Artikel

Skrevet af Jan Frydensbjerg

 

 

Comedy Queen vinder prisen for årets bedste Børne- og Ungdomsfilm 2023. Kåringen fandt sted på DaBUFs landsseminar, hvor alle frivillige i landets lokalklubber var inviteret med til at afgøre, hvem der skulle løbe med æren.

At hylde og sætte fokus på den gode filmfortælling for børn og unge, kan vi i DaBUF aldrig blive trætte af, derfor kårede vi ‘Årets film i DaBUF’, da vi mødtes til landsseminar i Svendborg i april måned.

Årets vinder af prisen for bedste Børne- og Ungdomsfilm – kåret af DaBUF er den svenske ungdomsfilm Comedy Queen. Èn af filmens helt store styrker er skildringen af sorgarbejdet. Filmen viser med humor og charme, at børn og unge kan finde deres egen måde at gennemleve kriser på.

Ligesom sidste år var der tale om en online afstemning, hvor alle bestyrelsesmedlemmer og andre frivillige fra børne- og ungdomsfilmklubberne kunne give deres mening til kende og være med til at beslutte, hvilken film der skulle hædres og hyldes. 

Filmudvalget havde på forhånd nomineret 5 titler, der – med undtagelse af Comedy Queen – havde haft biografpremiere i løbet af 2022. Det var alle film, der i særlig grad har vist sig at være eminente til filmklubbrug, og det var disse 5 film, der blev stemt om. Filmene var også udvalgt, så de favnede bredt indholdsmæssigt og aldersmæssigt. 

De 5 nominerede var:

Comedy Queen – svensk ungdomsfilm om Sasha, der vil være stand up-komiker, så hun kan få sin far til at le igen efter morens død. 

Lille Allan – Den menneskelige antenne – dansk animationsfilm, der fortæller historien om Allan, der midt i forældrenes skilsmisse kommer i kontakt med rumvæsenet Majken.

Mus og ræv i den Syvende Himmel – fransk animationsfilm for de yngste, der tager fat i svære temaer. To ærkefjender, en ræv og en lille mus, mødes i dyrehimlen efter et uheld. Her bliver de venner. 

Robotbror dansk familiefilm i science fiction-genren. I en nær fremtid har alle børn deres egne menneskelignende robotter, der følger dem rundt som personlige assistenter. Albertes er en meget gammel udgave, men så får hun en helt ny og meget avanceret robot. 

Intet – dansk ungdomsdrama baseret på Janne Tellers bestseller. Pierre Anthon forlader klassen og sætter sig op i et træ. Herfra påstår han, at der ikke er nogen mening med livet, at intet betyder noget. For at modbevise dette samler klassen ind til dyngen af betydning, en mission der skaber både indre og ydre konflikter. 

Tak til alle de frivillige i DaBUF, der deltog i afstemningen og afgørelsen – og et stort tillykke til hele holdet bag Comedy Queen