Artikel

Skrevet af Liselotte Bjerg 

 

 

Peter Albrechtsen (f.1975) er i dag en internationalt kendt lyddesigner. Han er uddannet på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft og på Den Danske Filmskole, og har modtaget såvel en Robert som en Bodil og været lyddesigner på den  Oscar-nominerede film The Cave. Han er i dag medlem af Oscar Akademiet. Hvad de færreste ved er, at han har været ungdomsrepræsentant i Danske Børne- og Ungdomsklubbers bestyrelse. Peter Albrechtsen er blevet interviewet af Liselotte Bjerg og Judith Breuning fra Pråsens redaktion om sin tid i DaBUF, om karrieren og om, hvad lyddesign er. 

Hvornår startede din interesse for film og musik?

For mig var det at se film en lige så stor del af min barndom, som at høre musik. I virkeligheden var film en større ting for mig. I starten var det nok mest billederne, der optog mig, men det hænger jo sammen. At se film er også at høre film. I starten var jeg måske ikke så bevidst om det.

Lige så snart jeg kunne tænde for vores lille, sort-hvide B&O fjernsyn, hvor billedrøret var i stykker, så personerne blev noget brede, sad jeg foran fjernsynet og så film.

 

Elskede biografen og børnefilmklubben 

Jeg voksede op i Nyborg, hvor det var let at gå i biografen, så det var noget jeg elskede og benyttede mig af. Mine foretrukne film var Western og Abekongen (1964).

I Nyborg var der ikke alene en biograf, der var også en børnefilmklub. Dengang kunne man jo ikke streame film, så jeg så film på den danske eller på de tre tyske kanaler eller i biografen eller i børnefilmklubben. Børnefilmklubben var et mægtigt sted for sådan en som mig, hvor jeg kunne få lov til at se film.

Efter nogle år fandt jeg ud af, at hvis man engagerede sig i børnefilmklubbens arbejde kunne man være med til at bestemme hvilke film, der skulle vises. Det gjorde mig interesseret i at være en del af det organisatoriske arbejde, måske ikke lige det ord, jeg ville have brugt på det tidspunkt, men det gav mig lyst, og gjorde mig interesseret i at være med til at arrangere filmvisninger og events. Det var en måde at dele min begejstring på. Filmoplevelser er jo fantastiske, og ved at gå ind i det landsdækkende arbejde, kunne man være med til at inspirere andre unge til at se film. Denne holdning præger også mit nuværende arbejde.

 

Passion for film 

Jeg har nok altid haft en kæmpe passion for film. Når jeg laver film, håber jeg jo, at der er mange, der ser dem, og håber at være med til at sprede glæde og dele min passion.

I dag føler jeg mig privilegeret over at være en del af den danske filmkultur, der lever og ånder og har det godt – og er internationalt velrenommeret.

Hvis jeg skal tegne en bue over min udvikling inden for filmbranchen, ville den se ud som dette: Opdage filmmediet – være medbestemmende i hvad jeg ville se – være med til at bestemme hvad andre skulle se – være med til at bestemme, hvordan film skal se ud og ikke mindst lyde.

 I årsnummeret fortæller Peter Albrechtsen videre om sin tid i DaBUFs bestyrelse. Han deler sine tanker om lyddesign, fortæller om priser han har modtaget og om sin vej til Oscar Akademiet.