Artikel

Skrevet af Emilie Menne Baunsgaard 

 

 

Reportage fra DaBUFs Landsseminar 2024. Skrevet af Emilie Menne Baunsgaard, ungdomsmedlem i Slangerup Børne- og Ungdomsfilmklub – Holger 

I år havde DaBUF valgt at give en ung fra hver klub mulighed for at tage gratis med til årets Landsseminar.

På Landsseminaret ser man film, er til generalforsamling, snakker med andre klubber og får information om alt muligt inden for film til børn og unge.

I år havde DaBUF valgt “ud over grænserne” som temaet til årets landsseminar. Derfor fokuserede landsseminaret på det nordiske samarbejde om film fra norden, de nordiske sprog samt samarbejdet med de andre nordiske lande.

Fredag eftermiddag og aften 

Vi kom ved 14-tiden, gik rundt i Svendborg og tjekkede ind på hotellet. Da klokken ramte 18, gik vi ned i fællesrummet, hvor der var et let måltid.
Så samledes de unge og sagde hurtigt hej til hinanden.
Bagefter sagde DaBUF’s forkvinde Katrine Seier velkommen, og så var der en workshop om Foley lyd.

Foley lyd

Foley lyd er lyde, man laver til en film for f.eks. at sætte en stemning eller for at forstærke en lyd, som man enten ikke kan høre så godt, eller som man vil, at publikum lægger særligt mærke til.
Man bruger alle mulige forskellige ting til at lave Foley lyde med. På den workshop vi var på, brugte vi bl.a. sugerør, balloner og en plasticpose til at lave lyde med.

Workshoppen om Foley-lyd var sygt god, fordi man lærte at arbejde sammen med andre, og lærte hvad folk tænkte. Jeg tror endda også, der kom et lille barn frem i nogle af de voksne.
De unge lavede workshoppen sammen, så de kunne lære hinanden bedre at kende.
Til sidst skulle man vise sin video til de andre deltagere, og der kom masser af grin ud af visningerne.

Lørdag 

Lørdag kom vi ned til lækker morgenmad. Bagefter var der generalforsamling, hvor der skulle vælges, hvem der skal sidde i bestyrelsen. Der var kamp til stregen!
Lise-Lotte, DaBUFs kasser, fortalte om regnskabet og senere gennemgik hun budgettet.
Der var meget snak om Pråsens årsnummer og om det skulle være digitalt eller ej. Det endte med en afstemning, hvor det blev besluttet, at det skal være digitalt, så man kan spare ca. 70.000 kr.
Bagefter var der frokost, og så skulle vi se filmen, der hed “Lars er LOL”.

Lars er LOL

“Lars er LOL” var virkelig god. Det var en film, der handlede om mobning, venskab og kærlighed. Jeg vil klart anbefale den.

Efter filmen var der besøg af den norske instruktør Eirik Sæter Stordahl, som fortalte om hvordan bogen blev til en film. Han fortalte, at bogens forfatter havde sagt, at det kun var Eirik, der måtte lave en film ud af bogen og ingen andre.

Eirik fortalte også, at det var hans folkeskole og barndomsvej, de havde filmet filmen på.  Han fortalte også, hvordan det var at arbejde med børn, og hvordan en bog bliver til en film og hvor lang tid det tager.

Lørdag Aften 

Da den norske Eirik Sæter Stordahls oplæg var færdigt, var der to andre oplæg om det nordiske sprog og samarbejde med Norge og Sverige om DaBUFs internationale aktivitet kaldet “Nordisk Filmcamp”.

Lørdag aften var der festmiddag med den lækreste mad. Under aftensmaden blev Årets Klub, Årets Film og Årets Pråspris udnævnt, og der blev uddelt 10 og 20 års nåle.
Årets klub blev Ballerup, og Årets pråspris gik til Thomas Borch Nielsen. 

Efter festmiddagen blev der vist filmen “Disco Ormene”, som Thomas Borch Nielsen har lavet. Jeg så den ikke, men min mor så den og fortalte, at Thomas havde fået ideen til “Disco Ormene”, da en regnorm han samlede op en dag bevægede sig i takt med musikken han hørte. 

 

Søndag 

Vi spiste morgenmad og gik ind og så film. Jeg så ”Arne Alligator og Junglevennerne”.
Den er god til de helt små børn, da den viser, hvad et godt venskab er, og at man skal være søde mod hinanden. 

Da filmen var færdig, og de der havde set den anden film kom tilbage, kom Kirstine Vinderskov, der er filmkonsulent hos Det Danske Filminstitut. Hun snakkede om sit arbejde med at læse filmmanuskripter til børn og unge. Hun fortalte om, at der bliver lavet for få film til børn og unge. Hun fortalte også om, hvilke film der ville komme, og hvilken slags film til børn og unge der ses mest og mindst i biograferne. 

Så spiste vi lækker frokost og tog hjem fra en film-rig weekend i Svendborg.

Landsseminaret var superfedt og jeg lærte en masse nyt om film. Man er meget på, så jeg var meget træt da jeg kom hjem.
Det var fedt at se så mange have en passion for at børn og unge skal komme i biograferne.