NYHEDER

Læs de seneste artikler fra PRÅSEN –
DABUFs medlemsblad

Medlemsopgørelse 2023-24

Medlemsopgørelse 2023-24

Endnu et år er gået og vi har – tradition tro – opgjort tal for indeværende sæson

Anmeldelse af Georgies Verden

Anmeldelse af Georgies Verden

I oktober 2023 så 5 unge fra DaBUFs medlemsklubber forpremiere på filmen Georgies Verden. Efter fire måneders ventetid, har Asta Villaume fra Herlev Skolebio endelig fået lov at løfte sløret for, hvad hun synes om filmen!

ECFA Award, årets bedste børne- og ungdomsfilm – hvor er de danske film?

ECFA Award, årets bedste børne- og ungdomsfilm – hvor er de danske film?

DaBUF er medlem af ECFA European Children’s Film association. Det har DaBUF været i mange år, vi henter bl.a. ny nyttigt viden om børnefilmområdet fra ECFA’s meget fine online publikation ECFA Journal. Vi deltager gerne fra DaBUFs Internationale udvalg i ECFA-møder under Berlinalen, hvor årets EFCA-vindere kåres. Der er tre kategorier, fiktion, dokumentar og kortfilm.
Lise-Lotte fra Herlev Skolebio og DaBUFs bestyrelse har på vegne af DaBUF set og valgt film denne gang.

Fra vores egen verden

Fra vores egen verden

DaBUFs bestyrelse er godt tilbage efter juleferien og arbejdet frem mod det årlige højdepunkt – landsseminar og årets generalforsamling – er i gang. Få indblik i, hvad der foregår i bestyrelsen og sekretariatet lige nu.

PARTICIPATE! Youth Seminar 2023

PARTICIPATE! Youth Seminar 2023

To bestyrelsesmedlemmer har været på det afrikanske kontinent for at diskutere de problemer, forskellige ungdomsorganisationer møder i deres daglige arbejde. Alle gik forandrede fra den oplevelse. Her får I en billedreportage fra Helena og Julies rejse til Zimbabwe.

‘KULTUR TIL ALLE’ – nyt projekt 2024-2025

‘KULTUR TIL ALLE’ – nyt projekt 2024-2025

I januar og februar går startskuddet til en række film og dialog arrangementer for socialt udsatte familier landet over, via projektet ’Kultur til alle’, som er et 2-årigt initiativ fra Salaam Filmfestival og DaBUF – Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber!

En elsket film genset – Mean Girls

En elsket film genset – Mean Girls

Er der brug for en genindspilning af den bare 20 år gamle Mean Girls fra 2004? Kim Bruun tester om den oprindelige Mean Girls stadig holder i 2024, når han ser den med friske øjne – frigjort fra andres nostalgiske og forblændede kærlighed.

DABUF UNGETRÆF 2024

DABUF UNGETRÆF 2024

Er du mellem 12 og 25 år, er du hermed inviteret til DaBUFs ungetræf 2024!
Årets ungetræf løber af stablen lørdag d. 16. marts i Odense fra kl. 12 – 20.

Manden med Nisserne

Manden med Nisserne

Hvad laver de i filmklubberne, når de ikke kan vise film i december? Flemming Riedel har en forkærlighed for nisser, som naturligvis kommer hans filmklubber til gode. Men andre er velkomne til at lytte med.

Pråsprisen i 40 år

Pråsprisen i 40 år

I anledning af, at Pråsprisen har eksisteret i 40 år her i 2023, har Pråsens redaktion sat sig for at gøre status over de mange taler, som er blevet afholdt, og de mange mennesker, som er blevet hyldet. Her får du en fuld oversigt over vinderne gennem de seneste 40 år.

Til filmfestival i Grækenland

Til filmfestival i Grækenland

En lille delegation fra sommerens Nordisk Filmcamp er netop hjemvendt fra Filmfestivalen Camera Zizanio i Grækenland – en festival udelukkende med film lavet af unge under 20 år – hvor de repræsenterede filmen Make-Down og lavede flere film.

Copenhagen Bombay Productions 2006-2023

Copenhagen Bombay Productions 2006-2023

I skrivende stund er Copenhagen Bombay Productions gået konkurs. Håbet er, at selskabet Copenhagen Bombay kan fortsætte uden den gren af selskabet. I filmklubberne begræder vi tabet af en elsket historiefortæller.

Ny filmaftale 2024-2027

Ny filmaftale 2024-2027

Hvor skal vi hen med dansk film? Det har politikerne på Christiansborg nu taget stilling til med ny filmaftale for de næste fire år. Det ligner en god aftale for mere og bredere indhold til børn og unge.

Gladsaxe Børnefilmklub fylder 70 år

Gladsaxe Børnefilmklub fylder 70 år

Bare ét år efter DaBUF blev børnefilmklubben i Gladsaxe etableret. Læs om børnefilmklubbens historie og ikke mindst om de tanker, de gør sig her 7 årtier senere om, hvordan det er lykkes at holde faklen højt og tændt.

Young Audience Award – version 2.0

Young Audience Award – version 2.0

Unge i alderen 12-19 år kan nu blive medlem af en europæisk virtuel filmklub. European Film Academy, EFA lancerer European Film Club-initiativet i hele Europa, og to DaBUF filmklubber er allerede med på rejsen.

10 år med The Next Film Festival

10 år med The Next Film Festival

En væsentlig udklækningsanstalt for filmtalenter. Sådan kan man passende beskrive kortfilmfestivalen for unge, som Station Next kuraterer i samarbejde med Odense Internationale Film Festival. Projektchefen for festivalen deler sine visioner for festivalen. Mens en tidligere vinder fortæller om sine oplevelser med festivalen og den betydning, den har haft for hende.

Filmgennemsyn

Filmgennemsyn

Lørdag den 11. november blev der afholdt mini filmgennemsyn i henholdsvis Biffen Odder og Herlev Teaterbio. Hør hvad deltagerne synes om filmene Nina og pindsvinets hemmelighed, Yuku og blomsten på bjerget og Hør lige her!

Vis os din filmklub – Cinematekets Filmklub

Vis os din filmklub – Cinematekets Filmklub

Cinemateket i København har sin helt egen filmklub til alle mellem 7 og 14 år. Selvom de ligner os andre på flere områder, har de også ideer og tiltag, som måske rækker ud over ‘bare’ børnefilmklubberne.

Børnekultur – hvad nu?

Børnekultur – hvad nu?

Der er masser af kulturtilbud i Danmark både for børn og med børn, men når tilbuddene også de børn, som har allermest brug for den? Deltagerne på konferencen Børnekultur – hvad nu? har formuleret et åbent brev til landets ministre med en række forslag til handlinger.

Hvad sker der i branchen?

Hvad sker der i branchen?

Der sker meget for tiden: Skærmskam, en forsvunden dansk børnefilmbranche og en sprudlende nordisk animationsgenre i udvikling. Det var omdrejningspunktet, da alle os, der interesserer os for børn og teenageres medievirkelighed, var inviteret til årets børnemediekonference.

Ny filmkonsulent til børne- og ungeområdet

Ny filmkonsulent til børne- og ungeområdet

Den 1. september er Kirstine Vinderskov tiltrådt som ny konsulent for spillefilm med særligt ansvar for støtte til børne- og ungdomsfilm. Vi mødte hende ved hendes tiltrædelsesreception på DFI.

BUSTER Filmfestival – 5 ting du ikke må gå glip af

BUSTER Filmfestival – 5 ting du ikke må gå glip af

Mandag d. 25. september 2023 slår børnefilmfestivalen BUSTER igen i år dørene op til et brag af et program! BUSTER er nordens største filmfestival for børn og unge, og er eksperter i at udvide filmens univers med leg og kreativitet. Bliv inspireret til nye oplevelser med denne guide.

Giffoni Film Festival 2023

Giffoni Film Festival 2023

Læs postkort fra sommerens Giffoni Film Festival, hvor to entusiastiske unge frivillige fra DaBUF deltog i den prestigefyldte festival jury og var med til at udpege vinderfilmen i kategorien med film fra 13-16 år.

Mindeord om Christina Lehmann Munch

Mindeord om Christina Lehmann Munch

I juli måned i år mistede Glostrup Børnefilmklub deres formand. Vi i DaBUF mistede en god kollega. Børnene mistede en tornado af en ven, som var med til at sikre dem enestående oplevelser i biografen.

Præsentation af bestyrelsen

Præsentation af bestyrelsen

Den 7. juni konstituerede den nye bestyrelse sig, og nu er alle placeret i et eller flere udvalg. Mød den nye bestyrelse her og bliv klogere på, hvad de spenderer deres tid på både udenfor og indenfor DaBUF. Og få svar på et vigtigt spørgsmål: Hvad er deres yndlingsfilm?

En lille klub med store oplevelser

En lille klub med store oplevelser

Hodja fra Ørestaden insisterer på det lille ekstra i deres filmklub og er gode til at folde filmens univers ud og inkludere børnene i leg og unikke oplevelser. Læs her om en af Danmarks mindste børnefilmklubber og deres særlige fællesskab.

Pråsens filmquiz: Sommer

Pråsens filmquiz: Sommer

Filmklubsæsonen er forbi og sommeren har ramt os. Danmark ligner ikke sig selv. Folk er nærmest lykkelige, og vi glemmer alle for en stund, at vi egentlig ikke er skabt til at feste på en strand. Leverpostejsvejret og -humøret vender dog altid tilbage. Det er sommerens dualitet. Sommersol og tordenbyger. Liv og glade dage og solstik. Så er det heldigvis snart filmklubsæson igen. Pråsens filmquiz handler denne gang om sommer på film.

Super Mario Bros. Filmen

Super Mario Bros. Filmen

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at Super Mario Bros er banket så eftertrykkeligt ind i biograferne, at sliksalget var tæt på at tilte. Men hvad handler virakken overhovedet om? Pråsen har allieret sig med en spilentusiast for at blive ført ind i universet.

Vis mig din årsberetning!

Vis mig din årsberetning!

Årsberetningen er en helt særlig genre og samtidig en god anledning til at se tilbage på en veloverstået sæson. Hvordan griber man det an? Hvad skal man nævne i sin årsberetning? Hvordan skal den skæres? Hvem er publikum? Vi har samlet et par gode eksempler til fælles inspiration.

Pråsens filmquiz: Disney 100 år

Pråsens filmquiz: Disney 100 år

I år fejrer The Walt Disney Company deres 100 års jubilæum. I 100 år har de fortalt historier, der har været med til at forme generationer. Journalist Christian Bennike beskriver det ganske fint i en artikel om jubilaren: “Vi er alle børn af Disney.” På godt og ondt, må man tilføje. Denne gang drejer Pråsens filmquiz sig om Disneys film og historie.

DaBUF har fået ny forperson

DaBUF har fået ny forperson

Katrine Seier blev lørdag den 22. april valgt som ny forperson for DaBUF ved vores generalforsamling i Svendborg. Samtidig blev en ny bestyrelse valgt, og Kim Bruun modtog stående klapsalver for sine 10 år på formandsposten.

Årets Klub 2023

Årets Klub 2023

Den hæderfulde anerkendelse for at være en klub endnu mere ud over det sædvanlige falder hvert år under festmiddagen i forbindelse med årets landsseminar.

Årets børne- og ungdomsfilm 2023 – kåret af DaBUF

Årets børne- og ungdomsfilm 2023 – kåret af DaBUF

Comedy Queen vinder prisen for årets bedste Børne- og Ungdomsfilm 2023. Kåringen fandt sted på DaBUFs landsseminar, hvor alle frivillige i landets lokalklubber var inviteret med til at afgøre, hvem der skulle løbe med æren.

Børnehaven Hjertehaven og Filmfabrikken har leget med film

Børnehaven Hjertehaven og Filmfabrikken har leget med film

Hvor gammel skal man egentlig være for at kunne lave film? Man kan i hvert fald godt være bare 3 år. Det viser Hjertehaven og Filmfabrikken på Møn, som sammen har leget med film. Bliv inspireret til, hvordan I kan lave film med de mindste.

Start med en skøn introfilm

Start med en skøn introfilm

BUSTER Filmfestival har delt to skønne introfilm med DaBUF – til frit brug i filmklubberne. Bliv klogere på, hvordan I booker dem til visning og se filmene her.

En KØN 70 årig

En KØN 70 årig

På den sidste dag i marts rundede bestyrelsesmedlem Kirsten Østergaard Nielsen et hjørne i sit liv. Den daværende formand sendte en hilsen.

Sommerens store filmevent: Nordisk Filmcamp 2023

Sommerens store filmevent: Nordisk Filmcamp 2023

22 unge i alderen 11-14 fra Sverige, Norge, Grønland og Danmark deltog i sommerens Filmcamp på Møn. Det var igen i år en stor succes, og der blev både produceret fantastiske kortfilm og nye venskaber.

Skandinaviens største børnefilmfestival modtager traditionsrig pris

Skandinaviens største børnefilmfestival modtager traditionsrig pris

Pråsprisen 2023      Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber - DaBUF hædrede lørdag den 22. april 2023 BUSTER Filmfestival med Pråsprisen. En pris, som foruden æren byder på en illustration udført af Karla Nor Holmbäck og kr. 10.000,-. Prisen er sponsoreret...

Kender du hende?

Kender du hende?

KENDER DU HENDE er en ny dansk animationsserie for børn om nogle af danmarkshistoriens sejeste kvinder og deres mod til at være anderledes. Kirsten Østergaard Nielsen fortæller om sit møde med folkene bag projektet.

Berlinalen 2023 – tur/retur!

Berlinalen 2023 – tur/retur!

Den internationale filmfestival i Berlin løb i år fra den 16.-26. februar. Kolding Børne- og Ungdomsfilmklub fortæller om deres første oplevelse med Berlinalen og flere filmklubber deler deres særlige filmanbefalinger fra årets festival.

Filmgennemsyn i øst og vest

Filmgennemsyn i øst og vest

Den 11. marts mødtes vi til filmgennemsyn øst og vest for storebælt – i Ikast og Hellerup. Læs vurderingen af deltagernes oplevelse af filmene: Skolen med magiske dyr, Mageløse Maurice og hans rådsnare rotter, Fødselsdagsfest, Alfons Åberg!, Mini Zlatan og onkel Tommy, Roselil og stentrolden og Skolen ved verdens ende.

Året 2022/2023

Året 2022/2023

Vi nærmer os den tid på året, hvor bestyrelsen skal stå til regnskab for det arbejde, der er udført i den forgangne sæson. Som det turde fremgå af udvalgenes skriftlige beretninger, er DaBUF en forening i fuld fart og vigør. Der er aktiviteter for enhver smag. Det gælder bare om at bide til bolle.

Dans og flyv med ind i filmens magi

Dans og flyv med ind i filmens magi

Her er et tilbud til de mindste i filmklubberne. FLYV, FLYV, FLYV er en lille film, som får alle til at bevæge sig, inden de lander i biografsædet. Alle DaBUFs filmklubber kan nu få adgang til at vise denne søde forfilm til deres filmvisninger. Se her, hvordan de bruger filmen i Herlev Skolebio.