Artikel
Skrevet af Cecilie Elmholt Skou, bestyrelsesmedlem og frivillig i Filmmagernes verdensmål
Filmmagernes verdensmål lærer børn i filmklubberne at lave stop motion-film med afsæt i verdensmålene. I oktober rejste de til filmklubben i Nuuk for at sprede bæredygtige filmbudskaber
Projektet Filmmagernes verdensmål er drevet af 6 unge frivillige, der er oplært i at undervise og motivere børn i alderen 9-12 år til at lave film med omdrejningspunkt i FN’s verdensmål. I Filmmagernes verdensmål vil vi udbrede kendskabet til FN’s 17 verdensmål samt give børnene indblik i, hvordan de hver især kan bidrage i deres dagligdag til at få opfyldt målene. Under workshoppen laver børnene deres egne dukker i ler, som skal optræde i en stop motion film, som børnene gruppevis skaber på egne smartphones med den gratis app ’’Stop Motion Studio’’.
Vi har indtil videre afholdt seks workshops i DaBUFs filmklubber over hele Danmark og senest i Katuaq Bio i Nuuk, Grønland.
Workshoppen i Nuuk
Vi ønskede at besøge filmklubben i Nuuk for at sprede bæredygtige budskaber og filmskaber-glæde på tværs af Norden. I samarbejde med Ivalu Johansen, biografleder og forkvinde for børnefilmklubben i Nuuk, og med støtte fra NAPA – Nordens Institut i Grønland – blev det muligt!
Nogle af børnene i Nuuk havde allerede hørt om FN og verdensmålene. Men for flere af børnene var workshoppen en introduktion til de 17 verdensmål – og til hvordan de, individuelt såvel som i fællesskab, kan gøre en stor forskel ved udførelse af små ting i hverdagen. Vi fortalte børnene, at det er vigtigt at affaldssortere og kom med eksemplet:
En elpære kan brænde 1½ døgn med energi fra 1kg kartoffelskræller.
Til vores store overraskelse fortalte børnene og de frivillige i filmklubben i Nuuk, at de ikke affaldssorterer i Grønland. Under workshoppen arbejdede vi dog med andre initiativer, og børnene fandt, gennem deres stop motion film, på egne forslag til løsninger på de forskellige verdensmål.
Verdensmålene kan virke store og komplekse, hvorfor der til hvert mål følger adskillige delmål. Der er dog ingen løsning nedskrevet og sågar intet korrekt svar, og det er derfor op til børnene på workshoppen at komme med et bud på, hvordan nogle af målene kan opnås. Er du nysgerrig efter at se de sjove og kreative løsninger børnene er kommet op med, kan du se videoerne fra alle seks workshops på vores YouTube kanal her og videoerne fra Grønland i bunden af siden.
Privat rejse efter workshoppen
Efter workshoppen tilbragte vi efterårsferien i Nuuk. Vi fik mulighed for at opleve den storslåede natur og så både isbjerge og nordlys. Vi smagte grønlandske specialiteter såsom hval og sæl. I det hele taget er vi kommet hjem fra Nuuk både trætte og mættede af gode oplevelser og med fornyet gåpåmod til afholdelse af endnu flere workshops i Danmark!
Se børnenes film her
Vil I også have filmmagerne ud til en workshop i jeres filmklub?
Det er gratis, tager i alt 4 timer, og kan afholdes i forbindelse med filmklubbens klubprogram eller som en ekstra aktivitet, medlemmerne selv kan tilmelde sig.
Kontakt projektleder Maria Have på maria@dabuf.dk ved interesse eller for yderligere information.
Projektet er støttet DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Det Danske Filminstitut, Tuborgfondet og Nordea-fonden.