Whiskybæltets børnefilmklub BUF-NORD fejrer 40årsjubilæum med både op- og nedture gennem årene.

23-11-2018 – FLEMMING RIEDEL / BUF-NORD (ARTIKLEN ER REDIGERET AF PRÅSENS REDAKTION AF FORENINGSPRAKTISKE HENSYN.)

En håndfuld entusiastiske mennesker

Engang for mange år siden lå Danmarks Akvarium ude ved Strandvejen i Charlottenlund. Nu er de flyttet ud på Amager og har skiftet navn til Den Blå Planet. Men dengang, for 40 år siden mødtes en håndfuld entusiastiske mennesker i Danmarks Akvarium og ikke for at se på eller diskutere fisk. Formålet var et helt andet. Man ville diskutere film, og især hvordan gentoftebørnene kunne få mulighed for at se andet end ”Far til Fire” i den lokale biograf.

BUFFEN

Blandt mødedeltagerne på Danmarks Akvarium var Kirsten Meurs-Gerken, Eva Broberg, Carsten Røpke samt direktøren for Danmarks Akvarium Arne Schiøtt. Flere var mødt, men nævnte gruppe endte med at blive lige præcis den gruppe, som startede børnefilmklubben BUF i Gentofte. Og så var banen kridtet op for tusindvis af børn, som år efter år gik i BUF eller BUFFEN, som den også blev kaldt.

Succesen var hjemme

Allerede i klubbens første leveår blev der tilmeldt 1120 børn. Succesen var hjemme. Behovet for en filmklub var en kendsgerning, og sådan har det været lige siden med et medlemstal på 1200 – 1500 medlemmer hvert år. Klubben voksede år for år, og den nåede op på godt 2200 medlemmer, da medlemstallet lå højest, og børnetallet i kommunen var tilsvarende højt. I de seneste år har medlemstallet bevæget sig mellem 1300 og 1500 børn – lige fra børnehaveniveau og op til 6. klasse.

Gys og grin, spænding og action

Igennem årene har omkring 80.000 børn siddet tæt i biografens mørke fem gange i løbet af en sæson. Det svarer til cirka 400.000 par øjne, som har siddet i biografstolene, hvor de har nydt gys og grin, spænding og action – og indimellem også fået serveret film, som skabte eftertænksomhed hos den enkelte.

Lange køer med rundstykker

I mange år vart der rift om pladserne og alenlange køer, når filmklubben åbnede for tilmeldingen. Så stod børnene i kø, mens Kirsten Meurs-Gerken og hendes bestyrelsesmedlemmer møjsommeligt skrev navn og adresse op og udleverede medlemskort og tog imod betaling. Nogen mødte så tidligt som klokken seks om morgenen for at være sikre på at få en plads, og bageren uddelte gratis rundstykker til de ventende, som i mange tilfælde havde medbragt varm kaffe i termokander.

Mange skønne oplevelser

Rigtig mange gentofteborgere, der gik i BUF som børn, husker endnu disse lange køer – og især de mange skønne oplevelser, de havde sammen med klassekammerater og venner, når filmklubsæsonen gik i gang, og dørene til Gentofte Kino blev slået op. I dag er det anderledes, hvor klubben på linje med mange andre af DaBUFs medlemsklubber tegner medlemskaber via internettet og C-bassystemet.

Biografdirektøren, som ville noget andet

For nogle år siden stillede biografdirektøren imidlertid en række krav som forudsætning for det fortsatte samarbejde. Krav, som efter filmklubbens opfattelse ikke matchede dens drift. Resultatet blev, at filmklubben måtte se sig om efter et alternativ. Takket være biograflederen i Kino Palæet i Lyngby lykkedes det at flytte adresse og dermed også filmklubbens aktiviteter. Og BUF blev til BUF-NORD. Og alt andet lige har det vist sig at være en fordel, fordi Kino Palæet rummer flere sale, hvilket giver mulighed for øget fleksibilitet, og samtidig har biografen vist en betydelig større lydhørhed over for filmklubbens ønsker til driften af filmklubben.

Alt det magiske, som en film på det store lærred kan skabe

Nordisk Film så rigtigt, da de for år tilbage besluttede at indrette biografen Kino Palæet klods op ad Lyngbycentret. Ikke alene på grund af indbyggertallet i området, men især fordi der var en stor og stabil interesse hos borgerne for at gå en tur i biografen. Denne interesse blev for manges vedkommende grundlagt i barndommen, fordi der var en børnefilmklub, som sørgede for at gøre det til en oplevelse at komme i biffen. Og i dag kommer der mange forældre, som melder deres børn ind med det argument, at deres børn også skal opleve alt det magiske, som en film på det store lærred kan skabe, og som de selv gjorde i sin tid som medlem af BUF.

Flytning uden problemer

Flytningen fra Gentofte Kino til Kino Palæet i Lyngby er sket uden større problemer. Og siden vi forlod Gentofte Kino, har biografen oprettet sin egen børnefilmklub, der dog ikke er medlem af DaBUF. Med både Lyngby-Taarbæk og Gentofte Kommune som rekrutteringsområde har der vist sig at være plads til begge filmklubber. Og det er godt. Den ene drevet af frivillige og den anden ud fra en kommerciel tanke. Hos BUF-NORD er børnene med til at vælge film, og de har naturligvis også sæde i bestyrelsen.

Fællesskabet og det store lærred

Det har vist sig at være en rigtig god ide og har øget de voksnes opmærksomhed for at udvælge film, som både er relevante og ønskværdige for børnene. Fælles for de to filmklubber er dog, at områdets børn får mulighed for at dyrke fællesskabet, det store lærred og de mange gys og grin, som filmens univers byder på. Og det er ikke så ringe endda.