
Artikel
Skrevet af Kim Bruun
Foto: Den Kæmpestore Bjørn, Danmark, 2011, Esben Toft Jacobsen, Copenhagen Bombay
I skrivende stund er Copenhagen Bombay Productions gået konkurs. Håbet er, at selskabet Copenhagen Bombay kan fortsætte uden den gren af selskabet. I filmklubberne begræder vi tabet af en elsket historiefortæller.
En bemærkning om det triste i, at Copenhagen Bombay Productions end ikke nåede at blive 18 år og dermed myndig, ville ikke kun være upassende. Det ville også være forkert.
Da CB blev skabt, var det som en fuldt udfoldet sommerfugl, der baskede med vingerne og fløj smukt og sikkert.
Den lilla møghætte og pulven (2007) og måske i endnu højere grad Eat shit and die (2007) er film, man stadig kan vende tilbage til – og blive lidt forarget over på en voksen måde.
Svære følelser og skæve eksistenser
Og på den måde er det måske meget passende, at CB ikke nåede at blive ‘voksen’.
Når man ser ned over de produktioner, CB står bag, tegner der sig et billede af nogle dedikerede mennesker, som vil give børn nogle gode og vedkommende historier at forholde sig til. Æblet og ormen (2009), Den kæmpestore bjørn (2011), Rejsen til Fjerkongens Rige (2014) og mange flere italesætter nogle af de svære følelser og erfaringer, børn (også) skal forholde sig til i løbet af deres opvækst.
Men også dokumentarfilm om mere eller mindre skæve og utilpassede eksistenser målrettet de unge fandt nåde for produktionsselskabets øjne – tænk bare på film som Testamentet (2011) og Songs for Alexis (2104). Rørende skæbner fra hver deres side af Atlanten og menneskelige udfordringer.
Børnefilmklubbernes ven
CB var lige fra starten af på børnenes side. Med film og filmskabere, som har nydt børnefilmklubbernes opmærksomhed.
CB fik Pråsprisen i 2012. Men det var langt fra sidste gang, at CBs produktioner blev nævnt fra talerstolen i forbindelse med overrækkelsen af Pråsprisen. Carsten og Gittes Filmballade, Den kæmpestore bjørn, Tigre og tatoveringer, NABOspionen er alle blevet nævnt i forbindelse med Pråsprisoverrækkelser.
Så sent som i år har Karla von Bengtsons serie KENDER DU HENDE? fået flere rosende omtaler med på vejen.
En stor og væsentlig stemme risikerer at forstumme. En verden uden Copenhagen Bombay er en verden som er langt mindre mangfoldig og en lille smule mindre fascinerende at bebo.
Vi håber, at denne nekrolog ender som en upassende parentes.