Skrevet af
KELD MATHIESEN / AALBORG FILMKLUB

Det vælter ud med nye film i biograferne. Ikke ualmindeligt med fem premierer om ugen. Midt i det rivende flow af nye spillefilm stopper vi lidt op og kigger i bagkataloget. Er der noget herfra, vi absolut må programsætte, før det drukner i strømmen eller overdøves af Netflix, HBO? Og hvad har vi så?

Finde og formidle de gode film

Med Skolen I Biografen (MSIB) og Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber (DaBUF) – med to lidet mundrette akronymer – har gennem de seneste atten år arbejdet på hver sin halvdel af banen med hver sin vinkel på at finde og formidle de gode film til den opvoksende generation.

Begge platforme lever stærkt og godt

Den 18-årige opkomling har vokset sig stor og stærk, og på trods af dystre spådomme ved vuggen i år 2000 om MSIBs fremtidige ødelæggende virkning på børnefilmklubberne har det selvfølgelig vist sig, at begge platforme lever stærkt og godt.

Skaffe rettigheder til en lang række spillefilm

På samme måde som vise mænd og kvinder i DaBUF for tiden er i færd med at tale sig frem til en kanon på en snes film, som alle børn og unge bør have set, før de bliver voksne, er Centre for Undervisningsmidler i Danmark (CFU), der er den udøvende forvalter af MSIB, i færd med at skaffe rettigheder til en lang række spillefilm til streaming fra en platform, som alle undervisere i Dronningeriget har adgang til. Platformen hedder mitCFU, en slags pædagogisk Netflix for undervisere. Med 37.000 tv-udsendelser til stream fra server er man i gang med også at opbygge en stor samling af danske og udenlandske spillefilm, der på en eller anden måde kan bruges i en undervisningssammenhæng.

Gode film udstyret med undervisningsmateriale

At skaffe sig rettighederne til at streame spillefilm er en historie for sig, men kort fortalt: Det er ikke nemt. Missionen var i første omgang at skaffe rettighederne til at streame de titler, som har været brugt i MSIB siden starten i 2000. Ikke kun, fordi det er gode film, men også fordi de i forvejen er udstyret med et undervisningsmateriale, der er tilgængeligt på filmcentralen.dk. Af de ti mest sete film i MSIBs historie er det indtil videre lykkedes at få fat i halvdelen (nu er det jo ikke nødvendigvis de mest bookede, der er de bedste – bare se på DaBUFs liste over mest bookede film i Pråsen 1/2018)!

Skammerens Datter / Nordisk Film / Nepenthe Film

 

 Skammerens Datter / Nordisk Film / Nepenthe Film

Stempler sig ind øverst på ranglisten

Men nogle af MSIB-filmene kandiderer bestemt til en kanonisering i undervisningsverdenen. Et helt aktuelt eksempel er ”Billy Elliot” (England 2000), som faktisk er programsat i det kommende skoleår over hele landet, og som vil være tilgængelig på mitCFU efter årsskiftet med et nyt og opdateret undervisningsmateriale på Filmcentralen. ”Skammerens datter” (Danmark 2015), som er nummer 2 på MSIBs liste, er også en film, der stempler sig ind øverst på ranglisten. Det er en stor dansk roman, der er filmatiseret, og dertil udstyret med et særdeles omfattende og spændende undervisningsmateriale.

En elementært spændende robinsonade

En del af titlerne i MSIBs bagkatalog vil være kendt i DaBUF-kredse. De optræder gerne til filmgennemsyn og i Filmkataloget, og sammenfald i filmvalget er ikke et ukendt fænomen: ”Operation Arktis” (Norge 2014) er nummer 7 på MSIBs alltime liste og var sidste år nummer 11 på DaBUFs Top 25. En elementært spændende film om tre børn på en øde ø fungerer fint som underholdning i fritidsfælleskabet og som indslag i et undervisningsforløb om robinsonader på mellemtrinnet.

Operation Arktis

 

Operation Arktis / Nordisk Film

Der er guld at hente

Det er langtfra lykkedes at få rettigheder til samtlige MSIB-titler gennem de 18 år, men omkring halvdelen er nu tilgængelige blandt de cirka 430 titler, der nu kan streames på mitCFU.dk. Det er mange titler, og der er guld at hente:

Bølgen

”Bølgen” (Tyskland 2008) er et hit. Ikke bare til tyskundervisningen, men også til historie og samfundsfag. Historien om skolelæreren Ron Jones (hos hvem jeg boede i et par uger i San Francisco sidst i 1990erne), der gennemførte et skæbnesvangert eksperiment med en skoleklasse sidst i 1960erne, er klog og vedkommende filmkunst med pædagogisk sigte. Ron Jones endte med at få livsvarig karantæne fra at undervise. Dog ikke handicappede, ironisk nok, og resten af sin karriere underviste han på et handicapcenter!

Den grønne cykel

Udover at være en skøn fortælling giver ”Den grønne Cykel” (Saudi Arabien/Tyskland 2013) et fyldigt og indsigtsfuldt signalement af kultur og livsvilkår i Saudi Arabien, fortalt i øjenhøjde også til danske piger og drenge på mellemtrinnet. Filmen er optaget i 2012 et par år efter ’det arabiske forår’ og instrueret af en kvinde, men flere år før de igangværende reformer i Saudi Arabien. Filmens titel leder tankerne mod Vittorio De Sicas neorealistiske mesterværk “Cykeltyven” fra 1948.

De usynlige dreng

Vinderen af den europæiske Young Audience Award 2015 var en meget populær film for mellemtrinnet i det efterfølgende skoleårs udgave af MSIB. Historien i ”Den usynlige dreng” (Italien 2014) kobler sig direkte på sit publikum med en halvkikset teenager, nederst i skolens sociale hierarki, der en dag pludselig vågner op og er usynlig! Det åbner for spændende muligheder i det krimiplot, som driver historien fremad. Udover superheltetemaet er filmen også velegnet som grundlag for at diskutere mobning. Såvel fra ofrets som fra mobberens synsvinkel.

Mit liv som squash

Stopmotion-animationen ”Mit liv som squash” (Frankrig 2016) er nomineret til en Oscar, vandt en Golden Globe og var meget tæt på også at vinde Young Audience Award i 2017. Det er en enkel, men gribende historie om at miste sine forældre, komme på børnehjem og indgå i et fællesskab med andre børn, der har haft et hårdt liv. Velegnet til at arbejde med relationer, gruppedynamik, forældreløse børn, forældresvigt og heldigvis først og fremmest: venskaber.

De mest sete på mitCFU

Der vil inden for det næste halve år komme yderligere titler med klassikerpotentiale, men allerede populære titler fra bagkataloget som ”Idol” (Palæstina 2015), ”Fantomdrengen” (Frankrig 2015), ”Pinocchio” (Italien 2012), ”Amazonia” (Brasilien 2013), ”En kat i Paris” (Frankrig 2010), ”Whale Rider” (New Zealand 2002), ”Drømmen” (Danmark 2006), ”Almanya – Velkommen til Tyskland” (Tyskland 2011) er nu streambare på mitCFU.

Nye titler

Derudover er der de ganske nye titler, ”Borg” (Danmark/Sverige/Finland 2017), ”Glasslottet” (USA 2017), ”La La Land” (USA 2016) samt topscoreren på DaBUFs Top 25: ”Iqbal & superchippen” (Danmark 2016).

Den mest sete: Ørnens øje

Men gæt engang hvilken film, der er den mest sete på mitCFU? Det er ”Ørnens øje” (Danmark 1997). Hurtigere er flowet så heller ikke i skoleverdenen!

De 10 mest sete titler i Med Skolen i Biografen gennem tiden

1. Den lille prins – Frankrig 2015 – Instruktion: Mark Osborne – 49.336

2. Skammerens datter – Danmark 2015 – Instruktion: Kenneth Kainz – 43.474

3. Albert – Danmark 2015 – Instruktion: Karsten Kiilerich – 41.645

4. Glasskår – Norge 2001 – Instruktion: Lars Berg – 38.379

5. Whale Rider – New Zealand 2002 – Instruktion: Niki Caro – 37.682

6. Drømmen – Danmark 2006 – Instruktion: Niels Arden Oplev – 33.863

7. Operation Arktis – Norge 2014 – Instruktion: Grethe Bøe-Waal – 33.774

8. Filmen om Radiserne – USA 2015 – Instruktion: Steve Martino – 33.679

9. Sangen fra havet – Irland/Danmark/Belgien/Frankrig/Luxemburg – 2014 – Instruktion: Tomm Moore – 33.620

10. Billy Elliot – England 2000 – Instruktion: Stephen Daldry – 32.918

Den Lille Prins / Scanbox

Den Lille Prins / Scanbox