Artikel

Skrevet af Kim Bruun / Formand for DaBUF

 

 

Redaktør af Pråsen, Ulrich Breuning, er gået bort i en alder af 75 år. For mindre end et år siden, skrev Pråsens redaktion om ham, at han var “blot en prås – et lille tællelys, som lyser op for de nærmeste omgivelser. I hvert fald er han den første Prås-modtager i DaBUFs historie.”

“Hvis man stadig ser film om 1.000 år, vil Chaplin være den eneste fra vores tid, man ser.

Chaplins figur er så genkendelig og alment menneskelig, at man til den tid vil kunne sætte sig umiddelbart ind i den. De fleste andre film vil forsvinde i glemslen.”

Påstanden kom (naturligvis) fra Ulrich Breuning. Altid god for et  interessant og tankevækkende udsagn og en god (løgne-) historie. Altid på udkig efter nye historier, som kunne bringes til torvs – gerne i Pråsen, DaBUFs medlemsblad. En omhyggelig og samvittighedsfuld redaktør af alle tekster til optagelse i Pråsen. Ikke sjældent er en skribent blevet mere vidende, sjovere eller skarpere af at være blevet redigeret af Ulrich.

Et stort tab

Med Ulrichs bortgang mister vi et uvurderligt skatkammer af viden om børns film.

Ulrich Breunings indsats for børns film kan ikke overvurderes. Hans betydning for os, som havde glæden af at kende ham, er uomtvistelig.

Ulrich har forladt denne verden efter at have været syg med kræft i mere end et årti. Måske sigende for Ulrich kendte vi i DaBUF ikke til hans tilstand. Intet skulle stå i vejen for den gode historie og den bedste formidling.

Et liv i (børne)filmens tjeneste

Ulrich blev uddannet som lærer i 1964. Og i filmvidenskab i 1970. Mennesker med en lang hukommelse husker ham fra hans optræden i tv sammen med Tina Bilsbo hhv. Lotte Tarp. Han blev landets første børnefilmkonsulent og berigede således verden med såvel Gummitarzan og Busters Verden som flere andre skattede børnefilm. Han var redaktør af og medskribent på “De pokkers unger” (Breuning (red) 2002), en antologi om dansk børnefilm, samt bidragsyder til den nye og anmelderroste “Børnekultur i Danmark 1945-2020) (Dael m.fl. (red) 2021). Og ikke at forglemme vores helt egen “Pråsen. Danske Børne- og Ungdomsfilmklubbers pris gennem 30 år” (Breuning (red) 2012).

Endvidere har Ulrich været biografdirektør i Tivoli Bio, underviser i filmhistorie på Den Danske Filmskole, nestor for Odense Internationale Filmfestival (OFF), medgrundlægger af og lærer på Filmfabrikken, skrevet undervisningsmateriale om film. Foruden, at han havde en ikke ubetydelig indflydelse på udformningen af DaBUFs vision og teser.

Husket og værdsat

Om 1.000 år vil kun Chaplins figur stå tilbage. Tankevækkende nok vil ingen, der læser disse linjer, være i stand til at afgøre udsagnets sandhedsværdi. Vi vil alle for længst være døde og glemte. 

Hvad angår anden del – den om at blive glemt – er der vist ingen tvivl om, at Ulrichs ånd og indsats vil blive husket og værdsat, når DaBUF om et kvart århundrede fejrer sin 100 års grundlæggelse.

Men det, nutidens medlemmer af Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber vel først og fremmest vil huske ham for, er nok hans “optræden” på landsseminariernes scener, hvor han med sin fortællekunst og den breuninske pædagogik holdt salen i sin hule hånd. Og så vil vi huske ham for hans mangeårige virke som redaktør af medlemsbladet Pråsen i flere omgange.

Æret være Ulrichs minde.