Artikel

Skrevet af Julie Tangaa Tjalve 

 

 

D. 21. og 22. august 2021 havde projektgruppen Filmværket i samarbejde med Station Next arrangeret en filmskole for unge landet over. Filmskolen foregik i Hvidovre i Station Nexts lokaler. 

På en varm sensommerdag i august mødtes filmglade unge mennesker i Hvidovre.

Sensommervarmen skulle sammen med de fantastiske lokaler på filmskolen Station Next  og FNs 17 verdensmål sætte rammerne for en to-dages pop-up filmskole.

Projektgruppen Filmværket (en projektgruppe bestående af 10 unge eventmagere) stod bag filmskolen. Med økonomisk hjælp fra bl.a. Tuborg Fondet og Nordea Fonden havde Filmværket fået stablet filmskolen på benene.

Filmskolen foregik over to dage. Deltagere fik til opgave at producere en kortfilm i løbet af disse to dage. Inden filmskolens start havde deltagerne haft mulighed for at prioritere, hvilken rolle de helst ville spille i produktionen: Manuskriptforfatter og instruktør, tonemester og fotograf eller skuespiller.

Ud fra deres prioriteringer var de blevet delt ind i fire hold, der hver skulle producere en kortfilm. Manuskriptforfatterne medbragte et færdigskrevet manuskript, der skulle være inspireret af et af FNs 17 verdensmål.

Professionalitet i Hvidovre 

De uhyre dygtige unge mennesker mødtes i Hvidovre lørdag morgen, og gav sig straks i kast med at gennemgå manuskripterne, lave indstillingslister, gulvplaner og storyboards og finde locations. Hver gruppe havde en inspirerende lærer fra Station Next tilknyttet, denne lærer kunne hjælpe og vejlede gennem alle optagelserne. 

Der gik ikke lang tid, før alle fire grupper var i fuld gang med at optage deres kortfilm.

Der blev fundet perfekte locations, ledt efter rekvisitter og spillet skuespil til den helt store guldmedalje.

På trods af det høje ambitionsniveau alle deltagerne havde og det enorme tidspres, det er at skulle optage en kortfilm på meget få timer, gennemførte alle grupper produktionen med grin, tålmodighed og en enorm professionalitet.

Aftenen blev brugt i Station Nexts klipperum, hvor deltagerne nørdede klippeteknikker, colour-grading og lyddesign.

Ingen tid at spilde

Filmværket havde sørget for kaffe, snacks og spil, men det var de færreste af deltagerne, der kunne løsrive sig fra klipningen af deres kortfilm.

Jeg vil vove at påstå, at aldrig før har Hvidovre været fyldt med så mange dygtige og hjælpsomme unge mennesker på én gang.

For selvom stressen til tider var til at tage og føle på, tog deltagerne med meget erfaring sig tid til at lære fra sig og hjælpe nysgerrige deltagere med knap så meget erfaring.

På den måde fik de i fællesskab løftet produktionsniveau til næsten urimelige højder.

Efter en meget hektisk lørdag var det tid til at lade deltagerne få lidt søvn, inden deres kortfilm skulle stå testen på det store lærred næste morgen.

Film Forbinder Folk 

De fire film klarede heldigvis deres allerførste visning til UG med kryds og slange!

Klapsalver flød fra deltagernes hænder, og rosende ord fyldte Station Nexts lokaler.

Men det var ikke kun ny viden om filmproduktionen og en kortfilm til porteføljen, deltagerne tog med fra filmskolen. De fik også nye venskaber og et nyt netværk med sig hjem.

Det er utroligt, hvor nemt film kan forbinde mennesker.

Se selv! 

Hvis du selv vil se og vurdere deltagernes kortfilm, ligger de klar til dig lige her: