Artikel

Skrevet af Marc Honoré  

Det’ sørme, det’ sandt, det’ sommerferietid i filmklubberne. Det er tid til at komme ud af biograferne og få lidt sol på tuden. Men den danske sommer byder også på regn, og på disse grå-våde dage kan man jo oplagt gå i biografen og holde sig opdateret på de nyeste børnefilm. Måske man finder perler til næste filmklubsæsons program; måske man finder ud af, at man hellere skal søge inspiration i bagkataloget. Det er ved først øjekast blandede bolsjer, men lad os kigge nærmere på dem. 

 

Paradiset brænder

Premiere 13. juni 2024

Engledistributøren slår til igen med endnu en lettere artsy børnefilm (der måske mest er for voksne). Forældrene er fraværende og de tre søstre er overladt til sig selv. Det er svensk, halvkras socialrealisme med svensk ungdomsfilm i bassen. Børnene klarer for så vidt selv ærterne, men de social myndigheder lurer i baggrunden og truer med indberetninger og plejefamilie og den slags.

Paradiset brænder, Angel Distribution, Mika Gustafson, 2024, Sverige, Italien, Danmark, Finland.

Inderst inde 2  

Premiere 13. juni 2024

Jeg må indrømme at efter at have fået en fireårig derhjemme, som endnu ikke har helt let ved at justere sine følelser, så er ‘Inderst inde’ (2015) en af de film, der giver stadig mere mening for mig. I denne 2’er er Riley blevet teenager (gisp!), og pludselig får hendes grundfølelser selskab af en helt ny gruppe af komplekse teenage-følelser. Pete Docters originale ideer får lov til at udfolde sig yderligere, selvom det nok er svært for denne efterfølger at leve op til den første film.

 

Grusomme mig 4

Premiere 4. juli 2024

Din facebook-tantes yndlingsmeme-figurer er tilbage på det store lærred, hvor der ud over de åh-så-skøre minions også er gensyn med anti-superskurken Gru plus kernefamilie. Der er nye (ægte) superskurke på færde i et plot, der sikkert lige tilstrækkeligt fungerer som klister mellem de gule minions’ fjollerier. Sådan et 4-tal er aldrig rigtigt kønt i en filmtitel, og det henleder opmærksomheden på, at det her tilsyneladende er en af den slags filmserier, der bare ikke vil dø med værdigheden i behold.

 

Ræv og hare redder skoven

Premiere 11. juli 2024

Den stop motion-lignende 3D-animation giver en nuttet fornemmelse i denne film, der er baseret på en hollandsk børnebogsserie af forfatter Sylvia Vanden Heede. En bæver med storhedsvanvid har bygget en stor dæmning, der langsomt oversvømmer den skov, hvori Ræv, Hare, Ugle og alle deres venner bor. Ugle bliver væk, og Ræv og Hare må drage ud for at finde deres gode ven og samtidig overtale Bæver til at fjerne sin dæmning. I fortællingen er der velsagtens en eller anden pointe om at passe på både vores jord og sine venskaber, men det er der vist ikke grund til at bruge mere tid på her.

Ræv og hare redder skoven, Another World Entertainment, Mascha Halberstad, 2024, Holland.

Sylvanian Families Filmen – Den store gavejagt 

Premiere 18. juli 2024

Hvis du har nogle stakkels, forsvarsløse småbørn i dit liv, som godt kan lide film og tv baseret på deres legetøj, så er det her sikkert en film for dem. Animationsstilen er vist det man objektivt set må kalde rædderlig, og man tænker allerede fra første frame, at verden ville være et bedre sted uden denne slags ligegyldigheder. Men hvem ved? Måske kan den overraske positivt for den rette målgruppe.

 

Harald og den magiske blyant  

Premiere 1. august 2024

Alt hvad Harald tegner med sin magiske blyant bliver vakt til live. Ja, det lyder næsten til at være en ny udgave af Ole Lund Kirkegaards ‘Otto er et næsehorn’, men grundidéen er vist også det eneste fællestræk mellem de to. Filmen om Harald er baseret på den amerikanske børnebog af samme navn. Mens bogen handler om en nysgerrig fireårig dreng, er filmen rettere en efterfølger til bogen, da Harald i filmen er blevet voksen og er sprunget ud i den virkelige verden fra børnebogens sider. Nogen filmisk nyskabelse er vi nok ikke ude i, men den er sikkert finurlig nok på sin egen amerikanske manér.

Harald og den magiske blyant, SF Studios, Carlos Saldanha, 2024, USA.