Pråsprisen 2021

 

 

Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber (DaBUF) hædrede lørdag den 26. juli 2021 forfatter Bjarne Reuter med ’Pråsprisen’. En pris, som foruden æren byder på en illustration udført af Ursula Seeberg og kr. 10.000,-. Prisen er sponsoreret af lokalforeningen Aalborg Filmklub.

’Jo, Bjarne, vi vil gerne være med i hulen’

DaBUFs formand, Kim Bruun siger i sin tale: 

“Årets pråsmodtager har været aktiv i formidling til børn i snart 50 år og størstedelen af historierne fra hans hånd, som er blevet filmatiseret, er bredt set elsket af anmeldere, børn, forældre og ikke mindre af os i filmklubberne. Forbeholdet ‘som er blevet filmatiseret’ dækker over, at vores modtager er en særdeles aktiv forfatter. Også for voksne.

Men her forholder vi os kun til den del af hans produktion, vi har haft fornøjelse af i filmklubberne. Og det er ikke så få opspilede børneøjne modtageren har på samvittigheden. Tænk engang, han har skrevet manuskriptet til Oscar- og Guldpalmevinderen Pelle Erobreren (1987)!

De mest elskede figurer i pråsmodtagerens universer minder umiskendeligt om Klods Hans og barnet i Kejseren nye klæder: De er ofte drenge med en rørende og, indrømmet, øretæveindbydende naivitet som deres adelsmærke. Deres naivitet bringer dem ikke sjældent på kant med autoriteterne, men er også eksponent for samme autoriteters horrible opførsel. Har man én gang set Ole Thestrup som den (lidt for) engagerede gymnastiklærer, forstår man, hvad der hentydes til.

Bemeldte lærer optræder i den første version af Busters Verden (Bille August, 1984). En film, som er svær at komme udenom, når talen falder på verdens bedste børnefilm. Men andre film, som pråsmodtageren har skrevet manuskripter til eller lavet romanforlæg for, kunne med lige så god ret fremhæves. En personlig favorit er En som Hodder (Henrik Ruben Genz, 2003). Husker vi ikke alle scenen med Hodder og Kamma, hvor Kamma fortæller, at hun er født under en uheldig stjerne, og Hodder bedyrer, at han er født på Rigshospitalet. Der ligger et ocean af betydning i denne lille udveksling: Kammas skæbne er fastlagt. Hodder har mulighed for at vælge sin: Han er naturens muntre, naive søn, som selv former sin livsbane. En pointe, vi holder meget af i Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber; at intet er givet, at man har indflydelse på sin egen tilværelse. Især hvis man har nogle gode historier at spejle sig i.

Pråstegningen kan man sige spejler modtageren temmelig godt. Den viser ham slet ikke. Pråsmodtageren er et genert menneske, som selv siger, at han ikke stiller op, hvis der er flere end otte mennesker til stede. Så på den måde giver det god mening, at illustrator Ursula Seeberg gemmer ham væk, men lader nogle af hans bøger og dele af hans universer stå fremme.

Måske er Zappa-trilogien det tætteste, vi kommer på at kende Bjarne Reuter. Navnesammenfaldet mellem Bjarne og hovedpersonen Bjørn er i hvert fald påfaldende. Bjørn er en af de af Reuters personer, vi kommer tætteste på og længst ind i bevidstheden af. Og så er det i filmen Zappa (Bille August, 1983), at den måske mest berømte scene i dansk films historie optræder: “Du vil jo gerne være med i hulen, ik’ Mulle!?”

Jo, Bjarne, vi vil gerne være med i hulen. Vi vil gerne lukkes ind i dine universer. Vi vil gerne møde Klods Hans’ ligesindede og indse, at skæbnen ikke er fastlagt. Vi har et valg og en forpligtelse til at gøre vores ypperste. Ingen gør det helt så godt som Bjarne Reuter, men vi kan alle begynde der, hvor vi står.”

Fakta

Det er illustrator Ursula Seeberg, der står bag årets Pråspris illustration. Ursula Seeberg har senest illustreret Bjarne Reuters Historien om Englebassen (2021).

Pråsprisen uddeles hvert år til en person eller flere personer, der har udført fortjenstfuldt arbejde med produktion og/eller formidling af billedmedier for børn og unge. Prisen blev første gang uddelt i 1983.

Se de tidligere vindere her. 

Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber arbejder med formidling og produktion af billedmedier for børn og unge. På landsplan består DaBUF af 75 filmklubber med ca. 55.000 medlemmer.

Læs mere om DaBUF på denne side dabuf.dk