Artikel

Skrevet af Ina Willumsen, Gladsaxe Børnefilmklub

 

 

Foråret er i luften, humøret er højt og forventningens glæde i højsædet, da vi triller ind på parkeringspladsen ved Best Western Hotel Svendborg. Det er fredag den 22. april, og de velkendte rammer er netop starten på en forhåbentlig fornøjelig weekend i børnefilmklubbernes tegn. DaBUFs Landsseminar kan begynde.

Atriumgården fyldes af glade frivillige fra klubber rundt om i landet. Der summer af gensynsglæde, og der bliver hilst, nikket og fundet lidt af den lækre mad. I år får vi ved ‘indtjekningen’ en super, skøn mulepose med et flot design lavet af Ida Viborg.

Svineører og røverhistorier 

Da vi indfinder os i salen, starter den officielle velkomst med sangen ‘Brug dit hjerte som telefon’ med Martin Brygmann og Paprika Steen fra Wikke/Rasmussen filmen ‘Hannibal og Jerry’ fra 1997, og så er den gode stemning slået an. Vi ser en video, hvor Wikke/Rasmussen fortæller om, hvordan de fik hunden til at ‘tale’ (åbne og lukke munden, så der kunne lægges tale på efterfølgende) ved brug af røget svineøre, hvilket lyder som lidt af en bedrift!

Efterfølgende byder DaBUFs formand Kim Bruun os alle velkommen. Han kridter samtidig banen op for, at i forbindelse med DaBUFs 70 års fødselsdag om nogle måneder, så skal Landsseminaret handle om, det hyggelige og trygge i at fortabe sig i bakspejlet. Vi skal fejres, og vi skal hylde de mennesker, der har præget foreningen. Og sidst, men ikke mindst skal der fortælles røverhistorier.

Velkommen og tak

Aktivitetsudvalgets forkvinde, Katrine Seier byder også velkommen og fortæller lidt om de forskellige ting, der skal markere 70 års fødselsdagen, bl.a. et tilbageblik som gengives med en lille udstilling i den ene ende af lokalet.

Vi slutter af med at klappe af alle de gode mennesker, der har gjort det muligt at få Landsseminaret stablet på benene, af sekretariatet, af bestyrelse, af alle de unge, af de nye og de gamle frivillige.

 

Forrygende film og dejlige drinks 

Igen samles vi i atriumgården for nu at blive sendt ud i Svendborgs hyggelige gader og stræder for at finde poster og svare på spørgsmål om filmklubbernes historie. Vi bliver delt i forskellige hold på kryds og tværs af klubberne, og så er det bare med at komme af sted. Det er en fantastisk god ide, der giver en dejlig positiv energi, og så går der naturligvis også sport i at svare rigtigt på alle spørgsmålene.

Da vi igen mødes på Hotel Svendborg er solen gået ned, og der er nu en forrygende mulighed for at gå i Scala biografen og se eller gense den klassiske ‘Singing in the rain’, der deler fødselsår med DaBUF.

Nogle vælger film, nogle vælger sengen og andre vælger den velkendte bar på hotellet, der i år disker op med en signaturdrink, der for alvor smager af sol og sommer.

Forbløffet formand 

Efter en lækker morgenbuffet starter lørdagen traditionen tro med generalforsamlingen. Efter alle formaliteterne er på plads, og mødet er lovlig godkendt, lægger Kim Bruun ud med formandsberetningen. Det, der sætter sig i min hukommelse, er blandt andet formuleringen …”menneskets tilpasningsevne fortsætter med at forbløffe mig…” Det har været nogle hårde år med Corona, bekymring for økonomien og det faktum, at klubberne har blødt medlemmer. Men der er lys for enden af tunnelen, der er sat forskellige skibe i søen, og medlemstilgangen har atter været en smule opadgående i denne sæson. Vi kæmper alle videre, for vi brænder for dette fællesskab og for at skabe gode oplevelser for børn. Det skal være fedt at være frivillig, vi skal have det hyggeligt, sjovt og det skal give værdi. Der skal sættes fokus på et åbent fællesskab, for vi vil gerne have, at de, der gør det samme som os, kan blive en del af vores fællesskab. Derudover kommer Kim omkring, at det er dokumenteret, at frivilligt arbejde har en stor effekt på oplevelsen af lykke. Og med denne udtalelse runder Kim Bruun af og sender et stort tak til bestyrelsen og alle os frivillige.

Farvel til kassereren 

Inden vi når til årsregnskabet, får vi i klubberne indblik i, hvad de forskellige udvalg har arbejdet med, og hvad der er på trapperne den kommende sæson. DaBUFs revisor Irene Klitbo præsenterer sit sidste årsregnskab, der viser et lille overskud på 28.000 kr. Irene stiller ikke op igen, og hun hædres derfor for sit store arbejde med regnskabet gennem de sidste fire år.

Populær forpremiere 

Efter en lækker frokost og mulighed for en lille tur ud i solen, vender vi tilbage til et interview med animationsinstruktør Amalie Næsby Fick, som vi kender fra hendes afgangsprojekt Ztriwer. Amalie har instrueret ‘Lille Allan – den menneskelige antenne’, som vi er så heldige at få lov at se forpremiere på efterfølgende. Amalie fortæller levende om drømmen om at lave film om store emner, som udbredes til det brede publikum i stedet for at gå snævert frem til en snæver gruppe. Hun fortæller endvidere om at arbejde med små budgetter, og om at hun bestemt ikke ville sige nej, hvis Pixar ringede. Hun har været ene instruktør og har derfor haft mange gryder i kog, men hun har haft et meget tæt samarbejde med Peter Frödin, som har skrevet bogen, og som også lægger stemme til to af karaktererne. Hun er glad og stolt af sin film, og hun glæder sig til at høre vores reaktion.

Vi er mange, der begiver os hen i biografen for at se “Lille Allan – den menneskelige antenne”. Det er en fin film, som vi er enige om nok skal finde vej til vores filmklubber. Der er flere forskellige lag i filmen, og der er også lagt lidt humor ind til os voksne. Vi klapper begejstret, da rulleteksterne kører over lærredet.

Glad og ydmyg pråsprisvinder 

Aftenens jubilæumsmiddags højdepunkt er uddelingen af Pråsprisen, som i år går til manden med de 1000 stemmer, nemlig Lars Thiesgaard. Manden bag Grisling, Scooby Doo og Pumba blandt mange andre. Lars var meget glad, stolt, taknemmelig og ydmyg. Og han fortalte om, da han som barn i Gråsten så Junglebogen, som virkelig talte til ham, og hvor sangene rev ham med. Når man er 5-15 år, er man åben for alle indtryk, smag, dufte og oplevelser, og det er disse indtryk, man bærer med sig videre. Årets illustration er meget flot, farverig og viser virkelig hvor mangfoldig Lars’ stemme til forskellige karakterer er. Den er tegnet af Jørgen Klubien.

Hyldest af DaBUF, jubilarer og Årets Klub 

Der var i anledningen af 70 års jubilæet inviteret tre æresgæster, Ole Carlsen og Søren K Lauridsen som begge er tidligere formænd i DaBUF og Liselotte Bjerg som er tidligere sekretær gennem mere end 24 år. De kom alle med anekdoter og tilbageblik fra de tidligere år i DaBUF. De var enige om, at det er imponerende, at DaBUF har formået at bevare sin position og sendte stor tak og mange komplimenter til fællesskaberne og klubarbejderne.

Og så traditionen tro hylder vi atter alle jubilarerne og årets klub, hvor prisen i år gik til Århus Skolebio.

Zlatan eller fællesskab

Igen i aften kan vi blive forkælet med endnu en forpremiere i biografen, nemlig “Jeg er Zlatan”, hvis man kan holde øjnene åbne eller ikke er mere tiltrukket af den hyggelige stemning i hotellets bar.

Flittigt brugt lommetørklæde 

Søndag morgen er Landsseminaret ved at gå på hæld, men efter udtjekning og endnu en lækker morgenmadsbuffet, kan vi endnu en gang få lov til at smutte i biografen. Denne gang kan vi vælge mellem “Mus og ræv i syvende himmel” og “Comedy Queen”. Jeg valgte den helt igennem fantastiske svenske film “Comedy Queen”, om en teenager, der mister sin mor, og som forsøger at overleve på bedste vis, og derfor beslutter sig for at blive comedy queen. Hold nu op, den kan noget den film, og det var nødvendigt med et lommetørklæde flere gange.

Tilbage i salen til en inspirationsrunde med fokus på åbn fællesskabet. Det er en fin måde at runde en weekend af på, nu hvor vi alle er blevet mætte af oplevelser, informationer, debatter og fællesskab.

Lykønskninger fra nær og fjern 

Katrine Seier fremviste små korte videoer med hilsner og lykønskninger fra Angel film, DUF, Buster Filmfestival, formanden for Danske Biografer, Kultur- og medieordfører fra Socialdemokratiet og Det Danske Filminstitut, hvilket var en hyggelig overraskelse. Og på vanlig vis afrundede Kim Bruun løjerne med en særlig kærlig hilsen til alle os frivillige.

 

Farvel og tak for i år

Tilbage er der ikke andet at sige end, at det har været et ualmindeligt godt tilrettelagt program, en ualmindelig fantastisk weekend i ualmindeligt godt selskab. Tak for et fantastisk Landsseminar 2022 og forhåbentlig på gensyn i 2023.