Anmeldelse
Calamity Jane – Vestens vilde datter (Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary)
Frankrig / Danmark 2020
Instruktør: Remi Chayé
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Længde: 85 minutter

 

Skrevet af Kim Bruun / Odense Filmklub for Børn og Unge

Handling

En karavane af nybyggere strider sig over prærien. I karavanen er Mary Jane og hendes familie. Da hendes klodsede far kommer til skade, bliver Jane nødt til at føre familien videre. Mødet med en udsending fra det amerikanske militær og beskyldninger om tyveri mod Jane fører til, at hun bliver nødt til at finde sin helt egen (leve)vej i det vilde vesten.

Om filmen

Filmen er en nok meget fri fortælling om, hvordan Calamity Jane blev den, vi kender hende som (læs også gennemgangen af hende og hendes (film)liv efter denne anmeldelse).  I denne animationsudgave fremtræder hun meget fri og moderne som en pige i oprør mod tidens normer og en tidlig udgave af en gender bender, en person, som ikke lever op til de normer for køn i den kultur, de er en del af. Filmen er smukt animeret i stærke farver, som ikke minder om de farver, der normalt udspiller sig i westerns. Til gengæld spejler farverne det indre oprør, der raser i Jane. En enkelt afstikker om Jane som guldgraver virker lidt unødvendig, men er formentlig med for at vise kvinders urimelige kår selv i landet, hvor alle ellers var frie til at forfølge deres drømme.

DaBUF-relevans

Filmen er relevant for klubmedlemmer over syv år. Det er sundt at opleve, at piger i drengetøj og med kort hår kan være en provokation i nogle kulturer og epoker.