Artikel

Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt, leder Herlev Skolebio

 

 

Herlev Skolebio har været aktiv i 70 sæsoner. Formanden for filmklubben ser tilbage og gør status over historien indtil nu.

Nu har Herlev Skolebio rundet endnu et skarpt hjørne. Vi fejrer i år, at vi har eksisteret i hele 70 år. Det er meget lang tid og klubben er ældre end selv de gamle hjælpere i klubben.

Selve fejringen skete ved vores sæsonstart sidst i september, og vi havde en forrygende dag. Der var masser af glade børn og forældre, store mængder saft, slik, popcorn og balloner. Vi havde også fint besøg af både DaBUFs formand, Kim Bruun, og bestyrelsesmedlem Kirsten Nielsen. Dagen blev sluttet med særvisning af den allerførste Far til fire-film. Sikke en dag med fest og farver.

Da biografen havde monopol 

At en filmklub kan eksistere i 70 år er noget af en bedrift. Undervejs skifter hjælpere, børn, teknologi, og ikke mindst de typer af film, vi viser i biografen.

Jeg har prøvet at se lidt tilbage på vores filmklubs historie. Klubben startede i 1951 i efterkrigstiden med et stort marked for gode familiefilm. I starten af 50’erne kom de første Far til fire film, men også de danske biografsuccesser med filmatisering af Morten Korch bøgerne. Begge dele med Alice O’Fredericks som den dygtige kvindelige instruktør. 

Biograferne havde eneret på at vise film, først i 60’erne blev fjernsyn hver mands eje og ind imellem blev der også vist en enkelt film eller to. Det var fjernsyn med få kanaler og meget begrænset TV udbud.

Stabil periode

Herlev børnefilmklub blev startet som to private klubber, henholdsvis Herlev Børnefilmklub og Herlev Skolebio. I 1958 fik vi ny biograf i Herlev med 490 pladser, over dobbelt så mange pladser som vi har i dag – adressen var den samme som i dag, Herlev Bygade 30. Indtil da havde en noget mindre biograf været brugt. Poul Hansen kørte klubberne fra 1956 og indtil 1979, en lang og stabil periode på 23 år. Poul Hansen var også formand for DaBUF i perioden 1971 til 1975.

Ung frisk mand

Undervejs kom en ny frisk mand på banen, Søren Hansen, der som nyuddannet lærer i 1959 blev ansat på Engskolen i Herlev og fik to opgaver. Den ene var at undervise, den anden var at fungere som skolerepræsentant for de to filmklubber. Dette fangede hurtigt Søren, som blev dybt involveret i børnefilmklub-arbejdet.

Søren Hansen overtog formandskab i klubberne i 1979, samtidig blev de to klubber slået sammen til en – Herlev Skolebio, og Herlev Kommune overtog ansvaret. Fra 1979 og indtil 2016, i hele 37 år kørte Søren, stærkt assisteret af sin kone, filmklubben sikkert gennem tidernes skiftende udfordringer. Ved Sørens overtagelse af klubben i 1979 var der 2.000 medlemmer (ud af 3.000 elever). I dag ser det lidt anderledes ud, nu har vi knap 600 medlemmer ud af 3.000 elever. Undervejs har vi været nede på 230 medlemmer (2016) – nu går det den rigtige vej igen. 

Skarp konkurrence 

I 80’erne kom flere og flere TV kanaler, og gennem tiden blev filmklubben især svigtet af de ældste elever. Disse har vi stadig rigtig svært ved at få i filmklub. 

Kabel-tv kom også til i 80’erne med de mange nye udenlandske kanaler. Konkurrencen om børnenes medie-opmærksomhed skærpedes. Nu var det muligt at se film og meget andet indhold på TV. Særligt et par af de danske børnefilm fra i 80’erne husker de fleste voksne nok: Gummi Tarzan, Zappa og Busters verden. TV skærme blev større og større fra 2000 og frem. Senest er streaming/film tjenester kom til. Biograferne, og dermed også børnefilmklubberne, er løbende blev presset;hjemmebiografen kan i dag let vise film i høj kvalitet – også de nyeste film – i skarp konkurrence med biografen.

Dommedagsprofetier 

Søren Hansen og mange andre har været dommedagsprofeter. De har advaret  om, at nu lukker børnefilmklubber, ingen børn gider længere at gå i biografen. Både hjemmebiograferne og åbning af stor ny luksus biograf i Herlev BIG BIO i 2015, har været set som udfordringer til børnefilmklubben i vores foreningsbiograf. Alligevel er det lykkedes at gå fra medlemstal på 230 i 2018/19 til nu at have knap 580 medlemmer i vores foreningsbiograf Herlev Teaterbio med plads til 241.

Fordybelse i mørket

Dommedagsprofeterne har heldigvis taget fejl. Der er stadig plads til biografer, der kommer nye til, og børnene søger stadig børnefilmklubberne og det hyggelige fællesskab i mørket. Måske er det netop mulighed for fordybelsen i biografen, dagens børn har brug for? Biografen giver mulighed for fordybelse. En stor kontrast til børnenes øvrige medieforbrug i hverdagen.

Ny formand og høje forventninger til fremtiden 

I 2016 overtog Lise-Lotte Bjørkholt Herlev Skolebio. Mange nye ting er blevet sat i gang. Hvis du er nysgerrig, så læs mere i Pråsens artikel fra 2020, ”Året klub- titlen varmer i Herlev”.

Senest er konkurrencen på film og serie markedet intensiveret yderligere, sidste år blev Disney + lanceret med stor succes, HBO MAX  er netop kommet til Danmark. Biografvinduet bliver mindre og mindre, vi har set Disney lancere nye film direkte på streaming. Dette gjorde Disney med henvisning til Covid- situationen, hvor biograferne var lukkede.

Vi, de danske Børnefilmklubber, er her stadig, bare kom an. Måske er grunden, at vi i børnefilmklubberne rummer så meget. Der er hygge, fællesskab, sjov, popcorn og sodavand. Desuden giver vi plads til fordybelse i den store filmoplevelse. Mon ikke vi stadig er der, også i mange år fremover? Vi ser frem til en helt normal sæson i Herlev og har da også fået stort set det samme antal medlemmer som før Covid. Hip Hip Hurra- længe leve børnefilmklubberne.