Artikel

Skrevet af Jan Frydensbjerg 

 

 

Ternet Ninja 2 vinder prisen for årets bedste Børne- og Ungdomsfilm 2022. Kåringen fandt sted på DaBUFs landsseminar, hvor alle frivillige i landets lokalklubber var inviteret med til at afgøre, hvem der skulle løbe med æren.

Filmklubber er forskellige. De har forskellige livsvilkår, fokuspunkter og problemstillinger. Men et fælles udgangspunkt har de alle. Kærligheden til film, de gode fortællinger og formidlingen af disse.

I DaBUFs 70 års lange levetid har vi haft for vane at hylde personer, der har gjort en særlig og bemærkelsesværdig indsats for børne- og ungdomsfilmen. Men vi, i Filmudvalget, har længe haft et ønske om at skabe en tradition, hvor vi også hylder den enkelte film. Det er jo faktisk de fantastiske børne- og ungdomsfilm, som er vores omdrejningspunkt og udgangspunkt i DaBUF. Det fortjener en opmærksomhed.

Derfor havde vi som noget nyt i år søsat en afstemning om årets børne- og ungdomsfilm. En kåring, der fandt sted til landsseminariet, og hvor alle de frivillige i klubberne var inviteret med til at afgøre, hvem der skulle løbe med æren. Filmudvalget havde nomineret 5 titler, der alle havde biografpremiere i løbet af 2021, og det var disse 5 film, DaBUFs frivillige kunne stemme om. 

Filmene var udvalgt, så de både favnede bredt indholdsmæssigt og aldersmæssigt. 

 

De 5 nominerede var:

Coda – et amerikansk ungdomsdrama, om teenageren Ruby, der er den eneste i sin familie, som kan høre.

Ternet Ninja 2 –  Anders Matthesens opfølger til dundersuccesen, der får Aske og den ternede ninja ud på nye eventyr. 

Cruella – der fortæller forhistorien om Cruella de Vil fra Disneys klassiske tegnefilm ‘101 dalmatinere’ fra 1961.

Buster – genindspilningen af den måske mest ikoniske danske børnefilm fra 1984.

Calamity Jane – animationsfilm om pigen Martha Jane, der i 1863 er på vej mod et bedre liv i Vesten, men som pludselig får et kæmpe ansvar, da hendes far kommer til skade.

 

… Og vinderen er

Efter et tæt opløb endte afstemningen med, at det var Anders Matthesens Ternet Ninja 2, der blev vinderen af Årets bedste Børne- og Ungdomsfilm – kåret af DaBUF. Ternet Ninja 2 har fuld fortjent gået sin sejrsgang i de danske biografer og på imponerende vis lykkes med at leve op til de kolossale forventninger, som forgængerens succes havde skabt. 

Som altid med den tidligere Pråspris-modtager Anders Matthesen, så lykkes han med det, som han sætter sig for. Filmen er en fantastisk underholdende fortælling om både teenageliv, familiekaos og det gode mod det onde. Tilsat tilpas mængder af lårklaskende scener, tankevækkende samfundskommentarer og et persongalleri, man ikke kan andet end at elske. 

Tak til alle de frivillige i DaBUF, der deltog i afstemningen og afgørelsen – og et stort tillykke til Anders Matthesen og hele holdet bag Ternet Ninja 2.