Artikel
Skrevet af Julie Tjalve
I august 2024 fremlagde regeringen otte forslag til, hvordan man kan afbureaukratisere foreningslivet i Danmark, der efter den såkaldte hvidvasklov fra 2019, har været underlagt bureaukratiske byrder.
I 2019 blev loven om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme, i folkemunde kaldet hvidvaskloven, vedtaget.
Hvidvaskloven siger bl.a., at banker skal have et grundigt kendskab til deres kunder. Selvom dette ikke lyder som noget stort problem, viste det sig dog hurtigt at blive en byrde for flere frivillige foreninger.
Nu var banker tvunget til at kræve detaljeret information fra frivillige foreninger om foreningens bestyrelsesmedlemmer, generalforsamlingsreferat, vedtægter mm. for ikke at risikere en straf på op til halvandet års fængsel. Naturligt medførte dette, at nogle banker helt fravalgte foreninger som kunder, da hvidvaskloven krævede, at banken brugte for mange ressourcer på at leve op til alle lovens krav.
Allerede i 2021 udtalte Jan Kirkensgaard, direktør i Faster Andelskasse, at: ”…det er politikernes ansvar at lave loven, så den ikke ødelægger Foreningsdanmark”
Jan Kirkensgaard kan ikke alene tage æren for, at den danske regering endelig har lyttet til foreningslivet, for flere frivillige foreninger har arbejdet hårdt for at få afbureaukratiseret foreningslivet. Heriblandt kan nævnes Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), der i mange år har kæmpet for netop dette.
Regeringens otte forslag til afbureaukratisering af foreningslivet
- Regeringen vil indgå et partnerskab med diverse aktører fra foreningslivet, som skal anbefale, hvilke regler og byrder, der bør fjernes
- Der bør lempes på bygningsreglementet, så det bliver lettere at afholde bl.a. mindre lejre, festivaler, markeder osv.
- Der skal gives flerårige tilladelser til faste årlige arrangementer, så der ikke skal sendes ansøgninger og indhentes tilladelser, hvis man gentager det samme arrangement hvert år.
- Regeringen vil på EU-niveau arbejde for at gøre GDPR-reglerne mere enkle for foreninger.
- Der skal laves en ny digital løsning, så det bliver lettere for foreninger at indhente børneattester.
- Der skal evalueres på den nuværende vejledning bankerne har til risikovurdering af foreninger (jf. hvidvaskloven)
- Foreningers adgang til en bankkonto skal styrkes, så alle foreninger er sikret retten til en bankkonto, samt at det bliver billigere og nemmere at få adgang til en bankkonto
- Der skal ændres på reglerne for, hvilke arbejdsopgaver 13 – 14-årige må udføre i en forening. Det skal bl.a. være tilladt for 13 – 14-årige at assistere trænere, spejderledere og lignende.
Har du et godt eksempel?
Som nævnt i det første forslag, vil regeringen indgå i et partnerskab med forskellige aktører fra foreningslivet. Dansk Ungdoms Fællesråd, DUF, har fået en plads i dette partnerskab.
DUF sidder dog med i partnerskabet for at repræsentere alle deres 78 medlemsorganisationer, hvoraf DaBUF er en. Har I derfor et eksempel på bureaukrati i jeres filmklub, eller har I et godt forslag til regeringen videre arbejde med afbureaukratisering, så er I velkomne til at skrive til DUF på: duf@duf.dk
Baggrundsviden om loven om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) er fundet i Pråsens dybdegående artikel om hvidvaskloven fra 2021 skrevet af freelancejournalist, Ingrid Pedersen.
Ønsker du at vide mere om hvidvaskloven kan artiklen findes her: https://www.dabuf.dk/loven-om-hvidvask-tvinger-frivillige-i-knae/