Anmeldelse
Julemand og Co, (Santa & Cie)
Frankrig, 2021
Instruktør: Alain Chabat
Censur: Frarådes børn under 7 år
Længde: 92 minutter

Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt, Herlev Skolebio

Lørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt. Lise-Lotte Bjørkholt har skrevet en omtale af årets julefilm ‘Julemanden og Co’ som blev vist for deltagerne.

Så har vi endnu en julefilm at hygge os med. Måske en lidt anderledes julefilm. Heldigvis er rammerne på plads, vi nærmer os julen, og der arbejdes på højtryk i julemandens julegavefabrik højt mod nord, så alle gaverne til de søde børn kan nå at blive klar. Men intet går efter den ellers faste juleplan, for pludselig besvimer de 92.000 nisser i julemandens værksted på grund af akut mangel på C-vitamin. Julemanden må i aktion, og han bliver tvunget til at gøre kanen klar med de kendte rensdyr. Derefter må julemanden flyve til jorden for at finde C-vitaminer i store mængder. Det viser sig at være lidt sværere end forventet, da julemanden bliver nødt til at finde nogle mennesker, som kan hjælpe ham. Heldigvis møder han en sød familie, og sammen med dem starter den hæsblæsende jagt på vitaminer gennem et julepyntet Paris. Vi får kanetur over Paris’ tage med udsigt til Eiffeltårnet og en landing på Moulin Rouge.

 En lidt anderledes julefilm, med en julemand i grønt kostume, til stor forvirring hos specielt børnene i filmen. En julemand skal være klædt i rødt, ellers er det ikke en rigtig julemand. Her er kvikke rensdyr, og en julemand, som taler rensdyr sprog. Julemanden har en særlig  super gavesæk, hvor alt kan gemmes, og noget kan blive væk.

 Julemanden i filmen er lidt utraditionel. Det viser sig, at han ikke rigtig kender børn, og derfor ikke er særlig begejstret for dem. Men en julemand kan alt, så han lærer selvfølgelig hurtigt også at omgås og holde af børnene.

 Animationer og billedsiden i filmen er rigtig flot. Fine nisselandskaber og flotte klip fra julegavefabrikken og julemandens hjemsted. Mon ikke julemanden får reddet julen endnu en gang?

Det siger de frivillige i filmklubberne om Julemanden og Co

“Det er forfriskende med en anderledes julefilm, selvom den minder meget om Christmas Cronicles i opbygninen. “ Linea og Thomas, Stenløse Børne- og ungdomsfilmklub.

“Hyggelig julefilm som kan ses med hele familien. “ Emine, Ballerup Filmklub.

 “Jeg synes ikke, den var så god. Den var lidt kedelig. Nogle tidspunkter var sjove, men ikke nok. Alt var ikke noget for de mindste, som filmen ellers mest henvender sig til. “ Gro og Liv, 12 og 13 år, Ikast bio.

 “Meget langtrukken film og den danske dubbing fungerede ikke særligt godt. Handlingen hang heller ikke særlig godt sammen. Pludselig var alt løst. “ Helle, Herning Filmklub.

 “Super god julefilm med gode effekter, gode stemmer og historien hænger godt sammen. Den er sjov og hyggelig. Rimelig god film for både børn, unge, voksne og ældre. “ Emma, 12 år, Glostrup Filmklub.