NYHEDER

Læs de seneste nyheder fra DaBUF her

Pråsens filmquiz: Makkerpar

Pråsens filmquiz: Makkerpar

Pråsens egen quizmester Marc Honoré, har endnu engang fremtryllet en fantastisk quiz. Denne gang med temaet makkerpar! Test dig selv, dine venner og andre filmnørder, du møder på din vej for at se, hvem der vinder denne måned filmquiz!

Anmeldelse af Georgies Verden

Anmeldelse af Georgies Verden

I oktober 2023 så 5 unge fra DaBUFs medlemsklubber forpremiere på filmen Georgies Verden. Efter fire måneders ventetid, har Asta Villaume fra Herlev Skolebio endelig fået lov at løfte sløret for, hvad hun synes om filmen!

En elsket film genset – Mean Girls

En elsket film genset – Mean Girls

Er der brug for en genindspilning af den bare 20 år gamle Mean Girls fra 2004? Kim Bruun tester om den oprindelige Mean Girls stadig holder i 2024, når han ser den med friske øjne – frigjort fra andres nostalgiske og forblændede kærlighed.

Til filmfestival i Grækenland

Til filmfestival i Grækenland

En lille delegation fra sommerens Nordisk Filmcamp er netop hjemvendt fra Filmfestivalen Camera Zizanio i Grækenland – en festival udelukkende med film lavet af unge under 20 år – hvor de repræsenterede filmen Make-Down og lavede flere film.

Filmgennemsyn

Filmgennemsyn

Lørdag den 11. november blev der afholdt mini filmgennemsyn i henholdsvis Biffen Odder og Herlev Teaterbio. Hør hvad deltagerne synes om filmene Nina og pindsvinets hemmelighed, Yuku og blomsten på bjerget og Hør lige her!

Pråsens filmquiz: Sommer

Pråsens filmquiz: Sommer

Filmklubsæsonen er forbi og sommeren har ramt os. Danmark ligner ikke sig selv. Folk er nærmest lykkelige, og vi glemmer alle for en stund, at vi egentlig ikke er skabt til at feste på en strand. Leverpostejsvejret og -humøret vender dog altid tilbage. Det er sommerens dualitet. Sommersol og tordenbyger. Liv og glade dage og solstik. Så er det heldigvis snart filmklubsæson igen. Pråsens filmquiz handler denne gang om sommer på film.

Super Mario Bros. Filmen

Super Mario Bros. Filmen

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at Super Mario Bros er banket så eftertrykkeligt ind i biograferne, at sliksalget var tæt på at tilte. Men hvad handler virakken overhovedet om? Pråsen har allieret sig med en spilentusiast for at blive ført ind i universet.

Pråsens filmquiz: Disney 100 år

Pråsens filmquiz: Disney 100 år

I år fejrer The Walt Disney Company deres 100 års jubilæum. I 100 år har de fortalt historier, der har været med til at forme generationer. Journalist Christian Bennike beskriver det ganske fint i en artikel om jubilaren: “Vi er alle børn af Disney.” På godt og ondt, må man tilføje. Denne gang drejer Pråsens filmquiz sig om Disneys film og historie.

Årets børne- og ungdomsfilm 2023 – kåret af DaBUF

Årets børne- og ungdomsfilm 2023 – kåret af DaBUF

Comedy Queen vinder prisen for årets bedste Børne- og Ungdomsfilm 2023. Kåringen fandt sted på DaBUFs landsseminar, hvor alle frivillige i landets lokalklubber var inviteret med til at afgøre, hvem der skulle løbe med æren.

Kender du hende?

Kender du hende?

KENDER DU HENDE er en ny dansk animationsserie for børn om nogle af danmarkshistoriens sejeste kvinder og deres mod til at være anderledes. Kirsten Østergaard Nielsen fortæller om sit møde med folkene bag projektet.

Berlinalen 2023 – tur/retur!

Berlinalen 2023 – tur/retur!

Den internationale filmfestival i Berlin løb i år fra den 16.-26. februar. Kolding Børne- og Ungdomsfilmklub fortæller om deres første oplevelse med Berlinalen og flere filmklubber deler deres særlige filmanbefalinger fra årets festival.

Filmgennemsyn i øst og vest

Filmgennemsyn i øst og vest

Den 11. marts mødtes vi til filmgennemsyn øst og vest for storebælt – i Ikast og Hellerup. Læs vurderingen af deltagernes oplevelse af filmene: Skolen med magiske dyr, Mageløse Maurice og hans rådsnare rotter, Fødselsdagsfest, Alfons Åberg!, Mini Zlatan og onkel Tommy, Roselil og stentrolden og Skolen ved verdens ende.

En elsket film genset: The Breakfast Club

En elsket film genset: The Breakfast Club

Holder den stadig? Formand for DaBUF Kim Bruun har en særlig kærlighed til filmen The Breakfast Club, og har udfordret Cecilie, 24 år, til at vurdere om hun 38 år efter premieren også oplever en tidløs fortælling om, hvordan man som ungt menneske nærmer sig at blive den voksne, man ender med at være.

Pråsens filmquiz: Hvornår var det nu det var?

Pråsens filmquiz: Hvornår var det nu det var?

Filmhistorien er fyldt med landvindinger, der har været med til at forme filmmediet til det, det er i dag. Denne gang dykker Pråsens filmquiz ned i en håndfuld af milepæle, der har været med til at præge filmmediets udvikling, og spørger: Hvornår var det nu, det var?

18 film genset: Døde poeters klub

18 film genset: Døde poeters klub

Vi har sat os for at udnævne 18 film som danske børn skal se inden de bliver 18 år. Det er en varslet katastrofe og vi ved, at det er en utaknemmelig, hvis ikke ligefrem umulig, opgave. Kim Bruun har bestukket en 10. klasse til at gense Døde Poeters Klub sammen med ham og giver her sit bud på, om det er en af de film, vi skal give videre til opvoksende generationer.

Young Audience Award 2022

Young Audience Award 2022

I 56 europæiske byer var børn og unge søndag den 13. november med til at kåre vinderen af filmprisen Young Audience Award som i år gik til den franske dokumentarfilm Animal

Tre dage med film

Tre dage med film

DaBUF havde i år glæden af at stille med årets Børnejury, hvis opgave er at uddele selveste BUSTERs hovedpris!

Spændende besøg på BUSTER Filmfestivalens sidste dag

Spændende besøg på BUSTER Filmfestivalens sidste dag

INSPIRATION TIL FILMKLUBBEN: Når man ser film på BUSTER filmfestival, så får man altid lige lidt ekstra ud over selve filmen – og det er inspirerende. Lise-Lotte Bjørkholt har været afsted og taget inspiration med hjem til os andre.

Nordisk Filmcamp 2022

Nordisk Filmcamp 2022

I juli samlede vi 21 unge i alderen 11-14 år fra Sverige, Norge, Grønland og Danmark til en uge med filmproduktion og workshop på Møn. Læs om oplevelserne med filmskabning for unge og se de tre superseje nordiske kortfilm med mystik og gys

Pråsens filmquiz: Regn på film

Pråsens filmquiz: Regn på film

Efteråret er kommet, og dermed også regnen. I bogreolen har jeg “The Little Book of Scottish Rain”, der indeholder omtrent 44 betegnelser for regn, som en beskrivelse af regns mange variationer. På film er regn brugt til at symbolisere helt banale ting som liv og død og alt der imellem. Pråsens filmquiz handler denne gang om regn på film.

Pråsens filmquiz: En skotsk dingenot ved navn MacGuffin

Pråsens filmquiz: En skotsk dingenot ved navn MacGuffin

I livet findes der ting, objekter og begivenheder, som i sig selv er ligegyldige, men som har betydning for hvordan ens liv udfolder sig; hvilken drejning ens liv tager. Således også på film. Angus MacPhail, Alfred Hitchcocks trofaste manuskriptforfatter, fandt på begrebet MacGuffin til at beskrive et sådant element i en films plot. Hitchcock udbredte dets brug. Denne gang handler Pråsens filmquiz om MacGuffins; det som en films plot drejer sig om, men som ikke i sig selv har den store betydning.

Fra filmnørd i DaBUF til medlem af Oscar Akademiet

Fra filmnørd i DaBUF til medlem af Oscar Akademiet

Peter Albrechtsen (f.1975) er i dag en internationalt kendt lyddesigner. Han er uddannet på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft og på Den Danske Filmskole, og har modtaget såvel en Robert som en Bodil og været lyddesigner på den Oscar-nominerede film The Cave. Han er i dag medlem af Oscar Akademiet. Hvad de færreste ved er, at han har været ungdomsrepræsentant i Danske Børne- og Ungdomsklubbers bestyrelse. Peter Albrechtsen er blevet interviewet af Liselotte Bjerg og Judith Breuning fra Pråsens redaktion om sin tid i DaBUF, om karrieren og om, hvad lyddesign er.

Pråsens filmquiz: Tid på film

Pråsens filmquiz: Tid på film

Egentlig skulle denne quiz have været klar til sidste nummer af Pråsen. Men tiden går. Det gør den også på film, men på en anden måde. Selvom den fortalte tid måske strækker sig over et eller flere år, kan den alligevel presses ind i en films cirka to timers fortælletid. Det er helt grundlæggende i filmfortællinger, så vel som i andre fortællinger. Der er dog også film, der på andre måder tematiserer, beskæftiger sig med eller filosoferer over konceptet tid. Pråsens filmquiz drejer sig denne gang om film, hvor tid indgår som et centralt element.