Artikel

Skrevet af Katja Fabrin, Hvalsø Børne- og Ungdomsfilmklub 

 

Det er nemt at svare på, hvad de glæder sig over i Hvalsø: Det hele. Katja Fabrin tager os med ind i overvejelserne om, hvorfor det er meningsfuldt at holde filmklub.

Hvilket jubilæum fejrer I og hvornår?

Hvalsø Børne- og Ungdomsfilmklub fejrer 25 års jubilæum i 2023 – sammen med Hvalsø Bio. 

 

Hvordan startede jeres filmklub?

Vores filmklub startede samtidig med biografen, som er blevet opstartet ad flere omgange, sidste gang i 1998. 

 

Hvor mange medlemmer og hvilke aldersgrupper har I i filmklubben?

I sæson 25 har vi 245 medlemmer fordelt på 3 hold, der går fra 4 – 16 år. Derudover har vi andre aktiviteter under Hvalsø Børne- og Ungdomsfilmklub.

 

Hvilke aktiviteter afholder I?

I Hvalsø Børne- og Ungdomsfilmklub regi er der de traditionelle filmklubber for børn og unge, derudover har vi “sommerbio”, filmmaraton og drive-in bio. Der er faktisk mange muligheder, og vi laver aktiviteter, som vi selv synes, er sjove.

 

Hvad udfordrer jer?

I forhold til den unge målgruppe har vi helt sikkert en udfordring – men spørgsmålet er jo også, om det vi tilbyder, appellerer til gruppen. Vi forsøger os faktisk med at finde nogle unge frivillige, der kan være med til at lave seje tilbud. Det er ikke lykkedes endnu undtagen vores dygtige operatør Naomi på 18 år, men hun er lidt født ind i klubben, da hendes far er vores operatør. Men vi tror på, at frivilligheden starter allerede i barndommen – hvis alle puster lidt, kan vi lave en storm. Og selvfølgelig skal man ikke underkende, at det jo faktisk er virkelig sjovt, når man blander aldersgrupperne. 

I frivilliggruppen rangerer vi fra 18 til 66 år og det er simpelthen skønt, jeg vil dog ikke udelukke, at det er de gode personligheder, snarere end aldersbetinget.

Derudover kunne vi også bruge flere frivillige, men det tager også lidt tid at få folk gjort varme på det. 

 

Hvad glæder jer?

Godt spørgsmål – er det for meget at svare det hele? Som udgangspunkt er det virkelig sjovt at lave filmtilbud for børn og unge – både det, at vi samarbejder tæt med Hvalsø Bio, Lejre Kommune og adskillige erhvervsdrivende gør jo, at der er stor opbakning. Derudover er vi meget glade for vores samarbejde med DaBUF, som yder støtte og rådgivning løbende. Derudover synes jeg, her kan jeg jo kun tale for mit eget vedkommende, at det virkelig er meningsgivende, sjovt og hyggeligt at være med som frivillig. Så derfor er vi nu tilbage til mit første spørgsmål:-)

 

Hvordan fejrer I filmklubbens jubilæum?

I Hvalsø Børne- og Ungdomsfilmklub fejrer vi det med lagkage og sang i marts ved årets sidste visning. Hvalsø Bio har adskillige planer, som kører udenom os – det er skønt med fejringer. 25 år, det er en generation eller måske nærmest mere.

 

Hvorfor tror I, at jeres filmklub har eksisteret i så mange år, som den har?

Det faktum, at vi bor i en mindre by, hvor biografen er et af de stærke kulturtilbud, og så selvfølgelig, at der er en stærk tradition blandt børnene for at gå i filmklub gør jo, at efterspørgslen er med til at holde energien kørende. 

 

Hvilke ønsker har I for filmklubbens fremtid?

Flere frivillige, flere medlemmer – og først og fremmest endnu flere gode oplevelser med alle de søde medlemmer og forældre. 

 

Hvad har vi glemt at spørge om? 

Jeg vil egentlig gerne tilføje et spørgsmål: 

Hvorfor er det vigtigt, at der eksisterer børne- og ungefilmklubber? 

Fordi samvær betyder noget!

Det er så nemt at streame lige præcis den film, man har lyst til at se på det tidspunkt, der lige passer ind. Men det at se fælles film og få de samme referencer samt det at mødes med venner- nye og gamle i uformelt forum giver mulighed for nye relationer og / eller en pause fra hverdagen. 

Mange børn kommer sammen i små grupper, men lige så mange kommer alene eller sammen med bedsteforældre eller mor og far. Fælles for hele filmvisningen er, at det er et åbent rum, hvor man bliver budt velkommen af voksne, som man ikke kender. Nogle har brug for en hånd at holde i under filmen, nogle skal fortælle om noget særligt, de kom i tanke om efterfølgende og andre kommer og går. Der er også noget omkring kontinuiteten, som mange børn husker tilbage på med stor glæde.