NYHEDER

Læs de seneste artikler fra PRÅSEN –
DABUFs medlemsblad

Pråsens filmquiz: En skotsk dingenot ved navn MacGuffin

Pråsens filmquiz: En skotsk dingenot ved navn MacGuffin

I livet findes der ting, objekter og begivenheder, som i sig selv er ligegyldige, men som har betydning for hvordan ens liv udfolder sig; hvilken drejning ens liv tager. Således også på film. Angus MacPhail, Alfred Hitchcocks trofaste manuskriptforfatter, fandt på begrebet MacGuffin til at beskrive et sådant element i en films plot. Hitchcock udbredte dets brug. Denne gang handler Pråsens filmquiz om MacGuffins; det som en films plot drejer sig om, men som ikke i sig selv har den store betydning.

Film under åben himmel

Film under åben himmel

Sæt kryds i kalderen! D. 19. august inviterer Filmværket til open air film på Amfiscenen ved Brandst Klædefabrik i Odense!

Inviter de yngste ind i klubben!

Inviter de yngste ind i klubben!

I Slangerup har de mange års erfaringer med at få de helt små børn ind i filmklubben. Biografskole er en god oplevelse, som får de 3-4-årige i biografen og ind i klubbens fællesskab. Formanden for Holger, Hanne Cramer Køppler, giver en guide til, hvordan man kan gribe biografskolen an

Fra filmnørd i DaBUF til medlem af Oscar Akademiet

Fra filmnørd i DaBUF til medlem af Oscar Akademiet

Peter Albrechtsen (f.1975) er i dag en internationalt kendt lyddesigner. Han er uddannet på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft og på Den Danske Filmskole, og har modtaget såvel en Robert som en Bodil og været lyddesigner på den Oscar-nominerede film The Cave. Han er i dag medlem af Oscar Akademiet. Hvad de færreste ved er, at han har været ungdomsrepræsentant i Danske Børne- og Ungdomsklubbers bestyrelse. Peter Albrechtsen er blevet interviewet af Liselotte Bjerg og Judith Breuning fra Pråsens redaktion om sin tid i DaBUF, om karrieren og om, hvad lyddesign er.

Bliv en del af BUSTER Filmfestivals Børnejury 2022!

Bliv en del af BUSTER Filmfestivals Børnejury 2022!

D. 4. oktober - d. 6. oktober 2022Er du mellem 12 og 16 år og helt vild med film? Så er det DIG, vi leder efter! I samarbejde med BUSTER Filmfestival samler DaBUF en jury af fem unge film-entusiaster fra filmklubberne, som skal udpege 'BUSTERs børnepris' – og nu har...

Film for flygtningebørn

Film for flygtningebørn

I Ebeltoft er flere parter gået sammen om at give børn, der er flygtet fra krig, en følelse af at høre lidt mere til her, hvor de er nu. En tur i biffen handler ikke bare om at se film, men også om at opleve noget i fællesskab med andre børn og om at komme ud af huset og lære et lokalområde at kende.

Et særligt fællesskab

Et særligt fællesskab

Efter femten år som frivillig i Buster Holstebro og en tjans som bestyrelsesmedlem i DaBUF, træder Mads Würtz Gammelmark tilbage og overlader pladsen til nye kræfter.

Landsseminar 2022: I går, i dag og i morgen

Landsseminar 2022: I går, i dag og i morgen

Foråret er i luften, humøret er højt og forventningens glæde i højsædet, da vi triller ind på parkeringspladsen ved Best Western Hotel Svendborg. Det er fredag den 22. april, og de velkendte rammer er netop starten på en forhåbentlig fornøjelig weekend i børnefilmklubbernes tegn. DaBUFs Landsseminar kan begynde.

Pråsens filmquiz: Tid på film

Pråsens filmquiz: Tid på film

Egentlig skulle denne quiz have været klar til sidste nummer af Pråsen. Men tiden går. Det gør den også på film, men på en anden måde. Selvom den fortalte tid måske strækker sig over et eller flere år, kan den alligevel presses ind i en films cirka to timers fortælletid. Det er helt grundlæggende i filmfortællinger, så vel som i andre fortællinger. Der er dog også film, der på andre måder tematiserer, beskæftiger sig med eller filosoferer over konceptet tid. Pråsens filmquiz drejer sig denne gang om film, hvor tid indgår som et centralt element.

Takketale: Kvalitetsoplevelser i filmens verden

Takketale: Kvalitetsoplevelser i filmens verden

I sin takketale kom Lars Thiesgaard vidt omkring: Fra at takke os i filmklubberne for vores arbejde til at takke familie og kolleger. Men også prægningen i de formative år og betydningen af at høre sit modersmål gengivet.

Ny bestyrelse trækker i arbejdstøjet

Ny bestyrelse trækker i arbejdstøjet

Her er DaBUFs bestyrelse: Allerede søndag morgen på landsseminar, mens andre så film eller sov de uskyldiges søvn, mødtes den nye bestyrelse for at konstituere sig

Årets Børne- og Ungdomsfilm 2022 – kåret af DaBUF

Årets Børne- og Ungdomsfilm 2022 – kåret af DaBUF

Ternet Ninja 2 vinder prisen for årets bedste Børne- og Ungdomsfilm 2022. Kåringen fandt sted på DaBUFs landsseminar, hvor alle frivillige i landets lokalklubber var inviteret med til at afgøre, hvem der skulle løbe med æren.

Årets klub

Årets klub

I en af landets mest succesfulde og fremmeste børnefilmklubber havde man næsten afskrevet muligheden for nogensinde at modtage den prestigefyldte kåring som Årets Klub. Men i år skete det: Århus Skolebio modtog prisen som Årets Klub. I begrundelsen lød det:

Filmgennemsyn i øst og vest

Filmgennemsyn i øst og vest

6 film på en dag, det er kosten på det årlige filmgennemsyn. Hør hvordan de frivillige i landets filmklubber oplever filmene: Intet, Den gyldne jord, Krummerne – det er svært at være 11 år, Robotbror, Pils eventyr og Søstre – sommeren vi fik vores superkræfter.

Bjarke Overgaard  – 28 år i klubtrøjen

Bjarke Overgaard  – 28 år i klubtrøjen

Hvordan holder man fast på engagementet i det frivillige arbejde i 28 år, længe efter at ens egne børn har forladt børnefilmklubben? Og hvordan var logistikken egentlig i 90’erne? DaBUF-bestyrelsesmedlem Erling Skata Dalsgaard krydser sit spor og vender tilbage til klubben, hvor han begyndte sit virke – Herning Skolebio.

Filminstruktør med opråb til branchen: “Involvér unge i alt!”

Filminstruktør med opråb til branchen: “Involvér unge i alt!”

Der var fokus på samskabelse med unge og mangfoldighed, da BUSTER Filmfestival og DR’s børnemediekonference løb af stablen sidste år. Budskabet var klart: Børn og unge er erfarne og kræsne mediebrugere. De ved, hvad de vil have, og derfor skal målgruppen inddrages og høres, hvis vi ønsker at være et relevant tilbud.

Hvordan skriver man en film?

Hvordan skriver man en film?

Netop dette spørgsmål stillede 20 håbefulde unge mennesker den danske filminstruktør Alexander Rahnami Mannstaedt en solrig lørdag i Aarhus

Pråsens filmquiz: Død på film

Pråsens filmquiz: Død på film

Der er næsten ikke noget, der definerer livet så meget som døden. Død på film kan både skildres direkte og indirekte, lige såvel som døden kan være et centralt element i fortællingen eller en underordnet faktor, der påvirker karakterernes handlinger og bevæggrunde.

Årsberetninger 2021-22

Årsberetninger 2021-22

Sidste år er længe siden. Når man læser dette uddrag af udvalgenes beretninger glemmer man forestillingerne om en fortabt generation i børnefilmklubben. Læs med og mærk forventningens glæde boble af alle de gode ting, vi er ivrige efter at komme i gang med at vise frem

En solstrålehistorie fra Svendborg

En solstrålehistorie fra Svendborg

Det var en stor dag i Scala biograf, da de havde æren af at lægge biografsal til den første filmvisning udelukkende for skoleelever med ordblindhed i Svendborg kommune.

Oplevelser fra Berlinalen

Oplevelser fra Berlinalen

DaBUF klubber har endelig været afsted på Berlinalen igen. Kirsten Østergaard og Lise-Lotte Bjørkholt fortæller om deres tur og deres største filmoplevelser.

Hvorledes det hele startede…

Hvorledes det hele startede…

I anledning af DaBUFs 70 års jubilæum vil vi se tilbage og gengive nogle af de gamle og væsentlige artikler fra arkivet. Og hvorfor ikke starte med begyndelsen og de tanker som vores landsorganisation bygger på.

Åbn fællesskabet!

Åbn fællesskabet!

I DaBUFs bestyrelse har vi besluttet, at fokus for vores arbejde i dette jubilæumsår skal være ‘Åbn fællesskabet’. Det kan synes som en øvelse i at løbe en åben dør ind, men der er nogle børn, for hvem det ikke er indlysende at følges med klassekammeraterne i biffen. I år vil vi have fokus på de medlemmer, vi ikke normalt ser i filmklubberne, og som måske har brug for et fællesskab mere end de typiske medlemmer.

Ida & Pjalte

Ida & Pjalte

Lørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt, hvor Ida og Pjalte blev vist. Læs Kirsten Østergaards omtale af filmen og få deltagernes bedømmelse.

Pråsens filmquiz: Åbne, tvetydige og uafklarede slutninger

Pråsens filmquiz: Åbne, tvetydige og uafklarede slutninger

Denne quiz indeholder helt sikkert spoilers. Den drejer sig nemlig om filmslutninger. Nærmere bestemt de filmslutninger, der ikke nødvendigvis giver endelig afklaring og konklusion. Pråsens filmquiz drejer sig denne gang om film med slutninger, der ikke er enten-eller, men rettere både-og, måske og ‘hvem ved?

En elsket film genset: Juno

En elsket film genset: Juno

Holder den stadig? Pråsens redaktør Anette Vibeke Jensen, husker filmen Juno som sjov, rørende og mega sej. Nu har Julie, 22 år, her 15 år efter Junos premiere, set den elskede film med 2022 briller. Holder den mon stadig?

Abestjernen

Abestjernen

Lørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt, hvor Abestjernen blev vist. Læs Kirsten Østergaards omtale af filmen og få deltagernes bedømmelse.

En elsket julefilm genset

En elsket julefilm genset

Som et svar med tungen i kinden til kommunikationsudvalgets julekalender har Pråsens redaktion genset et par af de film, som har klaret cuttet og er kommet på instagram.

Julemand og Co

Julemand og Co

Anmeldelse Julemand og Co, (Santa & Cie) Frankrig, 2021 Instruktør: Alain Chabat Censur: Frarådes børn under 7 år Længde: 92 minutter Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt, Herlev SkolebioLørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt....

Filmmagernes verdensmål – workshop i Nuuk, Grønland

Filmmagernes verdensmål – workshop i Nuuk, Grønland

Artikel Skrevet af Cecilie Elmholt Skou, bestyrelsesmedlem og frivillig i Filmmagernes verdensmål    Filmmagernes verdensmål lærer børn i filmklubberne at lave stop motion-film med afsæt i verdensmålene. I oktober rejste de til filmklubben i Nuuk for at...

Skyggen i mit øje

Skyggen i mit øje

Anmeldelse Skyggen i mit øje Danmark 2021 Instruktør: Ole Bornedal Censur: Tilladt for alle Længde: 89 minutter Skrevet af Jan Frydensbjerg Lørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt. Filmudvalgets formand, Jan Frydensbjerg har været...

Pråsens filmquiz: Over grænsen

Pråsens filmquiz: Over grænsen

Quiz Lavet af Marc Honoré / Pråsen    Filmmediet og filmsproget er i konstant udvikling. De fleste film følger måske nok gængse normer og regler for, hvordan man formidler en historie på film. Samtidig er der dog også film, der tager emner op, som normalvis ikke...

CODA

CODA

AnmeldelseCODAUSA, 2021 Instruktør: Sian Heder Censur: 7 år Længde: 111 min Skrevet af Jan FrydensbjergLørdag den 20. november afholdt DaBUF filmgennemsyn øst og vest for Storebælt. Filmudvalgets formand, Jan Frydensbjerg har været (hurtig) ved tasterne og har skrevet...

Fra hjælper til formand og tilbage igen

Fra hjælper til formand og tilbage igen

Artikel Skrevet af Jesper Drehn-Knudsen, frivillig i Stenløse Børnefilmklub    Sidste nummers frivillige, Thomas Nissen, gav stafetten videre til sin forgænger, Jesper Drehn-Knudsen, tidligere formand i Stenløse. Da Pråsen henvendte sig fik vi følgende svar...

70 år med udskiftning og fordybelse

70 år med udskiftning og fordybelse

Artikel Skrevet af Lise-Lotte Bjørkholt, leder Herlev Skolebio    Herlev Skolebio har været aktiv i 70 sæsoner. Formanden for filmklubben ser tilbage og gør status over historien indtil nu. Nu har Herlev Skolebio rundet endnu et skarpt hjørne. Vi fejrer i...

Pråsens filmquiz: Rigtige venner og umage par

Pråsens filmquiz: Rigtige venner og umage par

Quiz Lavet af Marc Honoré / Pråsen Venskaber og fjendskaber. Det er tematikker vi ofte ser i børnefilm. I den nye animationsfilm 'Ron - Virker næsten altid’ følger vi drengen Barney, der får en robot, som han skal oplære i venskabets mange facetter. I den anledning...

Frivillighed bærer lønnen i sig selv

Frivillighed bærer lønnen i sig selv

Artikel Skrevet af Thomas Nissen     I Pråsen nr. 7 2021 skrev formand for DaBUF, Kim Bruun, at han er frivillig af selviske grunde. Det kan og vil jeg gerne tilslutte mig 100 %. En curlingforældre taler ud. Når jeg har det allerbedst, så er det når jeg står...

Perlefilm

Perlefilm

Artikel Skrevet af Hans Hansen / forfatter    Nær Isefjord produceres animationsfilm, som når langt ud over Danmarks grænser. Både fordi ambitionerne er store og fordi undervisningen henlægges til såvel regnskoven som tundraen. Det tog ikke mange øjeblikke,...

Pop op-filmskole i Hvidovre

Pop op-filmskole i Hvidovre

Artikel Skrevet af Julie Tangaa Tjalve     D. 21. og 22. august 2021 havde projektgruppen Filmværket i samarbejde med Station Next arrangeret en filmskole for unge landet over. Filmskolen foregik i Hvidovre i Station Nexts lokaler.  På en varm sensommerdag i...

Pråsens filmquiz: De indre værdier

Pråsens filmquiz: De indre værdier

Quiz Lavet af Marc Honoré / Pråsen Der er film, der åbner døre udad, og der er film, der åbner døre indad. Sådan groft sagt. Nogle film har travlt med, at der skal ske en hel masse i den ydre verden, mens andre ønsker at dykke ned i menneskers indre verden. I bøger...

Giffoni – Et helt usædvanligt år

Giffoni – Et helt usædvanligt år

Artikel Skrevet af Simon Lund Petersen, 15 år / Odense Filmklub for børn og unge    Giffoni filmfestival er Europas største af sin slags for børn og unge fra hele verden. Side 1971 har festivalen budt unge til at bestemme, hvilke film, der skulle modtage...

Hverdagens helte – Uddrag af en egocentrikers bekendelser

Hverdagens helte – Uddrag af en egocentrikers bekendelser

Ny serie Skrevet af Kim Bruun / Formand for DaBUF    DaBUFs formand fortæller om sin passion for arbejdet som frivillig i børnefilmklubberne. Hans drivkraft er ikke udelukkende en stor kærlighed til mennesker, som man måske kunne foranlediges til at tro. Vi...