Fra d. 22. – 24. februar 2019 mødtes unge filmklubmedlemmer fra nær og fjern igen i den idylliske havneby på Fyn. Temaet for weekenden var lidt mystisk beskrevet, som “Genrer uden grænser”.
NICOLAJ CLOVERSONG KLITBO
Phone Home. Fredag
Fredagen startede med en nyere tradition for Ungdomsseminaret: Visningen af en klassisk film. Sidste år blev der vist ”Blade Runner”, der på sin vis også kunne betegnes som et genremix, og i år var der mulighed for at opleve Steven Spielbergs klassiker ”E.T.” på det store lærred. En film, som banede vejen for en nytænkning af Science Fiction- og Alien-genren ved at vende truslen fra det ydre rum til en trussel, som var menneskeskabt. Aliens har ofte været brugt som skurke i blandt andre ”Stjålne kroppe” (”Invasion of the Body Snatchers”, 1956) og ”The Thing” (1982), men nu så vi en alien, som var nysgerrig, kærlig og formede venskaber med jordens børn.
Efter en dejlig aften med denne smukke klassiker, drog vi tilbage til det altid hyggelige Hotel Villa Gulle til spil og hygge.
Den nyligt oprettede kultkælder viste en action-komedie fra et så filmsjældent land som Uganda,”Who Killed Captain Alex” (2010,) for et par modige sjæle.
Love, Loss. Lørdag
Lørdagen åbnede med årets workshop, som denne gang var en filmquiz. Traditionen tro har Kahoot været flittigt brugt af Ungdomsudvalget og ude i klubberne, så denne gang fik deltagerne selv lov til at lave quiz, som skulle vises til middagen senere på dagen. Efter en gennemført lækker frokost med tarteletter ad libitum ankom Ungdomsudvalgets personligt valgte filmekspert Nicolas Barbano for at holde oplæg om genremix og genrefilm generelt gennem tiderne. Hele forløbet var kærligt fremhævet af Barbanos smittende entusiasme for filmhistorie og mediet.
Inden gallamiddagen blev der vist ”Warm Bodies” (2013). En film, der kan beskrives som galionsfiguren, hvis weekendens program var et mægtigt skib. ”Warm Bodies” gav den perfekte mulighed for at udforske det genremix, som Barbano havde udfoldet tidligere på dagen. Med klar inspiration fra Shakespeares ”Romeo og Julie” blev denne romantiske komedie tilført en heftig dosis horror i form af et post-apokalyptisk zombietema, hvilket gav filmen den mere eller mindre officielle genrebeskrivelse ZomRomCom eller Zombie Romantic Comedy.
Til gallamiddagen var dresscode genremix, hvor ungdomsudvalget dukkede op i alt fra skovmandsskjorter med butterfly til smoking med surfershorts. Prisen for årets ungdomsfilmklub gik til Ballerup Børne- og Ungdomsfilmklub, som var talstærkt repræsenterede på seminaret og har gjort meget for at engagere børn og unge i Ballerup og siden på landsplan i DaBUF.
Aftenens sidste film var en solid spillefilmsdebut fra danske Anders Walter, som tidligere er kendt for den Oscar-vindende kortfilm ”Helium” (2014) og ”9 Meter” (2012), som er en personlig favorit. ”I Kill Giants” (2017) er et coming of age-drama med fantasyelementer baseret på den grafiske roman af samme navn. Temaet er meget lig ”Syv Minutter Over Midnat” (2016), hvor et barns tragiske virkelighed manifesterer sig i et overnaturligt væsen. Begge film kan virke meget ens, men er begge værd at se.
Efter en lang dag havde kultkælderen endelig fået muligheden for at vise ”The Room” (2003), komplet med pudekampe og plastikskeer.
Spoof. Søndag
Søndagen bød på en meget atypisk og en smule intens stemning for Ungdomsudvalget. Vi havde særskilt valgt at vise en webserie, som var produceret af udvalgets egen Tenna Wahl. Webserien ”Porno Leif” (2017) var et farligt sats fra Ungdomsudvalgets side. Alene titlen kunne være nok til at få folk til at genoverveje at rejse til Nyborg. Men grænser er nogle gange til for at blive visket ud, og linjen i sandet skal nogle gange skylles væk af en fornyelsens bølge. Ungdomsseminaret har før berørt tunge emne i deres filmvalg, hvor senest ”A Clockwork Orange” (1971) og glitter punk-filmen ”Team Hurricane” (2017)springer frem i mine erindringer. Selve webserien åbnede døren for en snak om, hvorvidt man kan bruge mediet i filmklubberne, og den generelle mening var, at med den rette historie kunne nemt tilgængelige webserier vises i forlængelse af film. Efter webserien var færdig, var der en lille præsentation og Q&A med seriens manuskriptforfatter, der kom med nogle små anekdoter om produktionen og selve det at lave film nu om dage.
Afslutningen på en dejlig weekend kom i form af endnu en lækker frokost, hvorefter vi trætte unge måtte valfarte til nær og fjern i landet. Det er svært at sige, om et tema som “Genrer uden Grænser” kan gå over stregen, men for nu vil jeg mene, at vi balancerer smukt på kanten, og det er der, vi kan tilbyde filmoplevelser, der både kan provokere og inspirere.