Artikel

Skrevet af Lisbeth Boel Sø, Kjellerupegnens Filmklub

 

 

Muligheden for at gøre en forskel og at vise børnene film, de ikke ellers ville have set, får Kjellerupegnens Filmklub til at holde ved. Og så hjælper det at have et godt sammenhold i bestyrelsen.

Hvilket jubilæum fejrer I og hvornår?

Vi fejrede Kjellerupegnens Filmklubs 40 års jubilæum den 22. februar 2025. Vi kaldte det fødselsdag i vores filmprogrammer, fordi vi tænkte at det kunne vores medlemmer bedre relatere til.

Hvordan fejrede I filmklubbens jubilæum?

Vi fejrede fødselsdagen sammen med vores medlemmer i filmgrupperne. Vi havde 2 filmvisninger og efter hver filmvisning var der kage, kaffe og juice til børnene og de voksne og forældre, der var til stede. Der blev sunget fødselsdagssang sammen med børnene i begge grupper medens der var guf til ganen. Susanne Rørvig førte an med fødselsdagssangen. Endvidere havde vi inviteret Silkeborgs borgmester, den lokale avis, folk inden for kulturområdet – Kulturforvaltningen og Silkeborg Bibliotek og ikke mindst DaBUF til at deltage i festlighederne. Vi havde bedt borgmesteren om en børnevenlig tale. Silkeborgs borgmester Helle Gade deltog og hun holdt en rigtig god tale for børnene, hvor hun inddrog børnene.

Efterfølgende fejrede vi jubilæet med tidligere bestyrelsesmedlemmer og Kirsten Østergaard Nielsen fra DaBUF med hyggeligt samvær – lidt mad til ganen og tip en film med 40 spørgsmål.

Fejring af Kjellerupegnens 40 års jubilæum

 

Hvordan startede jeres filmklub?

Filmklubben startede som et samarbejde mellem biografen, biblioteket og skolen i Kjellerup.

Hvor mange medlemmer og hvilke aldersgrupper har I i filmklubben?

Vi har 62 medlemmer i Børnebiffen, der spænder fra 3 år – og op. Altså børnehavebørn og deres forældre eller bedsteforældre.

Og så har vi 107 medlemmer i den store gruppe, som spænder fra 0. klasse og op til og med 4. klasse. I år havde vi udsolgt i den gruppe.

Hvilke aktiviteter afholder I?

Vi har haft et maraton for de større børn i indeværende sæson. Ellers prøver vi at inddrage børnene i en eller anden form for aktivitet i forbindelse med en film, hvor vi synes det er oplagt. F.eks. skulle de tælle grise til filmen ØF, hvor vi havde grise i alle mulige afskygninger rundt om i lokalet. Til Langt fra Andedammen havde vi en dam, hvor børnene skulle fiske. Der blev skabt et miljø omkring dammen med fisk og ænder.

Efter hver film kommer børnene en bold i en kurv, hvor de skal tilkendegive om de synes filmen har været god, både og eller dårlig.

Hvad udfordrer jer?

Vi kunne godt bruge nogle flere i bestyrelsen, for der er mange gode ideer på banen og det kræver nogle flere hænder for at kunne gennemføre de aktiviteter der er ud over det normale. Og så er der naturligvis en økonomi, der sætter begrænsninger for, hvad vi kan gøre – for vi er jo en lille klub.

Hvad glæder jer?

Det er skønt at melde udsolgt og at medlemstallet stiger i Børnebiffen. At børnene og forældrene tilkendegiver, at de er glade for vores tilbud. At vi ser tidligere medlemmer som voksne melder deres børn ind i filmklubben, da de gerne vil give deres børn de gode oplevelser, de selv har haft.

Hvilke film har I haft mest succes med at vise?

Vi husker at bl.a. filmene: Min ven Krokodillen, Mugge & hans mærkelige hjerne, Ørnens øje og Drengen der fik en lillesøster med vinger som film der i særdeleshed har optaget børnene.

Hvorfor tror I at jeres filmklub har eksisteret i så mange år som den har?

Fordi bestyrelsesmedlemmerne har ydet en stor indsats og haft det godt indbyrdes. Og fordi det er dejligt at føle, at man kan gøre en forskel i et lille lokalsamfund.

Hvordan har filmklubben påvirket lokalsamfundet – og er blevet påvirket af lokalsamfundet?

Filmklubben er den eneste i Silkeborg Kommune og et anderledes tilbud end for eksempel at dyrke sport. Når biografen har flyttet placering, har det haft indflydelse på vores arbejdsforhold. Vi håber, at borgerne er blevet bevidste om, at det er godt og lærerigt at gå i filmklub og se film i fællesskab.

Hvad får jer til at fortsætte?

Fordi vi oplever glade og tilfredse børn og forældre, kan vi gøre en forskel og så er det vigtigt med det gode samarbejde i bestyrelsen.

Hvilke ønsker har I for filmklubbens fremtid?

At vi fortsat kan have mange glade og tilfredse børn og voksne i klubben. At vi bliver flere i bestyrelsen til at udvikle og lave nye og flere tiltag til glæde for børnene og deres voksne.

Hvorfor er det vigtigt, at jeres filmklub (fortsat) eksisterer?

Fordi det er et anderledes tilbud i kommunen, og vi vil gerne lære børnene at film skal ses i fællesskab – at der også er læring i filmene. At børnene får set film de ellers aldrig ville få set.

Bestyrelsen i Kjellerupegnens filmklub