Anmeldelse
Bjørnene fra Sicilien (La fameuse invasion des ours en Sicile)
Frankrig / Italien 2019
Instruktør: Lorenzo Mattotti
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Længde: 82 minutter

 

Skrevet af Judith & Ulrich Breuning / Filmfabrikken og Pråsen

 

 

Handling

To omvandrende trubadurer, en far og datter søger ly for vind og vejr i en bjerggrotte i Siciliens vilde bjerge. En gammel bjørn dukker frem af mørket, og for den fortæller trubadurparret den berømte historie om, hvordan bjørnekongens søn for mange år siden blev bortført af mennesker, hvilket førte til, at bjørnene vandrede til menneskenes by og udkæmpede drabelige slag, før bjørne og mennesker kunne leve fredeligt sammen. Men bjørnen kender en fortsættelse af historien og endda en lille hemmelighed, som han kun betror pigen, som polisk griner!


Om filmen

Filmen bygger på en billedbog fra 1945 af den italienske forfatter Dino Buzatti. Bogen er netop i 2020 udgivet på dansk og er bestemt en messe værd. Både film og bog har et evigtgyldigt syn på krig og magtkorruption, magi og dårskab. Bogen er i øvrigt fra samme år som George Orwells sviende fabel Kammerat Napoleon og har samme status som for eksempel Carlo Collodis Pinocchio fra 1883 og såmænd også Antoine de Saint-Exupérys Den lille prins fra 1943. Alle de nævnte titler er filmatiserede og kan læses med glæde af både børn og voksne.


DaBUF-relevans

Filmen Bjørnene fra Sicilien fremstår grafisk meget smuk med et design inspireret af bogens illustrationer. Det er en unik billedside så fjern fra animation americana, som noget kan være. Det kan selvfølgelig være en udfordring for nogle børn, som er flasket op med Disney og DreamWorks, og det kan en let kompliceret handling med forskellige fortællelag såmænd også godt være. Men med en klar indledning og en appel om at stemme sindet til en anderledes, smuk og klog oplevelse er Bjørnene fra Sicilien noget nær en perfekt børnefilmklubfilm.