2018 er året, hvor Herning Skolebio kan fejre sit 25årsjubilæum. Foreningen startede i sin tid ud fra en idé undfanget i et SSP-samarbejde (Skole, Socialforvaltning og Politi) i Herning Kommune.

23-11-2018 – HELLE RAHBEK / HERNING SKOLEBIO

Et fællesskab for børnene

I SSP-udvalget sad blandt andre nuværende politiinspektør Ole Henriksen og lærer Franz Jensen. De var enige om, at der manglede et fritidstilbud til de børn, der ikke umiddelbart kom i sportsklubberne og andre foreninger. På det tidspunkt var man også optaget af, at børn ikke skulle sidde hjemme og se videofilm. Det ville være langt bedre, at man kunne lave et fællesskab for børnene, og det blev så til et filmfællesskab i form af Herning Skolebio. Bestyrelsen blev sammensat af personer i det netværk, som Ole Henriksen og Franz Jensen havde. Lærer Bjarke Overgaard blev inddraget og sidder stadig i bestyrelsen som den eneste, der har været med hele vejen.

Børn af forældre, som selv har gået i skolebio

Vi er fem medlemmer i bestyrelsen for Herning Skolebio. Et af vores bestyrelsesmedlemmer, vores kasserer Jacob Juulsgaard har selv gået i skolebio. Vi oplever generelt, at en del af de børn, der nu kommer i skolebio, er børn af forældre, som selv har gået i skolebio.

Mellem 2500 og 2700 medlemmer hvert år

Vi viser film fem gange i løbet af skoleåret. Børnene har vi inddelt i tre grupper: 0. – 1.klasse, 2. – 4. klasse og 5. – 7. klasse. Hver gruppe har sin filmpakke. Der vises film fra mandag til torsdag i filmugerne. Typisk er der et par bestyrelsesmedlemmer, nogle voksenhjælpere og fire unge hjælpere til stede hver filmdag. Det betyder, at filmdagene kører forholdsvis gnidningsfrit, selvom der er mellem 600 og 700 elever hver dag. For de ældste elever afholder vi også en maratonfilmnat i november. Herning Skolebio har mellem 2500 og 2700 medlemmer hver år.

Mumi og Iqbal

Vi valgte, at vores jubilæum selvfølgelig skulle komme hele vores målgruppe til gode. Derfor besluttede vi at afholde et jubilæumsarrangement lørdag den 1. september 2018, hvor vi havde lejet alle salene i Nordisk Film Biografer i Herning. Det betød, at vi havde cirka 800 sæder til hver af de to film, som vi havde valgt. For de mindste viste vi om formiddagen ”Mumitroldene på sommerferie” (”Muumit rivieralla”, Finland 2014), og for de lidt ældre havde vi om eftermiddagen forpremiere på ”Iqbal og den indiske juvel” (Danmark 2018).

Billet, sodavand, popkorn og en lille pose slik

Da det var 25årsjubilæum, var billetprisen naturligvis 25 kroner! For den sjat penge fik man en billet, sodavand, popkorn og en lille pose slik. Der blev sendt mails ud til de kontaktlærere, som vi har på alle skoler, lige som vi indrykkede en avisannonce i Herning Folkeblad med invitationen. Avisen skrev også en fin artikel om os i ugen op til jubilæet. Alligevel lykkedes det desværre ikke for os at få alle pladser fyldt op.

Videohilsen fra Iqbal

Vi havde en fantastisk dag med de cirka 800 børn og forældre, der var med til at fejre os og hinanden. Biografen havde pyntet op med levende lys, rød løber og i det hele taget gjort rigtigt meget for at dagen skulle forløbe festligt. Biografen havde også sørget for, at der var en lille videohilsen til Herning Skolebio fra de tre hovedrolleindehavere i Iqbalfilmen. Den kørte på storskærmen i foyeren og blev også vist inden filmen på det store lærred. Det var stort!

Positive og dejlige kommentarer

I den efterfølgende evaluering må vi konstatere, at det ikke var en god idé at sende invitationen til jubilæumsarrangementet ud samtidigt med vores nye program for denne sæson. Lige som vi også skulle have været meget mere tydelige med, at man gerne måtte have en voksen med i biografen til jubilæet. Men det skal ikke overskygge, at vi synes, at dagen var flot og festlig. Vi fik mange positive og dejlige kommentarer fra både børn og voksne. Nu er vi klar til at gå i gang med jubilæumssæsonen, hvor vi også tænker at gøre lidt ekstra ud af maratonnatten i november.