Artikel

Skrevet af Hanne Cramer Køppler fra Slangerup Børne- og Ungdomsfilmklub – Holger

I Slangerup har de mange års erfaringer med at få de helt små børn ind i filmklubben. Biografskole er en god oplevelse, som får de 3-4-årige i biografen og ind i klubbens fællesskab. Formanden for Holger, Hanne Cramer Køppler, giver en guide til, hvordan man kan gribe biografskolen an.

I filmklub for første gang

I Slangerup har vi i mange år haft et hold for de 3-4-årige, og det har udviklet sig til en hyggelig biografskole. Vi bruger de gratis kortfilmpakker fra Børnebiffen til de fem første visninger og slutter sæsonen med en ‘eksamensfilm’. Mere om eksamen om lidt.

Alle børn har en voksen med og for mange er det første gang, de skal i biografen, når de møder op i oktober. De bliver mødt af en frivillig, som spørger om deres navn, og hvis der overhovedet bliver svaret, så er det med meget spag stemme. Mange gemmer sig bag den voksne og prøver at forsvinde ind i deres flyverdragt. Nu bliver de tilbudt at få stemplet vores lille kanin på hånden, hvilket vi gør på alle hold. Uha – det er farligt og mange gemmer hånden på ryggen! Så stempler vi den voksne, hvis det ønskes, og ellers viser vi vores egen hånd med kaninstemplet på. 

Inde i salen er der masser af lys og dæmpet børnemusik, indtil der bliver budt velkommen. Vi fortæller kort om vores klub og byder dem velkommen i vores biografskole. Der er undervisning fem gange med kortfilm á ca. 40 minutters varighed, og hver gang byder desuden på information om biografen. Det hele munder ud i den store eksamensdag, hvor der vises en spillefilm af ca. en times varighed.

 

Filmpakkerne fra Børnebiffen

Vi udvælger filmpakker fra Børnebiffen, som indeholder forskellige typer af kortfilm for at få et varieret udbud af film. Mange af filmpakkerne indeholder serier af kortfilm, fx ‘Vitello’, ‘Sallies historier’ eller ‘Mægtige maskiner’. Genkendelsens glæde er stor, når man får en ny historie i en serie, men vi forsøger at veksle lidt og tager derfor ikke fem pakker i rækkefølge. Desuden viser vi hvert år filmpakke 18 i december, da den indeholder julefilm!

Alle filmpakkerne indeholder udvalgte film til hhv. 3-4-årige og 5-6-årige. Til de yngste varer en visning 30-45 minutter, hvilket er meget passende, og vi oplever sjældent, at de ikke kan holde opmærksomheden fanget. Har I først fået leveret filmpakken, så er det muligt at vælge en af filmene til de 5-6-årige og vise den på deres hold. Det gør vi, med det formål at vise, at den korte filmfortælling også kan noget særligt. Desuden viser vi udvalgte kortfilm i pausen på vores maratons, da vi har 147 pladser i salen – men kun to toiletter… Det giver ro i salen, hvor der er 50 % lys under visningen og især ”Ztriwer” fra filmpakke 23 er et stort hit.

Velkomst i salen

Ved velkomsten inden visning af film fortæller vi første gang om vores klub og om den lille kanin i vores logo, som vi også stempler alle medlemmer med på hånden. Her lægger vi vægt på, at klubben er drevet af frivillige og vores ønske om at vise film – både dem I kender, men også dem I ikke vidste, at I gerne ville se.

Så fortæller vi om Slangerup Bio, som ligeledes drives af frivillige og som stiller operatører til rådighed for os. Her plejer operatøren at stikke hovedet ud og vinke til alle i salen, som er ved at dreje hovederne af led for at kigge op under loftet. Nu fortæller vi om, hvor vigtigt det er, at de benytter skraldespandene, og at når vi er færdige, så skal de gå ud ad døren i siden af salen, da der står et nyt hold og venter i foyeren på at komme ind i salen. Vi beder børnene hjælpe de voksne med at huske, at de skal slukke deres mobiltelefoner fordi det nu er hyggetid. Så dæmpes lyset til 25 % og filmen går i gang. Det giver tryghed, at der ikke er helt mørkt i salen på noget tidspunkt.

De næste gange fortælles om lærredet, som man ikke må røre ved, fordi det giver fedtpletter, der ikke kan fjernes. Om vores Atmos lydsystem der kan få lyden til at bevæge sig rundt i salen, og hvor de store højtalere sidder, som kan få sæderne til at ryste og vi viser en Atmos demo. Vi har dæmpet lyden på dette hold, men for de ældre giver vi dem en god høj lydoplevelse! Vi roser dem for at huske at lukke døren til foyeren, når de lister på toilettet undervisningen, da døren har kostet 26.000 kr. og er en særlig lydtæt dør – men at den kun virker, hvis den er lukket.

Ros i stedet for ris

Vi bruger ros til at forstærke adfærd i stedet for skæld ud på alle vores hold, og det er meget effektivt. Så vi roser dem for, at de sætter deres plasticsæder på plads, smider deres affald ud, slukker telefonen, husker deres ting og er søde ved hinanden. Dette virker på alle hold og er mere effektivt end ris, så vi takker altid for, at de deltager og er med til at gøre det til en god oplevelse at være i filmklub.

Tryghed

De små, som starter i oktober med at være meget usikre på, hvad det her biograf og filmklub er for noget, kommer heldigvis igen i november, og her er de lidt mere modige. I december har de frivillige nissehuer på, og det har mange af børnene også. Så alt er fint. Indtil de får øje på mig! Jeg har en juletræshue på, og hvis jeg står i åbningen ind til salen, så går alt i stå, da de fleste ikke tør gå forbi mig. I salen byder jeg velkommen med huen på, og den er en fast tradition på alle hold i december, som giver mange smil. I løbet af januar og februar bliver ryggene rankere, børnestemmerne mere hørbare, når de skal sige deres navn og de rækker trygt hånden frem, så der kan stemples kanin på den. På holdet efter for de 5-6-årige er det typisk her, at de begynder at bede om mere end et stempel, fx på kinden eller op ad armen.

Eksamensdag

I marts viser vi en udvalgt film til målgruppen, fx Mor Muh, Pedersen og Findus – det kattens år. Kravet til filmen er, at dens fortælling indeholder mindre historier, så man ikke skal kunne holde fokus fra start til slut. Det fortæller vi forældrene om og om hvorfor børn elsker gentagelser.

Det er den voksne børnene har med, som er censor til eksamen. Hvis man ikke består eksamen, så er man velkommen igen næste år på holdet. Men hvis den voksne vurderer, at man har bestået, så er man klar til hold 2 for de 5-6-årige.

Ind i fællesskabet

Slangerup Bio, hvor vi viser film, har et samarbejde med kommunen om fire årlige visninger af Børnebiffen for byens institutioner. Her er det pædagogerne, som kommer med børnene, mens vores hold er for børn med deres forældre eller bedsteforældre. Vores program deles ud af børnehaverne, og det, at alle børn har deres egne voksne med i biografen, giver deres familier kendskab til vores klub. Det gør, at vi har lettere ved at fastholde børnene, når de bliver ældre, fordi deres forældre bakker op om det gode ved at gå i filmklub. Så alle de informationer vi giver i velkomsten, er lige så meget til de voksne, som til de små nye filmklubmedlemmer. Men det er tydeligt, at de små føler sig velkomne og i løbet af sæsonen lærer hvordan man går i filmklub.