Jubilæum

 

Skrevet af Kim Bruun / Formand for DaBUF 

 

Året 1970 var vist ret godt for dem, der havde åndsnærværelse nok til at værdsætte det. Musikken fra England havde luftet grundigt ud i værelserne hos den yngre del af befolkningen. Kvindernes indtog på arbejdsmarkedet havde givet en saltvandsindsprøjtning til økonomien. Børnenes film var i gang med at få et gevaldigt kvalitetsløft. Der var meget at glæde sig over i 1970. 

 

Endnu mere at glæde sig over

I Frederikssund havde børnene endnu mere at glæde sig over. De fik en børnefilmklub med Jørgen Wagner som formand. Og det har han været lige siden. I begyndelsen af september 2020 fyldte Jørgen Wagner 80 år, og et par uger senere kunne Frederikssund Filmklub for Børn og Unge med Jørgen som formand fejre 50 årsjubilæum.

 

Set og mødt i den formative alder

Kommunens mand holdt en tale, hvor han tog os 50 år tilbage til 1970 og fortalte, hvordan verden så ud på dette tidspunkt. Det samme gjorde DaBUFs formand. Men det var den formentlig kommende formand i Frederikssund Filmklub for Børn og Unge, Benjamin Withen, som holdt den mest bevægede og bevægende tale. Han fortalte om, hvordan han som barn havde haft Jørgen i skolen til dansk og kemi, og hvordan Jørgen havde fået ham med i filmklubben. Hvor særligt Den uendelige historie havde haft enorm betydning for ham personligt. Withen udtrykte et ønske om at give alt det tilbage til børnene i Frederikssund, som han selv havde fået som dreng. Han selv var blevet set og mødt, da han var i den formative alder.

 

Entydigt på børnenes side

Som afslutning på fejringen af Jørgen Wagner viste filmklubben Bennys Badekar fra1971. Ganske vist ikke en film fra året 1970, men en film, der var i produktion i 1970, og en film som var med til at sætte helt nye standarder for, hvad man kunne præsentere børn for i biografen. Og en film der, ligesom Jørgen Wagner, entydigt er på børnenes side.

 

Spørgelysten og engageret

For garvede deltagere i DaBUFs landsseminarer er det ikke til at se, at Jørgen har tilbragt otte årtier i verden og de fem i børnefilmklubbernes tjeneste. Han er lige så spørgelysten og engageret i et seminars gæster, som han altid har været. I august i år var han måske den, der stillede flest spørgsmål til skuespiller og instruktør Malou Reymann. Ligesom Jørgen var med til at føre an i hyldesten til bestyrelsen som afslutningen på generalforsamlingen. Viril var ordet, undertegnede brugte om Jørgen ved fejringen i Parkteatret i Frederikssund. Men selv siger Jørgen, at det er ved at være slut. Til generalforsamlingen i marts 2021 trækker han stikket og overlader formandsposten i børnefilmklubben til næste generation. Men han beroliger med, at han nok ikke kan holde sig fra landsseminarierne!

 

En enestående bedrift og et enestående individ

At holde liv i den olympiske ild i et halvt århundrede er en enestående bedrift. Men Jørgen er også et enestående individ. Tillad til eftertanke og inspiration at fremhæve to pointer i Jørgen Wagners tale, da han fortalte om sine 50 år i børnefilmens tjeneste. Han takkede sin kone, som altid havde læst korrektur på klubbens filmprogrammer og støttet, når modet svigtede. Og så fremhævede han DaBUFs sekretariat, hvor han fortalte, at han altid ringede ind, når han var lidt nede. “For når man kommer igennem til sekretariatet, er der altid solskin i deres stemmer”! Jørgen Wagners ord og eksempel vil være graveret i børnefilmklubbernes annaler. Og i hjerterne på os, der har været heldige at møde ham.