Quiz
Lavet af Marc Honoré / Pråsen

 

I livet findes der ting, objekter og begivenheder, som i sig selv er ligegyldige, men som har betydning for hvordan ens liv udfolder sig; hvilken drejning ens liv tager. Således også på film. Angus MacPhail, Alfred Hitchcocks trofaste manuskriptforfatter, fandt på begrebet MacGuffin til at beskrive et sådant element i en films plot. Hitchcock udbredte dets brug. Denne gang handler Pråsens filmquiz om MacGuffins; det som en films plot drejer sig om, men som ikke i sig selv har den store betydning.

1. “Rosebud” er Kane’s døende ord og et af de helt centrale ord for fremdriften af fortællingen i Citizen Kane (1941). Hvilken ting gemmer sig bag dette tilsyneladende tilfældige ord?

2. Harry Potter og Dødsregalierne – del 1 og del 2 (2010 og 2011) indeholder ikke bare én, men adskillige MacGuffins. Hvad er navnet på de magiske genstande, som de tre helte skal finde hele fem styk af for endeligt at komme Lord Voldemort til livs?

3. I modsætning til Hitchcock mener George Lucas ikke, at en MacGuffin i sig selv bør være ligegyldig. Faktisk mener han, at en films MacGuffin(s) bør spille en næsten lige så stor rolle som en films helte og skurke. Hvilken robot-karakter er ifølge Lucas de tre originale Star Wars films MacGuffin?

4. De to lejemordere Jules og Vincent skal i Pulp Fiction (1994) hente en ting indeholdende et mystisk objekt for gangsteren Marsellus. Hvad er denne films MacGuffin?

5. Denne films MacGuffin er ikke en ting, men en karakter; en kommende brudgom, som en gruppe af venner har mistet på en beruset bytur, de intet husker af. I et forsøg på at genfinde deres ven opsøger de sporene af deres foregående nats eskapader. Hvilken film er der tale om?

Tjek svarene ud i næste boks

1. En kælk

2. En Horcrux

3. R2-D2

4. En mappe

5. The Hangover (2009)