Artikel

Skrevet af Helena Jepsen 

 

 

To bestyrelsesmedlemmer har været på det afrikanske kontinent for at diskutere de problemer, forskellige ungdomsorganisationer møder i deres daglige arbejde. Alle gik forandrede fra den oplevelse. Her får I en billedreportage fra Helena og Julies rejse til Zimbabwe.

I november 2023 drog Julie og jeg til Harare i Zimbabwe. Vi deltog på vegne af DaBUF’s bestyrelse sammen med seks andre unge fra tre af DUFs ungdomsorganisationer. DUF er en paraplyorganisation, der støtter organisationer som DaBUF, spejdere, ungdomspolitiske organisationer og mange flere. De arbejder for at samle ungdommen om bl.a. demokrati, ungeinddragelse og foreningslivet, samt at være en stemme for danske unge.

Helt basalt og dog så fremmed

I Zimbabwe mødtes vi med andre unge fra forskellige ungdomsorganisationer under Youth Alive! Kenya og YETT, Zimbabwe. Meningen med seminaret var, at vi alle skulle udarbejde et ’Change initiative’, som skal hjælpe med et problem, vi oplever i vores organisation. 

Vi mødtes først til et seminar herhjemme i Danmark, hvor Julie og jeg udarbejdede en relevant problemstilling for unge i DaBUF. I Zimbabwe deltog vi i forskellige workshops, viste de andre unge, hvad DaBUF var for en størrelse, og lærte hvilke problemer ungdomsorganisationer i Kenya og Zimbabwe står med. Gennem dialog- og demokratiworkshops fik vi en forståelse for, hvordan mennesker med et andet verdenssyn ser på noget, der for os er en basal del af hverdagen, men for andre er noget fremmed.

Vi fik os også nogle kulturchok i form af at spise med fingrene, retter bestående af trærødder, kogte nødder, larver og alt for meget sazda (en meget tyk grød), alle de enormt venlige og velkomne mennesker og deres flotte traditionelle tøj og danse.

Sykurser og udsmykning

På rejsen var vi ude at besøge nogle forskellige medlemsorganisationer, der bl.a. beskæftigede sig med at give unge i lokalområderne ressourcer til at komme i arbejde og beskytte unge mod aids. Dette foregik gennem sykurser til unge kvinder, computerrum, musik- og filmstudier samt en vogn med kondomer og menstruationsprodukter. 

Disse sykurser indebar et tremåneders kursus i syning på en symaskine, tre måneder hvor de arbejdede med at sy, hvortil de til sidst kunne købe deres symaskine og arbejde videre selv. I projektet syede de bl.a. nederdele og genbrugelige menstruationsbind. 

Andre steder var fokus at give unge kunstnere muligheden for at udsmykke byerne. Her blev vi også sat i arbejde: Vi malede en venskabsvæg for Kenya, Zimbabwe og Danmark. Dette foregik med et stort publikum af børn fra lokalområdet, der meget gerne ville lege, tale og synge med os danskere. 

Lucia, lakridser, Re-sepp-ten og Nik & Jay

En af aftenerne blev der afholdt ’Culture night’, hvor hvert land fik muligheden for at vise et stykke af deres kultur frem. Vi fra Danmark startede med et luciaoptog, delte lakridser ud og fik alle med til at fyre den af til Re-sepp-ten, Nik og Jay og VLTJ. 

Zimbabwe havde en lokal gruppe af sangere og dansere, der med trommer, pinde, en form for klokker på fødderne og deres stemmer gav os en kæmpe musikalsk oplevelse med vilde, men også humoristiske danse. Her var vi med til at spille på forskelligt slagtøj, hvilket bestemt satte vores rytmiske evner på prøve. Kenyanerne viste deres smukke traditionelle klæder frem fra nogle af de forskellige kenyanske stammer, der var repræsenteret ved seminaret. 

Change initiative i Danmark

Alt i alt har det været en fantastisk tur, hvor vi ikke kun har lært en del om dialog, demokrati og diverse virkemidler til at få løst problemer i vores organisation, men også lært os om de forskelle, der er i verden, og givet os et bredere syn på andre kulturer. Ligeledes er Julie og jeg kommet tættere på hinanden, og kan nu arbejde videre på vores ’Change initiative’ herhjemme i Danmark.