Artikel

Skrevet af Kim Bruun 

 

På den sidste dag i marts rundede bestyrelsesmedlem Kirsten Østergaard Nielsen et hjørne i sit liv. Den daværende formand sendte en hilsen. 

Mange af os er stødt på en venlig dame til landsseminar, til filmgennemsyn og ved Berlinale. Ofte kan man ikke se hendes ansigt, fordi hun er så optaget af at forevige det øjeblik, hun er en del af. Men når først kameraet er lagt i tasken, er hun både lyttende, venlig og snakkesalig. Kirsten Østergaard Nielsen fyldte 70 år den 31. marts og er en aktiv ildsjæl i DaBUF, som vi sætter stor pris på.

Kirsten er glad for at omtale sig selv med sine initialer KØN. Og stor var hendes begejstring, da museet i Aarhus skiftede til netop dét navn.

Kirsten er opmærksom på lighed mellem kønnene, og hun slår gerne slag for, at små piger udgør halvdelen af jordens børn. Men Kirsten insisterer på at se mennesket før kønnet. Og at se, er noget af dét Kirsten gør godt. Hun ser sine medmennesker og er opmærksom på deres styrker, deres udfordringer og deres behov. Hendes baggrund som sygeplejerske fornægter sig ikke – selvom det nok snarere er en menneskelig, end en professionel egenskab hos Kirsten at kende sine medmennesker.

Evnen til for alvor at se benytter Kirsten også i sit opslugende frivillige arbejde i Århus Børnefilm og i landsforeningen Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber – DaBUF. Kirsten har også et godt blik for de film, som kan være med til at forme børnene ind i den demokratiske og omsorgsfulde tradition, hun selv borger for.

Kirsten er en hyppig gæst ved filmfestivalen Berlinalen i Berlin i slutningen af vinteren. Her holder hun særligt øje med film for børn. Hun udsøger sig guldet i børnefilmene og sikrer sig at formidle videre til sine kolleger i børnefilmklubberne – ikke kun i Aarhus men i hele landet.

På det seneste har Kirsten slået sig på at hjælpe børn fra Norden med at skabe deres egne filmiske fortællinger. Sammen med andre gode kræfter inviterer hun til filmcamp på Møn i sommerferien, hvor børnene undervises i film og ender med at filme deres egne historier. Kirsten er et søgende menneske, som ikke er bleg for at stå ansigt til ansigt med den nye teknologi. Vi er nogle yngre, som godt kunne lære af det.