Foto: Giffoni Film Festival

For 49. gang slog Giffoni Film Festival dørene op for film, publikum og jurymedlemmer fra hele verden. Og igen var DaBUF i stand til at stille med tre vidende, kompetente og fokuserede jurymedlemmer, som med Kim og Dorte Bruun fra DaBUF som chaperoner indtog den italienske filmscene. Over tolv dage skulle de tre unge dabuffere se og vurdere syv film i konkurrence. Her er deres fortællinger.

Giffoni: Min tur til Italien 1:

Da jeg var til ungdomsseminar i februar 2019, hørte jeg om Giffoni Film Festival. Jeg sendte derfor senere en ansøgning, og det har jeg ikke fortrudt! I maj fik jeg en mail om, at min ansøgning var blevet accepteret. I juli begyndte mails at rulle ind fra Giffoni. Man skulle opgive blandt andet kontaktoplysninger, T-shirtstørrelse og svare på et spørgeskema. De ville for eksempel vide, hvor god jeg var til engelsk, og om jeg ville bo på samme værelse som min vært. Den dag jeg fik sommerferie, kom der endnu en mail fra Giffoni om, hvem min værtsfamilie var. Min vært var en 13årig italiensk dreng ved navn Mario. Vi skrev frem og tilbage på mail, og så skulle der ellers bare ventes.

Overvældende varme og en meget klar blå himmel

Vi mødtes i Københavns Lufthavn for at rejse til Italien. I lufthavnen mødte jeg for første gang de to andre danske jurymedlemmer Karl og Naomi. Vi skulle afsted sammen med Dorte og Kim Bruun fra DaBUF, som var vores chaperoner i Giffoni. I Italien blev vi mødt af en overvældende varme og en meget klar blå himmel. På Grand Hotel Salerno mødte vi vores værtsfamilier og tog hjem til dem, inden vi om aftenen mødtes i Giffoni til Welcome Party. Her blev der spillet international musik. Hvilket desværre ikke gentog sig de andre aftener, hvor der kun var italiensk musik på programmet.

Pasta, vandmelon og gelato

Jeg boede hos en meget venlig familie, som gjorde alt for, at jeg skulle have det godt i Italien. Hjemme hos dem var det Paola (Marios mor), der lavede maden, hvorimod man i Giffoni kunne købe masser af mad og alverdens ting og sager. Jeg fik mange forskellige slags pasta hjemme hos Mario (højst sandsynligt grunden til, at kogte kartofler pludselig smager fantastisk, efter jeg er kommet hjem). Hver dag fik man en madpakke med af familien, jeg kunne få næsten lige, hvad jeg havde lyst til. Paola opdagede hurtigt, at jeg godt kunne lide vandmelon, hvilke førte til indførelsen af vandmelon ved alle måltider! Mit yndlingsord på Italiensk er imidlertid ikke vandmelon eller pasta, men gelato! Mængden af isbutikker i Giffoni, som er en lille by på størrelse med Slangerup, er enorm. Jeg spiste en til tre gelato om dagen, hvilket var nødvendigt på grund af varmen – og smagen!

Pæstum og Amalfi

Der var to dage med tid til udflugter. Dagen efter, jeg var ankommet til Italien, var min værtsfamilie og jeg på udflugt til Pæstum. I Pæstum så vi Nekropolis, hvilket er en ruinby. Der var mange flotte og fascinerende ruiner, eftersom nogle af dem er blandt de bedst bevarede i verden. Den oprindelige by er bygget af grækerne, dengang de ejede området, mens de senere bygninger (som er bygget oven på de græske) er romerske. Senere mødtes Karl, Naomi og jeg sammen med vores værter på Grand Hotel Salerno klokken 09.00, fordi vi skulle på udflugt til Amalfi sammen med Dorte og Kim. Amalfi er meget smuk med bjerge og strande. Det var dog lidt mærkeligt, fordi stranden vi var på, var af småsten i stedet for sand. Det var stadigvæk skønt at bade i vandet, selvom bunden var af småsten. Vi fik set en gammel katedral, som stadig er i brug, og vi spiste en gelato.

Syv konkurrencefilm og tre previews

Da festivalen startede, så vi den første af de syv film i konkurrencen for kategori 13+. Min favoritfilm var ”Knockout” fra Iran, men jeg kunne også godt lide ”Blinded by the Light” fra England, som vandt i vores kategori. Desuden var ”A Colony” fra Canada og ”My Name Is Sara” fra Polen/USA gode film, mens jeg syntes de sidste tre film var mindre gode. Ud over de obligatoriske film så jeg også tre previews: ”MIB: International”, ”Tolkien” og ”The Lion King II”. Under festivalen mødte jeg desuden Natalie Dyer, Charlie Heaton, Elle Fanning, Evan Peters, Amber Heard og Gholamreza Ramezani (producer på ”Knockout”). Det lykkedes for mig at stille spørgsmål til to af dem!

Boder, butikker og marked

Giffoni er en lille og hyggelig italiensk by fyldt med boder, butikker og et marked. Hvis man er sulten, er der adskillige restauranter. Og lækkersulten? Prøv en af isbutikkerne! Markedet, som først åbnede om eftermiddagen, var fyldt med alle mulige varer, både håndlavede bamser, træting og lokalt produceret olivenolie. Min bedste ven i Giffoni var helt klart Selfbank, en hæveautomat, som er åben 24/7. Giffoni er et perfekt sted at finde en souvenir fra Italien til familien.

En oplevelse for livet

Jeg havde tolv gode dage i Giffoni og Salerno. Mario havde deltaget i festivalen før, men havde ikke prøvet at være vært. Derfor glemte han lidt at være sammen med mig, men det blev rigtig hyggeligt alligevel. Jeg hyggede nemlig i stedet med de andre danske jurymedlemmer og mødte mange søde mennesker fra Tyskland og Norge. Giffoni var en oplevelse for livet! Jeg tager gerne af sted igen.

Rasmus Køppler / Slangerup Børne og Ungdomsfilmklub

Giffoni: Min tur til Italien 2:

Giffoni var en fantastisk og spændende oplevelse. Jeg var virkelig nevøs, da jeg skulle afsted til Italien. At skulle afsted som 13årig til et andet land og bo hos en italiensk familie, det har jeg ikke prøvet før. Deres måde at leve på er meget anderledes end vores. Man fik kiks og kager til morgenmad. Moren kommer hjem til frokost hver dag, og laver varm mad som pasta med pesto eller pizza. Det var lidt mærkeligt, når man er vant til at spise havregryn og rugbrød. Der er intet rugbrød i Italien, der er kun hvidt brød og kager. Familien boede i Salerno og havde en dreng på min alder. Vi boede sammen på hans værelse, og familien var rigtig sød og tog godt imod mig. For at komme til filmfestivalen skulle man tage en bus fra Salerno til Giffoni. Det tager lige omkring 40-60 minutter. Bussen var kun for jurymedlemmer, og den var helt proppet.

Som sild i tønde

Der var møder og film hver dag, og til møderne var der så mange mennesker, at man stod som sild i tønde. Til møderne kunne man se filmstjerner som Natalia Dyer og Charlie Heaton fra ”Stranger Things” og Woody Harrelson fra ”Now You See Me”.

Lille by og stor filmfestival

Giffoni er en lille by, men filmfestivalen var kæmpestor. Den første dag var der en kæmpe velkomstfest for juryerne med parade gennem byen og meget mere. Hver aften var der udendørs koncert med italienske orkestre. Det var ret fedt, og der var en god stemning.

5 stjerner ud af 5 mulige

Min yndlingsfilm hed ”Blinded by the Light”. Jeg synes, den var helt fantastisk. Den handler om en pakistansk dreng, der er opvokset i England. Hans far kan ikke lide det liv, som drengen lever. Men da drengen begynder på universitetet, får han en god ven, der giver ham to kassettebånd med musik. Båndene er med Bruce Springsteen, der nærmest talte direkte til drengen, og siger, at han ikke skulle lytte til, hvad andre synes, han skal gøre med sit liv. Han skal selv vælge det, han gerne vil. Drengen er virkelig dygtig til at skrive digte og sange. Og det var den film der vandt. Jeg ville give den 5 stjerner ud af 5 mulige. Helt klart.

Fordelt på alle aldersgrupper

Der var cirka 6.200 jurymedlemmer fra 52 forskellige lande fordelt på alle aldersgrupper. Vi var inddelt i grupper efter alder, og grupperne havde forskellige navne efter forskellige film. Jeg var i ”Percy Jackson”-gruppen, men der var også ”Spiderman”-, ”Gryffindor”-, ”Ironman”-gruppen og alle mulige andre grupper.

Gerne afsted igen

Jeg var dødtræt, da jeg kom hjem fra Giffoni. Men det var en kæmpestor oplevelse, og jeg vil helt klart gerne afsted igen en anden gang. Jeg blev rigtig gode venner med drengen, jeg boede hos, og vi taler stadig sammen.

Karl Juhl Seier / Gladsaxe Børnefilmklub

Giffoni: Min tur til Italien 3

Italien var ligesom en rutsjebane. Der var de gange, hvor det var super sjovt, de gange hvor det var lidt kedeligt, og de gange man bare ville af. Det lyder som en mulig dårlig oplevelse, men det var det virkelig ikke. Det er en del af oplevelsen. Når jeg tænker tilbage, synes jeg, det var en fantastisk tur. Det er bestemt ikke noget, jeg ville være gået glip af. Giffoni var sådan en dejlig by, og jeg mødte nogen fantastiske mennesker. Maden var god, men meget anderledes. Det er meget pasta og spaghetti, nærmest morgen, middag og aften. Og også en del pizza, men det smager jo godt. Jeg syntes, det var ret fedt at have så meget usund mad. Men den var ikke helt god for min mave!

Aldrig mindre end tyve grader

Jeg oplevede mange ting og var for eksempel med min værtsfamilie på stranden. Vi mødte nogle af familiens venner, og de var rigtigt interesserede i mig. Det var ret sjovt at tale med dem og blive ’udspurgt’ om mine forskellige favoritting. De var alle sammen rigtigt søde, og vi satte os til at spille Uno. Det var virkelig varmt i Italien, og det blev aldrig mindre end tyve grader. Ikke engang om natten. Det var dejligt.

For høj lyd

Jeg føler, at vi var lidt uheldige med filmene i år, og dog havde de alle syv en gemt ’besked’ i sig, som var rigtig sød. Der var fire film, jeg syntes var rigtig gode, og tre, der var mindre gode. Den ene film havde et godt emne og er godt lavet, men filmen blev ødelagt af hovedpersonen, som altid skreg, og lyden i biografen var alt for høj. Generelt synes jeg, at deres lyd, om det så var en koncert eller i biografen, var alt for høj. Den film, der vandt, var ikke min favorit, men den var rigtig god. Jeg havde valgt en film om en jøde, der skulle overleve under et andet navn i Anden verdenskrig. Den er baseret på en rigtig historie, og jeg synes, filmen var rigtig god.

To meter fra Woody Harrelson

Møderne med de kendte var ikke, som jeg havde forventet. Man kunne stille spørgsmål, og der var nogle ret store stjerner, men jeg havde forventet noget helt andet. Jeg kunne godt høre, at jeg slet ikke var lige så stor fan som nogle af de andre festivaldeltagere, og det var lidt sjovt. Men det var alligevel ret fedt at stå mindre end to meter fra Woody Harrelson!

Næsten aldrig engelsk

De talte næsten aldrig engelsk på filmfestivalen. Jeg forstår, at denne filmfestival hovedsageligt er for italienske børn og unge, men man bliver altså træt af ikke at kunne forstå noget som helst. Det var ret sjældent, at noget blev oversat, men sådan er det åbenbart. Det var til gengæld meget sjovt at forestille sig, hvad der blev sagt, og lave jokes ud af det!

Et personligt problem

De sidste par dage ville jeg gerne bare gerne hjem. Der var ikke noget galt overhovedet, men tolv dage er lang tid uden at kunne forstå særlig meget. Jeg havde også lidt et personligt problem. Når jeg er hjemme, er jeg af eget valg meget for mig selv. Det er mange dage uden at kunne være alene. Den eneste tid, jeg rigtig fik for mig selv, var, når jeg skulle sove.

Alt i alt en skøn tur

Det kan godt være, at noget af det, jeg har skrevet, virker negativt, men det er det overhovedet ikke. Det var alt i alt en skøn tur, hvor der var rigtig meget sjov og hygge. Det var faktisk helt fantastisk, og jeg elskede det.

Naomi Helth Pugholm / Hvalsø Børnefilmklub

STEMNINGSBILLEDER FRA GIFFONIOPLEVLESEN
Alle de fine fotos er taget af Rasmus Køppler