Artikel

Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt

Hvilke fortællinger synes børn og unge er spændende, og hvor meget kan børn egentlig tåle? Det var emnet, da organisationen KIDS Regio i år inviterede til netværksmøde om børnefilm under Berlinalen.

Ny undersøgelse: Hvad ser børn, og hvorfor?

I samarbejde med det danske bureau Will&Agency har KIDS Regio gennemført den banebrydende paneuropæiske undersøgelse Keeping up with Children as an Audience. Undersøgelsen giver dybdegående indsigt i børn og unges medieforbrug baseret på data fra tolv europæiske lande.

374 børn i alderen 7-11 år har delt deres filmoplevelser, præferencer for genrer og karakterer samt forbrugsvaner. Rapporten afslører, hvordan børn definerer film, hvad de foretrækker at se, og hvordan de interagerer med filmmediet.

Alder betyder mere end nationalitet

En af de vigtigste indsigter fra undersøgelsen er, at europæiske børn har flere ligheder end forskelle. Deres filmpræferencer er mere præget af alder end af nationalitet eller køn. Det understreger potentialet i at distribuere film bredt på tværs af grænser.

Undersøgelsen viser også, at europæiske børnefilm fremmer kulturel og sproglig mangfoldighed samt en fælles europæisk identitet.

Film er en social oplevelse

Et af undersøgelsens mest interessante resultater handler om, hvordan børn ser film. Ofte foregår det hjemme sammen med familien, hvilket bekræfter filmens værdi som en fælles oplevelse. Dette er særligt vigtigt i en tid, hvor medieforbruget ellers bliver mere individualiseret.

Hvem ser du film med?

Hvem ser du film med?

Hvor meget kan børn tåle?

Unge filmseere søger det skræmmende, men hvor går grænsen mellem at udfordre dem og at gøre dem utrygge? Undersøgelsen viser, at børn gerne vil tages alvorligt og have udfordrende indhold. Det værste, en film kan være, er “barnlig”.

På netværksmødet diskuterede vi den svære balance: Hvordan engagerer vi unge publikummer med dristige, følelsesladede historier uden at overskride deres grænser? Emner som tab, død, gys og skildringer af psykisk og fysisk vold blev også berørt.

De vigtigste film ifølge undersøgelsens respondenter.

Inspiration fra Sverige: Nelly Rapp-trilogien

Rikke Flodin, forsker bag Keeping up with Children as an Audience, delte studiets centrale resultater. Herefter fortalte Tove og Sofie Forsman fra Sverige om deres arbejde med Nelly Rapp-trilogien.

Nelly er en monsteragent, der bliver ældre for hver film (lidt som Harry Potter), mens hun dykker ned i sin familiehistorie, der er fuld af hemmeligheder. Filmene er et godt eksempel på, hvordan man kan skræddersy temaer og “skræmmefaktorer” til børn, så indholdet netop udfordrer – men ikke overstiger grænsen.

Tove og Sofie Forsman er nogle af Sveriges mest eftertragtede manuskriptforfattere lige nu. Ud over Nelly Rapp er de en del af forfatterteamet bag Netflix-hittet Young Royals og Barracuda Queens.

Nelly Rapp: Dødens Spejl / Johan Rosell / 2023

 

Vil du vide mere?

Hvis du er interesseret i at dykke ned i undersøgelsen, kan du se en video af Rikke Flodins præsentation fra netværksmødet her.