Artikel

Skevet af Kirsten Østergaard Nielsen, formand for Århus Børnefilm & Bestyrelsesmedlem i Dabuf, herunder bl.a. Internationalt Udvalg

Fotos af Kirsten Østergaard Nielsen

 

 

BUFF Malmö er en svensk børnefilmsfestival, der har eksisteret siden 1984. BUFF beskriver selv, at deres mål er at sørge for, at børn og unge, såvel som voksne, kan blive ved med at se kvalitetsfilm. Derudover er BUFF et mødested for alle, der arbejder med børn, unge og film. Da DaBUF hører under denne kategori, var vi i år blevet inviteret med til årets BUFF. Kirsten Østergaard Nielsen har skrevet denne reportage fra årets BUFF. 

 

Om BUFF 

Med en stående invitation siden 2020 til at deltage i denne sydsvenske filmfestival blev det endelig muligt i marts 2024. I årene, som er gået, er vores nordiske kontakter styrket i DaBUF, så det føles naturligt at følge med i vores nabolandes film-engagement. Jeg, Kirsten Østergaard Nielsen, deltog fra d.13. til d.15.3., mens Lise-Lotte og Judith kom sidste dag sammen med Janus fra Herlev Skolefilm. Invitationen omfattede akkreditering, som gav gratis adgang til alle visninger – og forskellige events, oplæg og workshops . Rejsen til Malmø er rimelig let og billig, da man kan komme videre fra – eller via – Kbh. med bus eller tog. Ang. hotel var der tilbud om rabat for de hurtigst tilmeldte. Jeg nåede det ikke, men fik alligevel et godt værelse på det centrale Hotel Noble House. Her etableres også Festivalcenter med højt serviceniveau. Filmvisninger og events er fordelt på flere steder i den indre by. Festivalen nyder stor opmærksomhed fra sponsorer, der giver mulighed for at uddele en masse priser. Den 40. BUFF Festival blev selv tildelt Malmø Bys kulturpris i 2023.

Årets prisuddeling 

I år var det overordnede tema ”Gemenskap” (Fællesskab) og de spændinger, der måtte være i et sådant felt, belyst gennem 123 udvalgte film fra hele verden i forskellige genrer. Svenske og norske film er i fremgang og var godt repræsenteret, mens den danske filmproduktion for børn og unge står helt i stampe. Mr.Freeman (2023, +15) var eneste spillefilm fra Danmark i programmet foruden tre kortfilm.

Vi var med, da de mange priser blev uddelt under festmiddagen på det flotte Rådhus. Til vores store overraskelse var aftenens værter Valle Westesson (svensk forfatter, komiker, kulturproducent m.m.) – OG – hans 15-årige søn Tim Hilton Brown, der var én af vores dygtige deltagere på Nordisk Filmcamp 2023, så det blev et hyggeligt gensyn.

Film der kan anbefales filmklubberne til de større klasser (+14)

Unge fra en lokal 8.klasse havde valgt On Earth as in Heaven (Canada 2023), en god og gribende fortælling om at vokse op i et isoleret kristent samfund langt væk fra moderne samtid. Da Claras storesøster flygter, efterlader det Clara med det største dilemma. Skal hun blive i de trygge rammer? – eller selv tage af sted for at lede efter søsteren? Undervejs må Clara også finde sig selv.

 

Film der kan anbefales filmklubberne til de større klasser (+12) 

En voksenjury valgte at give Malmø Bys børnefilmpris til Clenched Fist (Belgien 2023), der omhandler en families hemmelighedskræmmeri med skyld og fortielse af farens kriminelle ugerninger. Vi følger den halvstore søn, mens han prøver at forstå ved at nærme sig faren i fængslet og overvinde andres fordomme. En flot og stærk film, der på realistisk vis skildrer drengens dilemma og de konsekvenser, der følger med, men den er ikke en børnefilm.    

 

Film der varmt kan anbefales til alle over 8-9 år

Lars är LOL (Norge 2023) vandt to forskellige priser, som instruktøren Eirik Sæter Stordahl modtog. Han præsenterede sin meget roste film på vores Landsseminar for nylig. I en verden med gruppepres og sociale medier skal de unge navigere og finde sig selv, men også lære at stå ved evt. fejltrin. Filmen sætter på rørende vis fokus på mobning, identitet og venskab.

 

En usædvanlig film med flotte naturoptagelser, der kan anbefales til +14

Udover de nævnte film så jeg We Were Dangerous (New Zealand 2024). En halvdokumentarisk film om unge piger, der blev anset for at være til fare for samfundets normer, så de blev sendt til en øde ø for at blive ”opdraget”. De uhyrlige overgreb kan ses som en parallel til vores egen historie om såkaldte ”utilpassede personers” forvisning til Sprogø og andre steder i Danmark.

 

Forsmag på nye film

BUFF Malmø Filmfestival kan absolut anbefales med sit store udvalg indenfor børne-og ungdomsfilm, kortfilm, animation eller live-action. Jeg nød at være med til nogle branchemøder som ”Work in Progress”, hvor vi fik smagsprøver på kommende film, f.eks. disse to meget forskellige:

          Lilla Spöket Laban (kendt og elsket spøgelse på nye eventyr, for de mindste)

          Nipster (om unge, der inviteres på en sommerlejr for klimainteresserede, men det viser sig i virkeligheden at være en flok fascisters forsøg på rekruttering under dække af økologi)

 

Oplæg på årets BUFF 

Man kunne møde The Festival Guests, hvor filmfolk blev interviewet på afslappet vis. Det var også et interessant plenum omkring ”Child Actors”, hvor tidligere børne-skuespilleres fortalte om deres oplevelser og arbejdsvilkår. Hvordan skal berømmelsen håndteres, når den pludselig rammer børnenes hverdag – men også når der pludselig ingen opmærksomhed er længere?
Mariella fra Buster Filmfestival holdt et oplæg om det nordiske samarbejde NoJse – og lederen af det svenske Filminstitut, Janne Vierth, kom i den varme stol til nærgående spørgsmål.

Gode, interessante dage i hyggelige Malmø, lige på den anden side af sundet, så tak til BUFF og DaBUF.