Artikel

Skrevet af Kirsten Østergaard Nielsen, medlem af DaBUFs bestyrelse og Århus Børnefilm

 

 

KENDER DU HENDE er en ny dansk animationsserie for børn om nogle af danmarkshistoriens sejeste kvinder og deres mod til at være anderledes. Kirsten Østergaard Nielsen fortæller om sit møde med folkene bag projektet.

Som repræsentant for DaBUF har jeg fundet vej til Nordisk Film i Valby, der står bag nogle af Danmarks største film, tv-programmer, talkshows, reklamer og musikvideoer. Et historisk sted, hvor filmproduktion har fundet sted siden 1906, dvs. lige fra stumfilm til Ballings skønne familiefilm og op til denne dag i marts 2023, hvor Copenhagen Bombay og Nordisk Film har inviteret til snigpremiere på en ny TV-serie for børn.

Blandt de originale gamle træbygninger og studier ligger biografen, hvor børn og voksne samler sig til et publikum i en hyggelig, lille sal. Vi bliver budt velkommen af Ida fra Nordisk Film, og så får forfatter Lykke Sand Michelsen ordet. Hun fortæller, at en byvandring gennem København vakte hendes nysgerrighed, da hun hørte guiden fortælle, at der var flere statuer af dyr end af navngivne kvinder! Kunne det være rigtigt? Lykke gav sig til at udforske området og fandt, at der også var færre kvindelige gadenavne i bybilledet. Var Danmarks betydningsfulde kvinder da blevet overset og ignoreret af deres samtid? I sin videre søgen opdagede Lykke, at der har været rigtig mange kvinder gennem tiden, som har gjort en stor forskel, men bare ikke er blevet bemærket og anerkendt på samme måde som mænd.

 

En animationsserie bliver til

Lykke har sat sig for at fremhæve disse dygtige kvinder, der er så vigtige for vores historie som usynlige forkæmpere for ligestilling og retten til at forfølge sine drømme. Hun henvendte sig derfor til Copenhagen Bombay med ideen om at formidle de vigtige kvinders historier som små animationsfilm. Det blev til et tæt samarbejde med bl.a. Karla von Bengtson, som blev instruktør på skabelsen af en animeret dokumentarserie til børn. Hun er bl.a. kendt for Tigre og tatoveringer (2010) og NABOspionen (2017) – OG var vores Pråspris-modtager i 2018. 

Karla von Bengtson fortæller således om arbejdet med serien og overvejelserne om, hvordan kvinde-historierne bedst kunne formidles til børn:

 

Det har været både sjovt og lærerigt at lave filmene til KENDER DU HENDE. Flere af de kvinder, vi har portrætteret, vidste jeg faktisk ikke særligt meget om, inden vi gik i gang, og jeg blev også meget overrasket over de vilkår, kvinderne levede under for ikke så forfærdeligt mange år siden. Tænk engang ikke at måtte gå i skole eller arbejde, eller bestemme over sit eget liv, bare fordi man er kvinde.

Det var klart en udfordring at balancere fortællingerne så kvindernes drømme og fantastiske præstationer ikke blev overskygget af fortællingen om hvilken enorm modstand de har mødt på deres vej. Så vi har gjort os umage for at dosere det, så der er lidt af begge dele med, for også at give et billede af tiden de levede i. Det er jo rimeligt korte film, så vi har ikke kunnet få alt med fra et helt levet liv, men vi har valgt de ting ud, der gav en god og spændende fortælling, som passer godt til børn.

Og så er der lige det med, at hver film har sit eget look. For en gammel animationsnørd som mig, har det været virkeligt sjovt at få lov til at give den gas med alle de forskellige stilarter. Der har været seks forskellige kvindelige designere på, som hver især har fået lov at bestemme looket til en kvinde – og det er der kommet nogle virkeligt fine, helt unikke og forskellige film ud af. Præcis ligesom kvinderne, vi portrætterer. 

 

Nu skal historierne fortælles

Lykke ønskede at sprede budskabet på flere måder. Under produktionen af serien begyndte hun derfor at skrive om 24 fantastiske danske kvinder, som på hver deres måde har sat et præg på både deres samtid og eftertid i den nye bog Kender Du Hende? (Politikens Forlag 2023). De viljestærke kvinder har forfulgt deres drømme, selvom det syntes umuligt, men de har alligevel formået at udmærke sig inden for sport, videnskab, kunst og andre områder. Nogle er kendte navne, mens andre vil være nye bekendtskaber. Bogen er illustreret på vidt forskellige vis ligesom animationsserien med bidrag fra kvindelige kunstnere og illustratorer. Det lykkes således fint at få formidlet disse spændende fortællinger til børn på en let fordøjelig måde.

 

Book serien til din filmklub

De første 6 afsnit af 5 minutter er klar i serien KENDER DU HENDE – og kan allerede bookes via DaBUF til brug i filmklubberne. Serien kan også streames hos Nordisk Film+ og TV2 PLAY. De næste 6 afsnit er på vej i produktion – og jeg glæder mig. Det er skønne mini-portrætter af danske kvinder fra mange forskellige tidsaldre. Hver historie præsenteres af tre børn, som går rundt i byen og finder plakater med QR-koder, der rummer historierne. Det er børnene, der fortæller historierne for hinanden og til os som publikum. Det er en smart idé til at formidle i børnehøjde om, hvordan disse kvinder tidligt fandt deres passion – og hvordan de som voksne har formået at udleve den. Serien henvender sig til de 4-10 årige.

De 6 første afsnit i serien KENDER DU HENDE fortæller historien om: 

  • Lis Hartel, verdens første kvindelige OL-rytter
  • Else Marie Pade, alternativ komponist forud for sin tid
  • Asta Nielsen, verdens første kvindelige filmstjerne
  • Jenny Kammersgaard, første kvindelige langdistancesvømmer
  • Inge Lehmann, seismolog, der definerede jordens kerne
  • Nina Bang, politiker, Danmarks første kvindelige minister – og verdens første kvindelige undervisningsminister.

Send børnene ud på skattejagt

For yderligere at sprede budskabet har Copenhagen Bombay skabt et læringsunivers målrettet 0.-3. klassetrin, hvor man kan købe adgang til KENDER DU HENDE app’en, der giver adgang til en dialogisk visning af serien, – eller man kan sende børnene ud på en sjov historisk skattejagt. Således kan både børn og voksne gå i dialog med portrætterne og samtidig lære de betydningsfulde danske kvinder bedre at kende. Læs mere på platformen: https://kenderduhende.dk

Filminstruktør Karla von Bengtson, manuskriptforfatter Lykke Sand Michelsen og daglig leder af Copenhagen Bombay Sarita Christensen. Foto: Shane Foley