Årets klub 2020

 

Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt / Herlev Skolebio 

 

 

Herlev Skolebio er blevet kåret til Årets børnefilmklub på det noget forsinkede landsseminar i august 2020. Vi er meget stolte og vil her fortælle lidt om vores klub, og de særlige aktiviteter vi tilbyder. Men inden vil jeg lige sætte kåringen/fejringen lidt i perspektiv. Det er dårlige tider, stigende arbejdsløshed, økonomisk ruin for mange. Der er et stort antal restriktioner på vores sociale liv, også for børn og unge. Hertil aflysninger af børnefilmaktiviteter. Ikke en særlig munter tid.

 

Corona rammer også i Herlev: Onlineaktiviteter 

Herlev Skolebio er desværre blevet pålagt at aflyse filmvisningerne inden jul. Vi håber, at vi kan vise film i det nye år, og vi prøver at holde modet oppe. Vi vil derfor i efteråret køre forskellige onlineaktiviteter via vores Facebookside. Det omfatter onlinestreaming af Tina Klemmensens modellering og Stop Motion i relation til Hulemanden Sten, som de kan se på Filmstriben. Videointro fra instruktøren Christian Lo til Los Bando, som også kan ses på Filmstriben. Vi håber senere, at der bliver mulighed for at leje til onlinevisning i begrænset periode fra Angel film. Vi skulle have haft besøg af Manu Sareen, der har skrevet bøgerne bag Iqbal-filmene, men besøget er udskudt til foråret. Her vil vi også køre med en live streamingsession, hvor Manu Sareen fortæller og svarer på spørgsmål.

 

Herlev Skolebio og Biograf 

Herlev Skolebio er en meget gammel filmklub. I næste sæson kan vi fejre 70årsjubilæum. Vi viser film i Herlev Biograf, som startede i 1924 i de sort/hvide stumfilmsdage. Herlev Kommune overtog biografen efter familien Jacobsens arvinger, og i dag er biografen ombygget til en blanding af en biograf og et teater. I 1978 overtog Søren Hansen Herlev Skolebio stærkt assisteret af sin kone Inge. De kørte parløb indtil Søren døde i efteråret 2016. Søren brændte virkelig for Filmklubben.

 

Ny, flot og moderne biograf

Med jævne mellemrum bliver der vist turnéteater i den store sal, ligesom også Herlev Revy og Teater holder til i biografen. Siden 1. januar 2015 har biografens filmaktiviteter primært foregået i klub og/eller foreningsregi. I 2015 fik Herlev også en ny, flot og moderne biograf, BIG BIO, med fem sale og dejlige flysæder. Vi frygtede, at vi ville miste mange af vores filmklubmedlemmer til den nye biograf, men det er heldigvis ikke sket.

 

Ny leder i 2016

Jeg overtog ledelsen af Herlev Skolebio i 2016. Jeg havde heldigvis været frivillig hjælper i klubben i en del år, hvilket var en stor fordel, så overgangen kunne forgå uden de store problemer. I sæsonen 2016/2017 havde vi 230 medlemmer, og var lidt i krise. Medlemstallet havde nemlig været støt faldende i en hel del år. Sidste sæson var vi oppe på 586 medlemmer, langt over en fordobling, så vi er på rette vej.

Spændende events

Jeg havde ambition om at sikre spændende events sammen med den gode filmoplevelse. Derfor begyndte vi allerede i 2016 at tilbyde et filmevent som del af Herlev Festuge. I 2018 prøvede vi livestreaming af MGP og en filmsommeraktivitet (del af Herlev Kommunes Sommeraktiviteter). I sæson 2018/2019 startede vi med forfatterbesøg relateret til film og Børnebiffen for de helt små. 2020 ville vi have føjet det Europæiske YAA, Young Audience Award, til vores aktivitetsliste, men det satte coronaen en stopper for. Vi håber, at det lykkes at være med i 2021. Prismæssigt er vi gået fra 65 kroner i 2016 for medlemskab til 100 kroner, som er den pris, vi har holdt de sidste tre sæsoner. Vi ønsker at holde den lave pris, så alle kan være med. Vi har også udvidet fra visning fem gange i sæsonen til nu seks faste visninger.

 

Herlev Skolebios organisering 

Filmklubben er tilknyttet Herlev Kommune, som yder tilskud og stiller biografen gratis til rådighed. Vi skal kun betale for operatøren. Forholdet til biografen er fint, og de er glade for, at vi fylder den med søde børn. Vi har 3 – 4 hjælpere: Søren Hansens barnebarn Louise, min søn Kristoffer samt Mette Hansen, som er en gammel ven af Søren Hansen, og en ny frivillig Ramona Mateiu, der er forælder til to børn i filmklubben. Arrangementerne afvikles i god ro og orden med en hyggelig atmosfære. Forældrene er glade for os og vores arbejde, det fortæller de os ofte, og spørgeskemaundersøgelse i foråret 2020 viste også stor tilfredshed.

 

Særlige aktiviteter: MGP 

Siden sæson 2017/2018 har vi hvert år haft et særlig MGPevent. Vi livestreamer fra DR i biografen, det må man godt, hvis DRs anvisninger følges (blandt andet må det ikke koste noget og må ikke brandes sammen med noget kommercielt). Første år kom der under 30 deltagere, det syntes jeg var i underkanten, vores biograf kan rumme 240 personer. Men deltagerne syntes, det havde været så godt, at de insisterede på en gentagelse året efter. Da vi kom til sæson 2018/2019, kunne vi fylde godt op i biografen, der kom 180, og sidste år var biografen helt fyldt. Det kræver ikke den store forberedelse, vi har tilmelding, således at vi cirka ved, hvor mange der kommer. Vi åbner biografen en halv time før showet og sender lidt børne-MGP-vindersange. Så går vi på livetransmissionen, og undervejs tænder vi lidt lys i biografen, således at alle de festklædte børn kan danse og synge med. Vi har både børn og forældre med. Nogle forældre sidder i vores Café og hygger, mens andre ser med i biografen.

 

Særlige aktiviteter: Sommerbio 

Som en del af Herlev Kommunes sommeraktiviteter har vi haft filmuger og filmevents. Vi stiller med frivillige voksne, og kommunen betaler for film og operatør, deltagerne kommer med en lille egenbetaling, som går til kommunen. Vi har i tre omgange haft en uges sommeraktivitet med film og ”lav selv film”. Der kommer typisk 25 – 30 børn, og mange er gengangere fra år til år. I år prøvede vi med et éndagsarrangement, Ud i rummet med rumfilm som E.T. og Wall-E samt aktiviteten Byg din egen raket og dertil hørende raketaffyringer. Det var både sjovt og hyggeligt.

 

Særlige aktiviteter: Den gode historie og besøg af forfatteren 

Vi har nu i tre sæsoner haft fokus på den gode historie. Opfordret børnene til at læse bogen bag filmen og ind imellem læst lidt op inden filmen. Vi har samarbejde med Herlev Bibliotek, som udarbejder boglister til børnene og deres forældre. Vigtigst her er forfatterbesøg i filmklubben. Vi har været så heldige, at både Kim Fupz Aakeson (Jeg er William) og Lene Kaaberbøl (Vildheksen) har besøgt vores Filmklub. Og i år kommer som tidligere nævnt Manu Sareen (Iqbal-filmene). Arrangementerne er sponsoreret af Statens forfatterfond.

 

Plads til alle 

Vi har i Herlev Skolebio det mål, at der skal være plads til alle. Drenge og piger, børn fra parcelhuse og fra lejligheder. Vi vil også gerne have børn både fra folkeskoler, specialskoler og privatskoler. Da jeg overtog filmklubben, var der næsten ingen etnicitet, en overvægt at børn fra parcelhuse og ingen medlemmer fra privatskoler. Det er ændret nu. Vi er lykkedes med at få en pæn del børn fra privatskoler i kommunen. Kønsfordelingen har været nogenlunde lige, og det er den fortsat. Der er en lille tendens til flere drenge end piger. Vores sommerevent Ud i rummet var stort set kun besøgt af drenge.

 

Vi er altså på rette vej 

Vi har mange ikke-etniske danske børn i Herlev Kommune, men få i filmklubben. For to sæsoner siden var der 5 %, sidste år 10 %, og i år var 12 % tilmeldt. Måltallet er 17 %, som er andelen af ikke-etniske danskere i kommunen ifølge Danmarks statistik. Hvad gør vi for at få de ikke etniske danske børn med i klubben? I første omgang tæller vi og holder fokus på måltal. Vi har generelt øget andelen af lettilgængelige fim. Vi sikrer også, at alle føler sig velkomne i biografen, både børnene og deres forældre. Manu Sareen kommer på besøg og vil tale om mangfoldighed. Men der skal nok mere til at nå alle børn i Herlev Kommune. Men vi er altså på rette vej.