Artikel

Skrevet af Emil Norsk-Nielsen, spilentusiast og nørd

 

 

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at Super Mario Bros er banket så eftertrykkeligt ind i biograferne, at sliksalget var tæt på at tilte. Men hvad handler virakken overhovedet om? Pråsen har allieret sig med en spilentusiast for at blive ført ind i universet. 

Den nye film Super Mario Bros. Filmen har solgt billetter for 377 mio. dollar de første fem dage i biografen. Det gør filmen til den bedst sælgende animationsfilm nogensinde på globalt plan og slår hermed Frozen 2 fra 2019 af pinden, der tidligere besad åbningssalgsrekorden.

Da jeg kom ind i biografsalen, stod det da også klart, at Super Mario appellerer til en bred målgruppe – der var både teenagepiger, der var forældre med deres børn, og voksne mennesker som jeg selv. Men hvorfor taler filmen til så bredt et segment? Det handler nok i mindre grad om filmen og i højere grad om det fænomen og univers Super Mario repræsenterer.

 

Fra Jumpman til Mario 

Den lille kraftige italienske blikkenslager med det buskede overskæg fik sin debut i 1981 i arkadespillet Donkey Kong. Dengang havde han dog ikke fået et navn endnu, og kom i en kort periode til at hedde Jumpman, inden han fik sit endelige, ikoniske og meget simple navn – Mario.

Allerede i debuten var Marios mission at redde en nødstedt kvinde, nemlig hans kæreste, som var blevet kidnappet af den store gorilla Donkey Kong. Mon ikke inspirationen til denne karakter er hentet fra en anden, meget berømt abe fra filmens verden?

Skaberen af både Donkey Kong og Mario, er den legendariske spildesigner Shigeru Miyamoto, som blandt andet også har skabt The Legend of Zelda spillene, som lige nu er aktuel med det nyeste skud på stammen: Tears of the Kingdom til Nintendo Switch.

 

Mario Bros – begyndelsen

I 1983 fik Mario sit eget spil, Mario Bros., hvor Mario og hans bror Luigi skulle bekæmpe mærkelige væsener i New Yorks kloakker. Endelig i 1985 så det første Super Mario spil dagens lys i form af Super Mario Bros., som udkom til Nintendo Entertainment System (NES). Et side-scrolling-spil, hvor spilleren styrer Mario gennem banernes mange forhindringer, mens han bekæmper fjender og samler guldmønter. 

Undervejs får han hjælp af forskellige power-ups, som fx Supersvampen, der kan gøre ham dobbelt så stor eller Ildblomsten, som giver ham mulighed for at skyde små ildkugler efter fjenderne. I spillets multiplayer-del kan en ekstra spiller påtage sig rollen som Marios bror Luigi, og sammen skal man bekæmpe fjenderne og redde prinsesse Peach fra den onde Bowser (som dengang hed King Koopa). 

 

Den første gang 

Jeg stiftede selv bekendtskab med Super Mario i hans første Game Boy spil Super Mario Land, som blev udgivet i 1989. Jeg var dog kun 3 år gammel på det tidspunkt, så der gik yderligere 4 år, før jeg mødte Mario i mit første spil til Game Boy i 1993.

En Game Boy ville man kalde en håndholdt konsol i dag, men dengang var det det mest almindelige navn for den type maskiner bip-bip spil. Det, der var så fantastisk ved en Game Boy, var at nu kunne man sidde hvor som helst og spille sine spil, i sengen, på sofaen, på farten, eller endda udenfor, selvom det til tider kunne være svært at se noget på skærmen i solen.

Man kunne virkelig fordybe sig i disse spilverdener i timevis, om det så var Svampekongeriet i Mario, Kongeriget Hyrule i Zelda, eller Pokémon’s Kanto region. Game Boy’ens Pokémon Blue og Pokémon Red har jeg også lagt utallige timer i, og ikke mindst fanget dem alle, men det er en anden historie.

På verdensplan blev der i Game Boy’ens levetid udgivet omkring 1000 forskellige spil, hvilket er ikke så lidt. Jeg har stadig min gode gamle Game Boy (den i gennemsigtig plastik, så man kunne se al den elektroniske indmad), men de sidste mange år har den bare været et kært minde, selvom den stadig fungerer med 4 AA-batterier.

 

Mario på det store lærred 

Super Mario Bros. Filmen er ikke første gang Mario dukker op på det store lærred. I 1993 kunne man opleve Mario og Luigi i deres helt egen live action spillefilm, Super Mario Bros. som med en score på IMDb på blot 4.1 ikke er noget at råbe hurra for, eller som Jakob Stegelmann kunne have udtrykt det i Troldspejlet: Man skal være meget stor fan af Mario for at tage ind og se denne film i biografen. Og det til trods for, at højt estimerede skuespillere som Bob Hoskins og Dennis Hopper havde fremtrædende roller i filmen. Blandt visse entusiaster har filmen dog opnået kultstatus.

Før filmen fra 1993 kunne de 2 brødre ses på TV i serien The Super Mario Bros. Super Show!, som kombinerede live action og animation. Jeg husker serien fra min barndom, og husker tydeligt, at man sad og ventede på, at live action delen sluttede, så man kunne se Marios og Luigis animerede eventyr.

 

Mario i gæsteoptræden 

Mario-karakteren har optrådt i et utal af spil og også andre roller, som fx i Dr. Mario (1990), hvor han bekæmper vira ved at matche farvede medicinpiller med virus af samme farve i et Tetris-lignende spil. Mario er sågar at finde i eSportens verden i spilserien Super Smash Bros. som er et kampspil, hvor det gælder om at slå sin modstander ud af arenaen, man kæmper i.

Et af de vel nok mest kendte og elskede Mario spil uden for platformgenren er Mario Kart spillene. Her kører man om kap med andre spillere, eller computeren/AI’en, i gokarts, som man selv kan sammensætte inden ræset går i gang. Når man har valgt sin kører, en karakter fra Nintendos spil, gælder det om at komme først i mål med sin kart på forskellige baner fyldt med forhindringer og powerups.

 

And – action!

Super Mario Bros. Filmen lægger ud med en TV reklame for Super Mario brødrenes nystartede blikkenslagerfirma. Reklamerappen er en tydelig reference til The Super Mario Bros. Super Show! introsang. Brødrene er klar til at tage sig af selv de mest udfordrende blikkenslageropgaver i Brooklyn og Queens. Filmens skurk Bowser, spillet af Jack Black, og hans hær af onde Koopaer gør hurtigt deres indtog ved at invadere en race af nuttede, men kamplystne, pingviners kongerige for at stjæle noget meget værdifuldt fra dem.

Svampekongeriget, som regeres af den godhjertede Prinsesse Peach, er det næste mål for Bowser og hans undersåtter. Men i modsætning til mange af Mario spillene, er hun ikke længere en jomfru i nød, men derimod en beslutsom leder og dygtig kriger, som er klar til at forsvare sig selv, sit kongerige, og alle de nuttede små svampefolk, hun regerer over. 

Marios og Luigis eventyr begynder, da Brooklyn trues af oversvømmelse pga. tilstoppede kloakker i massevis. De to brødre begiver sig afsted for at redde Brooklyn, men ender i stedet med at blive suget ind i en magisk verden gennem kloakrørene. Under transporten bliver de skilt fra hinanden, og Luigi bliver suget ind i skyggeriget, hvor Bowser regerer, mens Mario ender i svampekongeriget.

Mario er opsat på at redde sin bror så hurtigt som muligt, men må indse, at han har brug for hjælp, hvis det skal lade sig gøre.

Heldigvis er Peach klar til at hjælpe ham i denne nye verden med gode råd og benhård træning, inden de begiver sig ud på deres store eventyr for at redde Luigi og svampekongeriget fra Bowser.

 

En hyldest til Mario 

Kender man slet ikke til Mario-universet, vil man måske sidde forundret i biografen med en børnefilm som ikke giver så meget mening. Det er en film som er spækket med referencer, nostalgi og masser af kærlighed til Mario. 

Hvis man bare har spillet Mario Kart eller få andre spil, så vil man hurtigt blive revet med og glæde sig over, hvordan genkendelige spil features er inkorporeret i en fin origin-story til Mario og Luigi. 

Filmen virker legende og eksperimenterende og tager på ingen måder sig selv alt for seriøst. Filmen lykkes med at udvide et allerede eksisterende univers, så efter halvanden time i biografen kan man sammen gå hjem og spille Mario på konsollen. 

 

Kør som Super Mario i den virkelige verden! 

Den nye film er ikke den eneste tværmedielle satsning Nintendo har foretaget. I den virkelige verden, er Super Mario så stort et fænomen, at Universal Studios har områder i deres forlystelsesparker, både i USA og Japan, som er dedikeret til dette univers kaldet Super Nintendo World. Så selvom Super Mario universet startede i konsol-spillernes verden, er det blevet udvidet til filmmediet og den virkelige verden, og lader til at være lige så dragende nu, som for årtier siden.

I Super Nintendo World kan man køre simuleret Mario Kart, men skulle man være en vovehals, er det muligt at køre “ægte” Mario Kart i street gokart rundt i Tokyos gader. Som deltager kører man rundt på en guidet tur gennem Tokyos gader, sammen med den almindelige trafik. Der er såmænd også masser af kostumer at vælge imellem, så man kan leve sig endnu mere ind i oplevelsen.

Et univers for alle  

Hvorfor er vi så mange som bliver draget af Mario-universet? En del af svaret er, at filmen er en udvidelse af en lang række populære spil. Mario-spillene er farverige og lette at gå til, hvilket tiltaler mange – både børn og folk som ikke nødvendigvis spiller mange spil. Samtidig er Mario-spillene meget sociale, da man let kan spille flere sammen. Det gør spillene til et hit i både fritidsklubber og som en fælles beskæftigelse i familien en regnfuld eftermiddag eller til sammenkomster. 

Mario er eventyr, fællesskab og let underholdning, som fjerner fokus fra hverdagens grå nuancer. Mario er legende og et univers, man kan hoppe ind og ud af. Mario er simpelthen et univers for alle og gør med sine 40 år på bagen derfor filmen til ren nostalgi for alle de fans, som er kommet til gennem årtierne og i dag samler generationer.

Shigeru Miyamoto bekræfter, at der er flere Nintendo-film på vej. Hvilke der er tale om, står endnu hen i det uvisse, men med en succes som denne må det være uundgåeligt med en efterfølger til Super Mario Bros.