Pråsprisen 2022

 

 

 

DaBUF hædrer lørdag den 23. april 2022 tegnefilmsdubber Lars Thiesgaard med Pråsprisen. En pris, som foruden æren byder på en illustration udført af Jørgen Klubien og kr. 10.000,-. Prisen er sponsoreret af lokalforeningen Odense Filmklub for Børn og Unge.

Stemmeskuespiller modtager pris

Med mere end 700 dubbingroller er Lars Thiesgaard den mest benyttede dubber i Danmark. Når man dertil lægger hans rolle som instruktør af stemmelægning på en lang række film er Lars Thiesgaard en enestående karakter i dansk film og tv.

Ikke mindst på børnfilmområdet er Thiesgaard en kapacitet, man lægger mærke til. Særligt hans rolle som Pumba og hans stemmeinstruktion af en perlerække af danske versioner af populære Disney-Pixar film, har vundet ham hæder blandt danske børnefilmentusiaster.

Denne hæder omsættes nu i en konkret og kontant værdsættelse: Lars Thiesgaard modtager den 23. april Danske Børne- og Ungdomsfilmklubbers pris, Pråsen. Med æren følger en check på 10.000 kroner og en original illustration begået af Disney-illustrator og musiker Jørgen Klubien.

“Når man hører Lars Thiesgaards stemme, ved man ikke nødvendigvis, at han er stemmen bag. Men man forstår umiddelbart en masse om den karakter, han portrætterer. Hans stemme siger langt mere end de ord, han udtaler” hedder det blandt andet i begrundelsen.

 

Årets tale til prismodtageren

DaBUFs formand, Kim Bruun siger i sin tale: 

“I året hvor DaBUF fylder 70 år, skal modtageren også være af en vis tyngde. Og tyngde må man sige, at Pråsprismodtageren besidder. En liste med akkreditiver ville fylde adskillige A4 sider og flere ord end en Pråspristale. Pråsprisvinderen har været stort set uomgåelig for børn i mere end 30 år. Ganske vist begyndte han karrieren for snart 40 år siden, men i 1989 tog det hele fart, og nu til dags kan man vist roligt sige, at han er the-go-to-man inden for sin metier.

Hvis man nogensinde har haft besøg af Pråsprismodtageren, har man haft besøg af ‘Manden med de 1.000 stemmer’. Tænk engang 1.000 stemmer…

Men jeg vil tillade mig at gå i rette med denne betegnelse. Pråsprismodtageren er ikke manden med de 1.000 stemmer. Han er manden med 1.001 stemme. Og den påstand vil jeg gerne forklare. 1.000 er et endeligt tal. Vi har en pengeseddel, som bærer den værdi, et enkelt romertal som udtrykker begrebet. Men 1.001 er en overskridelse af vores begrebsverden og fatteevne. Når vi læser 1.001 nats eventyr, forstår vi godt, at der er tale om et eventyrligt antal – noget, der minder om uendeligt. I princippet kunne Scheherazade fortsætte ind i evigheden med at fortælle sine historier. Leporello er i betegnelsen, man bruger om en (uendelig) lang bane printerpapir. Den liste, han skulle føre var også over 1.000. Så der sker noget, når vi kommer på den anden side af 1.000.

Og derfor vil jeg gerne hævde, at Lars Thiesgaard er manden med 1.001 stemme: Der er en form for uendelighed i variationen af hans stemmekunst. Når man hører Lars Thiesgaard, ved man ikke nødvendigvis, at han er kunstneren bag, men man forstår umiddelbart en masse om den person, han portrætterer. Karakteren skille sig ud på sit udtryk, hvilket gør indtryk.

1.001 udtrykker også det antal af børn, som har nydt godt af Thisgaards formåen: Noget der minder om uendelig mange. Alle de børn, der har været og de myriader af børn, som kommer til – både for at lytte til de udødelige stemmer, som allerede er en del af vores fælles kulturarv og de nye, som garanteret kommer til. Et veritabelt uendeligt antal af børn er blevet og vil blive ført ind i universer gennem Thiesgaards fortolkning af karaktererne, han låner stemme til. Og ikke at forglemme de ubegribelige mængder af stemmer, han har instrueret. Børn (og deres voksne) vil finde forståelse for personer og deres bevæggrunde fordi de i personernes stemmer hører langt mere end de ord, som bliver udtalt.

I Lars Thiesgaards imponerende oeuvre er det svært at finde roller at fremhæve. Men nogle skiller sig alligevel ud: Prins Erik i “Den lille Havfrue”. Et gennembrud for Disney – og for Lars Thiesgaard. Og selvfølgelig rollen som Pumba fra “Løvernes Konge”: Man kan ikke forestille sig, at nogen anden kunstner ville kunne løfte Pumba-karakteren på samme måde og til samme højder.

Illustrationen til årets Pråspris siger vist det meste. En henført Ariel ser på sin Prins Erik med Thiesgaards kontrafej, mens Pumba og andre karakterer ser til. Illustrationen er til overflod udført af Disney-animator Jørgen Klubien – som faktisk animerede præcis denne scene til “Den lille Havfrue”.

Med en uklædelig mangel på beskedenhed kunne jeg tænke mig at ligne DaBUF med Ariel: Den lille havfrue ønsker sig jo brændende en udødelig sjæl, og ved, at den opnår hun med prinsens kærlighed. I DaBUF kunne vi ønske os at nå lige så langt ud som Lars Thiesgaard: At række efter uendeligheden, ligesom Lars formår.

Tak, Lars Thiesgaard, for at være lydsporet til karakterer børn i alle aldre vil bære med sig gennem livet. Dine tolkninger har sat sig varige spor, vi kun kan drømme om i de danske børnefilmklubber.”

Fakta 

Lars Junker Thiesgaard er skuespiller, lydbogsindlæser, tegnefilmsdubber og dialoginstruktør. Han er krediteret for mere end 700 dubbingroller, og er dermed den person i Danmark, der har dubbet flest roller. Thiesgaard arbejder med bl.a. eftersynkronisering af udenlandske tegnefilm og har desuden været instruktør på stemmelægningen af en lang række animationsfilm og -serier, heriblandt samtlige Disney- og Pixarfilm.

Det er Jørgen Klubien, der står bag årets Pråspris illustration. Jørgen Klubien er animator hos The Walt Disney Studios og har bl.a. tegnet scenen fra ’Den lille Havfrue’, hvor Lars Thiesgaard lagde stemme til Prins Erik – som årets illustrationen gengiver.

Pråsprisen uddeles hvert år til en person eller flere personer, der har udført fortjenstfuldt arbejde med produktion og/eller formidling af billedmedier for børn og unge. Prisen blev første gang uddelt i 1983.

Se de tidligere vindere her