Anmeldelse
GooseBoy
Danmark 2019
Instruktører: Michael Wikke og Steen Rasmussen
Tilladt for alle
Længde: 87 minutter
Skrevet af Judith & Ulrich Breuning / Filmfabrikken og Pråsen
Handling
Viggo basker ideligt alene rundt som superhelten GooseBoy i et virtuelt spil. Indtil pigen Vigga udfordrer ham med konkrete sysler som at svømme og klatre, hvilket den sky dreng ikke rigtigt kan finde ud af. Men Viggos største udfordring bliver gåsen Nissemand, som har brækket sin vinge og derfor ikke kan flyve mod nord med sin flok. Til gengæld kan Nissemand tale, og sammen drager dreng og gås ud på en ikke ganske ufarlig færd for at finde gåseflokken og det mod, der skal til for at begå sig i det virkelige liv. Undervejs møder det umage par mange forhindringer og såmænd også spøjse mennesker, som hellere end gerne bryder ud i sang!
Om filmen
Michael Wikke og Steen Rasmussen, Wikke & Rasmussen blandt venner (og dem er der mange af) er et fænomen i den danske film- og tv-verden, og parret modtog fortjent en ÆresBodil for deres filmiske frise i 2020. De har også deres helt egen børnefilmniche, selv om de selv hævder ikke at lave børnefilm, men film for alle! Ikke desto mindre har Hannibal & Jerry (1997), Flyvende farmor (2001) og Der var engang en dreng – som fik en lillesøster med vinger (2006)) allerede nyklassikerstatus i dansk børnefilmhistorie. Filmene er eventyr og magi i venlig børnehøjde og gennemmusikalske med sangnumre, som er rene ørehængere og enkelte endog landeplager. En sand fryd for børnefilmklubber, og Wikke & Rasmussen modtog da også DaBUFs Pråspris i 2007. Og GooseBoy fik en Robert for årets børne- og ungdomsfilm i 2020. Handlingen er inspireret af Selma Lagerlöfs Niels Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige (1906), men sangnumrene og glimtet i øjet har så tydeligt kvalitetsstemplet: Wikke & Rasmussen!
DaBUF-relevans
Filmens børnevenlige humor og spænding gør GooseBoy til noget nær et must i en børnefilmklub. Er det ved at være tid til en Wikke & Rasmussen-kavalkade i klubberne?