Foto: Zlin Film Festival

Mange danske filmklubber har i årenes løb stiftet bekendtskab med nye børne- og ungdomsfilm ved Berlinalen, som hvert år afholdes i februar måned. Den store filmfestival indeholder ikke bare børne-og ungdomsfilm, men i lige så høj grad voksenfilm. Derfor har DaBUFs bestyrelse besluttet at besøge Zlin Film Festival i Tjekkiet, som udelukkende viser børne- og ungdomsfilm. Motivet til besøget har altså været, at her fik man den ’rene vare’ og dermed også muligheden for at vurdere om den tjekkiske festival for DaBUF kunne være et alternativ til Berlinalen.

Zlin – Gottwaldov – Zlin

Festivalen i Zlin startede i 1961, og det var derfor den 59. filmfest i år. Da festivalen startede, hed byen Gottwaldov. Det hed den fra 1949 til 1999, og den var opkaldt efter landets første kommunistiske præsident Klement Gottwald (1896 – 1953). Men før 1949 hed den Zlin, og det gør den altså igen i dag.

Fremtidsfilm for børn og unge

2019versionen af Zlin Film Festival fandt sted i perioden 24.05. – 01.06. Filmfestivalen er opdelt i flere konkurrencekategorier: Fremtidsfilm for børn, fremtidsfilm for unge, animationsfilm, dokumentarfilm og studenterfilm. De fleste af de i alt over 250 film blev vist i byens biografcenter, Golden Apple Cinema, som havde seks sale. Desuden blev et mindre antal film vist i Kongrescentret, Tomas Bata Universitet og som Open Air Cinema. I filmprogrammet var filmene fint angivet med alderskategori, oprindelsesland og oplysninger om, i hvilken konkurrence filmen deltog. Tre danske film var med i årets festival: Dorte Bengtssons Kim Fupz Aakeson-tegnefilm ”Vitello”, Kaspar Munks ”Vildheksen” efter Lene Kaaberbøls roman og Poul Bergs ”Hacker”.

Tjekkisk sprog og engelske undertekster

I forbindelse med filmvisningerne var det begrænset med introduktioner, og kun ved enkelte af de film, jeg så, var holdet bag den viste film tilstede for at modtage hyldest og besvare spørgsmål fra publikum. Det gør de bedre på Berlinalen. Da festivalen jo foregik i Tjekkiet, var sproget fortrinsvis tjekkisk, så dubbingen kunne overdøve originalsproget. Men for det meste var filmene heldigvis med engelske undertekster.

Events og tiltag for børn

Det er mit indtryk, at festivaldeltagerne udover de lokale børn og unge var professionelle filmfolk. Sjældent var biografsalene fyldte til trods for en billetpris på under 20 kroner. Når arrangørerne siger, at festivalen er Europas største, skal det måles ud fra, at det udelukkende er børne- og ungdomsfilm, der bliver vist. Det, der i særlig grad gør det til en stor filmfest, er alle de events og tiltag for børn, som finder sted i forbindelse med festivalen. Hele den centrale del af byen er fyldt med musik, dans og aktiviteter i alle afskygninger inklusive mad og drikke samt merchandise.

Tomas Bata

Jeg var interesseret i at vide, hvorfor denne festival var startet netop her i en provinsby med godt 80.000 indbyggere i det sydøstlige Tjekkiet med godt og vel 300 kilometer til hovedstaden Prag. Svaret er knyttet til navnet Tomas Bata (1876 – 1932). Han etablerede i 1894 en stor skoproduktion i Zlin, og hans betydning har været særdeles vigtig. Firmaet var simpelthen den største skoproducent i Europa. Med mange arbejdspladser blev der samtidig behov for boliger, handel, service og underholdning. Bata var en aktiv herre og medfinansierede i årenes løb filmskole, universitet, teater, biograf, sportsanlæg med mere.

Spændende og anderledes

Zlin er på mange måder en spændende by og prisbillig i forhold til Berlin. Ulempen er den noget længere afstand for eventuelle danske filmklubdeltagere. Tidspunktet maj-juni for afviklingen af festivalen ligger fast og er begrundet i de mange udendørsaktiviteter. Filmfestivalen er spændende og anderledes, men jeg vil nok vurdere, at tilgængeligheden og tidspunktet trækker ned i forhold til dansk deltagelse. Og selvom der vises film fra det meste af Verden, opfatter jeg festivalen som mestendels en lokal begivenhed.

Erling Dalsgaard / DaBUFs bestyrelse og formand for Internationalt udvalg