Anmeldelse
CODA
USA, 2021
Instruktør: Sian Heder
Censur: 7 år
Længde: 111 min

Skrevet af Jan Frydensbjerg

Lørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt. Filmudvalgets formand, Jan Frydensbjerg har været (hurtig) ved tasterne og har skrevet en omtale af den amerikanske ‘Coda’ som blev vist.

Ruby lever ikke et gymnasieliv som alle andre. Som barn af døve forældre har hun altid må stå forrest, når der skal kommunikeres med omverdenen – særligt i forhold til familiens indkomstkilde, fiskeriet.

Da Ruby lidt ved en tilfældighed og på grund af en lille skjult forelskelse vælger korsang som valgfag, får hun pludselig tændt en drøm om at gå musikkens vej, da sanglæreren Mr. V både ser et lysende talent i hende, men også opfordrer hende til at gøre det, hun elsker allermest: At synge. 

Ruby står nu med et valg, hvor hun enten skal vælge sine egne drømme eller sin families. Hvis hun efterlader familien kan det få store konsekvenser for deres mulighed for en succesfuld fiskeriforretning. En byrde hun er så træt af at skulle bære. Men hvornår må man vælge sine egne drømme, når det kan have konsekvenser for dem man elsker?

‘Coda’ er en amerikansk genindspilning af den franske ungdomsfilm ‘Familien Bélier’, som vi tidligere har haft stor glæde af at vise i vores filmklubber. Det er blevet til en meget rørende og nærværende ungdomsfilm, der heldigvis undgår amerikanske klichéer, men skildrer et miljø, der både er udfordret, men også fyldt med kærlighed. Bag titlen ‘Coda’ gemmer sig forkortelsen ‘Child of Deaf Adults’, altså barn af døve forældre – og både filmens budskab og perspektiv på at være et ungt menneske rammer perfekt. 

Det siger de frivillige i filmklubberne om Coda

“Filmen er god og beskriver fint livets udfordringer. Der er mange paralleller til det at være der for andre, men man må ikke glemme sig selv og egne ønsker til fordel for andres. “ Benny, Ikast.

“En god film med en sød historie og meget effektfuld brug af lyd. Filmen fortæller om talent og det at vokse op i en anderledes familie. “ Anette og Liva, Viborg

“En meget, meget smuk og rørende film med en utrolig stærk pige i hovedrollen som bare har været på arbejde hele sit liv. Skuespillerinden gør Ruby til den sejeste pige på film i mange år. Tak for en masse grin og ligeså mange tårer! “ Laila, Kjellerupegnens filmklub

“I starten var jeg bange for at filmen blev for karikeret, men den kommer virkelig godt igen. Det er en fin og meget rørende film som er godt afstemt med musikken. “ Esge, Viborg

“Flere spændende temaer som fx at være barn uden en barndom som kan være ny for mange unge, men også temaer om forelskelse og mobberi som de kan relatere til. “ Annette, Herning.