Artikel

Skrevet af Kim Bruun 

 

Hans Peter Mehlsen fra Aarhus Skolebio fyldte den 4. januar 70 år. Mere end halvdelen af livet har han sat sit umiskendelige præg på Aarhus og DaBUF.

Pråsen tegner et miniportræt.

Én væsentlig årsag til, at Hans Peter Mehlsen ikke har været en del af børnefilmklubberne siden deres grundlæggelse den 2. november 1952 er, at han først blev født den 4. januar 1953 – to måneder efter. Men med det sagt har Hans Peter spillet en stor rolle i DaBUF – som bestyrelsesmedlem og ikke mindst som historiefortæller, anmelder, skrivekugle, kronikør.

Hvis man vil læse en børnefilmklub-relevant anmeldelse af en klassisk børnefilm fra de sidste mere end 30 år, er der stor sandsynlighed for, at Hans Peter står som forfatter. Og dermed at anmeldelsen står distancen lige så godt som filmen.

Man kan også være heldig at have oplevet Hans Peter som den gudsbenådede fortæller, han er. Når Hans Peter indleder film, lytter jeg andægtigt og forsøger at huske at lukke munden – hans rammesættelse af den film, vi skal se sammen, giver mig altid en oplevelse af at få et blik forærende.

Heller ikke til vores generalforsamlinger kan man undgå at bemærke Mehlsen. Hans Peter har en mening om det meste. Og han deler den meget gerne. Men altid med respekt og (en understrøm af) humor. Man bliver i godt humør af at lægge øren til Hans Peters indslag.

Helt høj kan man også blive af at læse hans skriblerier i Pråsen – vores medlemsblad. Altid med sprogligt overskud, skæve eller uventede pointer og garanti for ny indsigt.

Historien går på, at Hans Peter som ung lærer opdagede Århus Skolebio og resolut meldte en stor gruppe af sine elever ind. Den evige Ole (Carlsen) fik øje på den unge ildsjæl og indlemmede ham i filmklubbens bestyrelse. Resten er, som man siger, historie. Bortset fra, at i Hans Peters tilfælde er historien stadig i fuld gang. Når som helst vi i filmudvalget mødes med Hans Peter, er han ved at sprudle over med de nyeste film, han har set; de seneste vinyler, han har købt; kulturelle og politiske udvalg, der har hans opmærksomhed og – ikke mindst – hans seneste oplevelser med at indlede for medlemmerne i Aarhus Skolebio.

Hvem der bare var barn i Aarhus!