Artikel

Skrevet af Ina Willumsen, Gladsaxe Børnefilmklub

 

 

Bare ét år efter DaBUF blev børnefilmklubben i Gladsaxe etableret. Læs om børnefilmklubbens historie og ikke mindst om de tanker, de gør sig her 7 årtier senere om, hvordan det er lykkes at holde faklen højt og tændt.

70 års jubilæum kan Gladsaxe Børnefilmklub fejre i år, hvilket vi er meget stolte af. Det er imponerende og fantastisk, at det er lykkes at holde gang i klubben i så mange år i medgang og modgang. Måske særligt i de senere år med Corona, og ikke mindst nu hvor der er så nem og hurtig adgang til film døgnet rundt derhjemme, eller hvor man befinder sig. Men en filmklub er jo ikke filmene alene, den er også de frivillige og alle medlemmerne. Frivillige, der får det hele til at lykkes, og medlemmerne der gør det hele værd, og uden dem ingen klub. 

Og det er derfor, vi kan fejre jubilæum i år, netop fordi der fortsat er frivillige, der har lyst til at viderebringe deres passion for film og samtidig videreføre den stolte tradition med at skabe en hyggelig stund, hvor børnene føres ind i filmens magiske univers på det store lærred. Og fordi der fortsat er medlemmer, som tager imod tilbuddet og lader sig forføre af de gode historier og den særlige stund i salen med deres venner.

Kærlighed til film, fællesskab og frivillige

Så i år hylder vi ikke blot kærligheden til film på det store lærred, fællesskabet omkring at gå i biografen sammen, men så sandelig også alle vores medlemmer og ikke mindst de trofaste frivillige, der får det hele til at køre rundt. Hurra for jer alle.

Begejstrede medlemmer

Jubilæet blev fejret den sidste weekend i oktober, hvor vores medlemmer kom forbi Bibliografen for at hente deres medlemskort til den kommende sæson. Sammen med medlemskortet fik alle medlemmer et gavekort til Bibliografen. Det vakte stor begejstring hos store og små. Valget er faldet på netop denne gave, fordi vi synes, at det passer til klubben at blive i filmens ånd, give medlemmerne mulighed for selv at vælge en god film og samtidig give tilbage til vores uerstattelige samarbejdspartner, Bibliografen.

Hvordan det hele begyndte

Gladsaxe Børnefilmklub startede i efteråret 1953 i Vibevængets børnehave og børnehaven i Høje Søborg på initiativ fra nogle forældre, lærere og børnehavepædagoger, og dem vil vi også gerne sende en venlig tanke. For de har lagt kimen til nutidens Gladsaxe Børnefilmklub, som i dag har til huse i Bibliografen i Bagsværd.

Fordobling af medlemstal

Fra første år var medlemstallet 419 i Gladsaxe Børnefilmklub, hvoraf de 80 var voksne, og hurtigt voksede medlemstallet til omkring 800, hvilket betød, at man flyttede filmfremvisningerne fra børnehaverne til Søborg Biografteater. Vi har fortsat omkring 800 medlemmer fordelt på to hold og seks filmfremvisninger i vores nuværende sæson fra november til og med marts. Bibliografen har to sale, så vi kører Hold A for alle og Hold B fra 9 år samtidig. Fire fremvisninger om lørdagen og to om søndagen. Vi deler stadig trykte programmer ud til skolerne fra 0. til 3. klasse, fordi vi synes, det kan noget ganske særligt at sidde med en flot folder og læse om de film, der bliver udbudt i den pågældende sæson. Men vi har også et website og en Facebook side, så vi kan også findes digitalt.

Fællesskab frem for små skærme

Vi glæder os hver sæson til at hilse på alle vores medlemmer og se glæden hos dem, når de har været helt opslugt af en film eller af at have været alene med vennerne i biografen uden forældre. Stemningen af glade børn i en biografsal, giver smil på læben og håb om, at en ny generation oplever glæden ved at gå i biografen og se film i stedet for ’bare’ at se film på en skærm derhjemme. Vi håber, at Gladsaxe Børnefilmklub også kan eksistere de næste 70 år, for film skal allerhelst ses og opleves i fællesskab og på det store lærred.