Artikel

Skrevet af Eva Klinting, Filmefterskolen i Ebeltoft

Foto: Bue Kjær Monrad.

 

 

 

I Ebeltoft er flere parter gået sammen om at give børn, der er flygtet fra krig, en følelse af at høre lidt mere til her, hvor de er nu. En tur i biffen handler ikke bare om at se film, men også om at opleve noget i fællesskab med andre børn og om at komme ud af huset og lære et lokalområde at kende. 

Ukrainske børnefilm som gave til ukrainske børn

Kulturhuse i Europa arbejder sammen om initiativer, der omhandler kunst, kultur, kreativitet og fællesskab. Der kan sagtens skabes store kulturoplevelser lokalt, der hvor man bor. Men kultur er også noget, der dannes på tværs af grænser, og som kan være med til at binde mennesker sammen.

Kulturhuset Maltfabrikken i Ebeltoft er del af netværket Trans Europes Halles, der også omfatter Ukraine. Netop da de russiske tropper var på vej ind i landet, var direktøren for Maltfabrikken Kristian Krog i Ukraine for at besøge søster-kulturhuset Izolyatsia i Donetsk, Kiev. En sted, der siden er blevet indtaget af russere og omdannet til fængsel.

Med sig hjem havde Kristian Krog nogle links til ukrainske film, som han fortalte om til Filmefterskolen i Ebeltoft. Og da ukrainere begyndte at ankomme til Syddjurs blev ideen om at vise ukrainske film for ukrainske børn født. Tanken var, der kunne ligge en særlig gestus i at give dem mulighed for at samles om noget velkendt, som var af værdi for dem.

 

Et samarbejde mellem flere, der arbejder med film på Djursland

Filmefterskolen i Ebeltoft er en forening, der arbejder på at oprette Nordens første filmefterskole i Ebeltoft. Kredsen af mennesker bag arbejder på at opbygge en kultur omkring film for og med unge i Ebeltoft sammen med andre, der har samme fokus. Derfor faldt det naturligt for Filmefterskolen at tage stafetten op. Barnaby Stig Swann Pedersen gik i gang med at samle samarbejdspartnere om at skabe biografoplevelser for ukrainske børn og andre børn, der havde lyst til at deltage.

Biografen Store Bjørn kom ind i samarbejdet som én af de første. Biografen er del af European Film College, der  ligger på en bakketop med højt til loftet og udsyn til hele verden. Ved at afholde arrangementet her blev ukrainske familier inviteret til en rigtig biografoplevelse i en international atmosfære, hvor højskolens elever kommer fra hele verden for at lære at lave film i en højskoleramme. Rikke Bradelund stod for markedsføring og gennemførelse af filmfremvisningerne.

En anden vigtig partner var Børnebiffen i Ebeltoft – en populær filmklub i Ebeltoft, som samarbejder tæt med Store Bjørn. Børnebiffen viser film for børn én gang om måneden og som har erfaring i at finde gode børnefilm til forskellige aldersgrupper: Mona Lillelund stod ligeledes for markedsføring og bestilling af to gode film til fremvisningerne.

 

Kontakten til ukrainske familier via sociale medier

Arbejdet med at finde datoer til filmfremvisninger og bemanding af café med mere kom ret hurtigt på plads. Praktiske aftaler med de ukrainske flygtninge omkring bustransport, privatkørsel, information og arrangementet faldt på plads med hjælp fra frivillige kontaktpersoner.

På Djursland bor de fleste ukrainske flygtninge samlet i to byer, hvor der er oprettet midlertidige boliger. Andre bor dog spredt hos slægtninge eller private, der lægger hus til.  Der er oprettet et ret tæt netværk af frivillige på Djursland, der hjælper med alt fra indretning af lejligheder til besøg hos lægen og kontakt til foreninger og myndigheder. Og her var personer, vi kunne trække på i forhold til at organisere dagene.

Og så orienterer ukrainske flygtninge sig på sociale medier, så det blev også en måde at nå bredt ud.

 

Kunst og kultur kan noget særligt i forhold til integration

Hvis det ender med, at ukrainske børn skal være længere tid i Danmark, får de ligesom syriske flygtningebørn brug for at kunne se sig selv som del af det danske samfund. Den vigtigste vej er selvfølgeligt at komme i børnehave og skole.

En anden vej er kulturoplevelser. Det at opleve kultur som publikum og ikke mindst det at være med til selv at skabe kultur selv kan noget særligt i forhold til flygtningebørns muligheder for at lande følelsesmæssigt et nyt sted. Og det gælder uanset, om man bor på Nørrebro, hvor man har stor tradition for kulturarbejde for unge flygtninge eller man er landet på Djursland mellem rapsmarker.

Alle aktiviteter, der inviterer flygtningebørn ind i fællesskaber er gavnlige. Det gælder aktiviteter, hvor man bevæger sig som fodbold, dans og sport i det hele taget. Fordybelse i billedkunst og film kan noget andet. Det kan hjælpe børn og unge med at danne sig en identitet, og udtrykke sig nuanceret overfor andre, hvor sprogvanskeligheder og traumer ellers kan sætte et ungt menneske skakmat.

 

DaBUF og DFIs filmpakke: film der kan ses af flere nationaliteter i fællesskab

De ukrainske børnefilm er ikke vist endnu, men der arbejdes på sagen. I mellemtiden blev initiativtagerne opmærksomme på de filmpakker, som DaBUF og DFI har lavet, som gør det muligt at finde gode film til børn og unge, der kan forstås uanset hvilket sprog, man taler.

DaBUF og DFIs filmpakke blev brugt som inspiration til et event, der kom til handle om fællesskab på tværs af nationaliteter uanset, hvor man kom fra. Det fik den positive virkning, at arrangementet åbnede sig til en lidt bredere målgruppe. Udover børn fra Ukraine er der på Djursland nemlig også en del flygtningebørn fra Syrien og andre steder med krig og uroligheder.

 

En filmpakke med ukrainske børnefilm er på vej til DaBUF

Udgangspunktet: At vise ukrainske film er ikke glemt. Slet ikke. Initiativtagerne arbejder på sagen og en filmpakke til DaBUF er forhåbentligt på vej, som vil være tilgængelig  for alle børne- og ungdomsfilmklubber i løbet af foråret

Sandie Arnoux, som er en del af Filmefterskolen i Ebeltofts bagland, har arbejdet på Cannes Festivalen og har de helt rigtige forudsætninger for at finde frem til ukrainske børnefilm af høj kvalitet. Sandie Arnoux  har lavet en aftale med DaBUF om at sammensætte en filmpakke med ukrainske børnefilm, som kan vises  i børnfilmklubberne i Danmark for ukrainske børn og alle andre, der synes, det er spændende at kigge med.

Børn, der flygter fra Ukraine eller andre steder, hvor det brænder på i verden, er ikke på feriekoloni i Danmark. De er flygtet fra deres hjem for at komme i sikkerhed og dem, der ankommer til Danmark er landet i et land, som de måske knap nok har hørt om før, og hvor sproget lyder underligt. Og hvor de ikke ved, hvor længe de skal blive.

Oplevelser med sport, billedkunst eller film kan give et fællesskab med andre børn og er en anledning til at komme ud af huset og lære et lokalområde at kende.