deres budskab i en film, der på en eller anden måde afspejler deltagerens syn på verden, så er vi virkelig stolte. Deltageren har her lært, at de kan og har ret til at udtale sig, på den måde, der fungerer for dem som individ og som generation. Det er en vigtig demokratisk læring – og den opnår både folkeskoleeleven og talentskoleeleven.
Stefan Köhler Pellegrini, Projektchef, TNFF
Cecilie Elmholt Skou fra DaBUFs bestyrelse fortæller
I 2017 drog jeg mod Odense for at deltage i TheNextFilmFestival for første gang. Med begrænset viden om hvad der ventede mig i Odense, og uvidende om at dette var første ud af mange besøg på festivalen, troppede jeg op og blev mødt af en rød løber, en fyldt sal med unge deltagere præcis ligesom mig selv og et filmprogram med kortfilm, der løb fra morgen til aften.
De kommende dage bød på filmvisninger, indsigtsfulde oplæg af professionelle filmskabere og et væld af netværksmuligheder med andre passionerede unge. Her lærte jeg flere personer at kende, som jeg efterfølgende har arbejdet med på filmprojekter.
Som en del af noget større
TheNextFilmFestival slutter med et brag af et awardshow. Professionelle filmfolk står klar til at overrække priserne sammen med anerkendende og rosende ord, og en fornemmelse af at være en del af noget større spreder sig i lokalet. Udover de fine statuetter som bliver uddelt, så indebærer mange af priserne støtte til kommende kortfilm eller filmprojekter. Noget af det mest unikke er, at vinderfilmen kvalificerer sig direkte til Odense Film Festival det følgende år, hvilket på fineste vis forener de to festivaler og skaber en bro mellem de unge filmskabere og de mere rutinerede professionelle filmfolk.
TheNextFilmFestival sætter spor
I 2018 deltog jeg på TheNextFilmFestival igen, denne gang med kortfilmen “Svævende Soldater”, som jeg instruerede under mit andet år på Filmskolen Station Next. Denne gang vidste jeg hvad jeg gik ind til, og forventningerne var derfor tårnhøje.
Til awardshowet kulminerede min spændthed med glæde og stolthed – jeg vandt hovedprisen! Som en del af præmien vandt jeg penge til min kommende kortfilm og støtte af Københavns Filmværksted. Her producerede og instruerede jeg kortfilmen “Stime”, med hjælp fra blandt andet mennesker, som jeg mødte gennem mine besøg på TheNextFilmFestival. Som en del af hovedprisen vandt jeg som noget ekstraordinært et legat til et semester på et filmuniversitet i Los Angeles, som jeg tog til i 2019.
TheNextFilmFestival har haft en kæmpe betydning i løbet af min tidlige ungdom, og festivalen har været startskuddet til mange højdepunkter i min karriere hidtil. TheNextFilmFestival er, efter min erfaring, et sted hvor unge filmskabere og filminteresserede kan møde ligesindede, og hvor der er plads til erfaringsudveksling og ikke mindst sjov og ballade. Om man blot vil møde andre unge, se film elle opleve en ægte filmfestival stemning, så er TheNextFilmFestival stedet for lige præcis dette.
“Stime” som jeg vandt penge til og fik produktionsstøtte af filmværkstedet til, kan du se her
Cecilie Elmholt Skou
Fakta om TheNextFilmFestival:
-
- Grundlagt i 2013 af Station Next – Den Danske Ungdomsfilmskole.
- Festivalen er stadigvæk i dag ejet og drevet af Fonden Station Next.
- Årlig filmfestival for unge, hvor samtlige deltagende film er lavet af unge.
- Har engageret hele Danmark i lokale, og regionale filmfestivaler for folkeskoler.
- Har både en national og en international afdeling, med deltagelse fra hele verden.
- Foruden alders- og niveauopdelt konkurrence, byder festivalen på undervisning og talks.
- Blev i starten afviklet med københavnske Buster Filmfestival, som et forsøg på unges egne film.
- Rykkede i 2015 til Odense, hvor samarbejdet med Odense International Film Festival blev etableret.
- I løbet af festivalens første 10 år har mere end 70.000 unge, mellem 13 og 25 år, deltaget i vores koncepter.
- I 2023 startede vi en nytænkning af vores koncepter, som bl.a. vil betyde et stærkere samspil med OFF.