Artikel
Skrevet af Hans Hansen / forfatter
Nær Isefjord produceres animationsfilm, som når langt ud over Danmarks grænser. Både fordi ambitionerne er store og fordi undervisningen henlægges til såvel regnskoven som tundraen.
Det tog ikke mange øjeblikke, før jeg var overbevist om, at det lille produktionsselskab Perlefilm har fuld dækning for firmanavnet. De er i den grad leveringsdygtige i små og store filmperler – også på en ganske almindelig onsdag eftermiddag.
Jeg havde ”inviteret” Pråsen på besøg i naturskønne Lynæs ved Isefjord, hvor Perlefilm har sit beskedne men solidt hyggelige domicil tæt ved den gamle stejleplads. Og jeg blev bl.a. budt på en bid nyproduceret stop-motion animation. Skabt et par dage tidligere på en af de mange workshops, som Perlefilm holder for børn og voksne i mange sammenhænge.
Resultatet sad lige i skiven!
Med en IPad som teknisk udstyr, og en lommefuld farverige genbrugsmaterialer dukkede både prinser og prinsesser frem med tydeligt kropssprog og teatralsk mimik. Stemmer kom der også på, og jeg kunne sagtens forestille mig det ekstra løft, som dramatisk lyd og musik ville give et færdigt resultat.
Ikke konsumenter, men producenter
Perlefilm er stiftet af Rikke Hallund i 2010. Allerede medens hun gik på Filmskolen, søgte Rikke Hallund til Hundested, og senere Lynæs. Her blev hun stifter og leder af ”Filmskolen for børn i Halsnæs”, som i 10 år havde kommunens bevågenhed og støtte. Indtil de en dag ikke havde det længere.
Men Rikke var i udpræget grad blevet dedikeret til det ekstremt vigtige børnekulturarbejde og udviklede Perlefilms pædagogiske metoder gennem arbejdet med at lede, undervise og instruere workshops og undervisningsforløb.
”Vi er børnenes talerør,” siger Rikke og får et anerkendende nik fra Claus Johnsen, som i dag er medejer af samt producer og fundraiser hos Perlefilm. Han er journalist og har virket som kommunikationsrådgiver i mere end 20 år. Han har i høj grad udvidet Perlefilms aktionsradius, ikke mindst når det gælder podcast med pædagogisk indhold.
”Sigtet var at gøre børn og pædagoger til producenter i stedet for kun konsumenter af film og fortælling” siger Rikke. ”Med iPadens indtog fik vi et digitalt filmværktøj, som skabte et hav af muligheder for at udvikle vores simple stop-motion til et væld af fortællinger.”
”Når børn kommunikerer til børn i et filmisk univers, får vi formidlet børneperspektivet, som børn oplever det.”
Klar til optagelse
Jeg får indkig i en af de udrykningsklare stop-motion-kasser, som Perlefilm oprindeligt udviklede i samarbejde med paraplyorganisationen Børneringen til inspiration og anvendelse i mere end 100 institutioner i København og omegn.
Det er samme slags solide folde-ud værktøjskasse, som alskens håndværkere bærer deres værktøj og remedier i, når de rykker ud til dagens opgaver. Denne værktøjskasse er smukt og håbefuldt himmelblå, og den indeholder, hvad Rikke kalder ”Stop-motion start kit”: Materialet er håndplukket, særligt udvalgt, en del håndlavet, som man kan skabe snart sagt hvad som helst af – kun fantasien sætter grænser. Og en del af det er ordnet i små poser med inspirerende tekst på.
”Elefant med baby”, f.eks. Så er inspirationen givet, og posens indhold garanterer, at der er smådele nok til at skabe en elefant med baby. Men der er selvfølgelig også tomme poser, som venter på at blive fyldt med børnenes egne indsamlinger.
Og der er modellervoks, farvede baggrunde og fine tapetstykker. Så det er bare med at komme i gang. Skal fantasien have et lille skub, er der også en æske med ide-kort, som bare sådan lige …. og lidt ekstra pynt til hænderne er der også. For det indses sikkert hurtigt, at hænderne kan være rigtig gode medspillere, når man digter stop-motion.
Resten er bare: Go fornøjelse!
Magi og testamenter
Og den fornøjelse har til dato givet Perlefilm et CV, som nok kan få de fleste til at tabe pusten: animerede kortfilm, animations-dokumentarfilm, læringsfilm og spil og læringsspil til iPad. – Perlefilm mestrer det hele med succes, samtidig med at de coacher og underviser pædagoger og lærere i brugen af stop-motion som pædagogisk værktøj.
International anerkendelse er det også blevet til, og mere kan være i støbeskeen. Med støtte fra bl.a. Danidas Oplysningspujle, Kulturministeriet og Undervisningsministeriets Udlodningsmidler har Perlefilm foreløbig været i Grønland og Peru for at arbejde med børn om skabelsen af animationsfilm baseret på myter og sagn.
”Netop myter og sagn er der en stigende international opmærksomhed på,” siger Rikke Hallund, og vi bliver enige om, at tidens fokus på klima og miljø kan fornemmes næsten testamentarisk. Jo mere vi indser de menneskeskabte katastrofer, des mere lydhøre bliver vi for de ”testamenter”, som sagn og myter ofte kan lignes ved.
”Det er meget magisk at få lov til at producere grønlandske sagn – i Grønland,” skrev Rikke i forbindelse med præsentationen af ”Havets Moder”, som blev skabt sammen med børn på børnehjemmet i Uummannaq.
Og det var næppe mindre magisk at bringe FN’s verdensmål i børnehøjde med produktionen af ”Regnskovens hemmelighed” sammen med børn fra Kukama-stammen i den peruvianske del af Amazonas.
”De peruvianske børn har været medskabere af det grafiske udtryk, musik, stemmer og lyde.” skrev Rikke Hallund i præsentationen af filmen. ”Vores mål har været at bringe regnskoven helt tæt på danske børn, og ved at bruge materialer, f.eks. håndarbejde, kunst og kunsthåndværk fra Peru, giver vi et unikt og autentisk indblik i en anden kultur.”
Begge film har international distribution og har deltaget i og også vundet priser på anerkendte filmfestivaler. ”Og helt afgørende er,” fastslår Claus Johnsen, ”at det skaber internationale kontakter, nye mulige samarbejdspartnere.”
Til Indien med H. C. Andersen
Nok er Perlefilm en lille spiller på det store marked, men behov for samarbejdspartnere, eller legekammerater, som de ynder at kalde dem, er der hele tiden. Dygtige personer og virksomheder, som er specialister i f.eks. musik, grafik, speak, programmering, psykologi, webudvikling etc. etc.
Men at det er inspirerende og udsøgt spændende at skabe animationsfilm med børn som medproducenter, er de i den grad enige om.
”Til november rejser vi til Indien!” stråler de. ”Os og H.C. Andersen. De skal animere eventyr af H.C. Andersen med indiske børn, og de er godt nok spændte på, hvordan H.C. Andersens universer finder ekko i indiske børn.
Samarbejdet er oprindeligt etableret gennem Det Danske Kulturinstitut og senere videreført af det store tyske Goethe Institut. Samarbejdet er bestemt en appelsin i turbanen. De har også samarbejde med en NGO, der arbejder i Nepal, som ligeledes ser ud til at udvikle spændende perspektiver. Det gælder om at få pakket nogle værktøjskasser og så afsted til nye opgaver og oplevelser.
Happy Breaks for børn
Rikkes voksne datter, Mira rejser med. Mira er allerede stærkt involveret i Perlefilm og i morens optik stærkt begavet med den vifte af talenter, som et lille selskab med store mål har rigtig meget brug for.
”Hun kan helt umiddelbart alt det nye tekniske, som vi andre gamle stadig har vores problemer med. Og hun har ideer og talent, som rækker rigtig langt. Men hvad hun på sigt selv vælger, hører trods alt fremtiden til.”
Hvad der derimod er sikkert for den nærmeste fremtid er, at den hjemlige produktion af forskellige pædagogiske stimuli fortsætter. Børnekultur i bred forstand fra film og tv til kreative apps med fokus på krop og sjæl: ”Happy Breaks”. Hensigten med de små yoga- og meditationsfilm, som oprindeligt er støttet af Undervisningsministeriet, er at skabe nødvendige pauserum for børnene. ”Jeg håber, at de små øvelsesfilm gør børnene bedre til at mærke sig selv og de kropslige signaler, og at de på sigt bidrager til en større mental og følelsesmæssig bevidsthed hos børn,” siger Rikke Hallund.
Videnskab og eventyrlyst
Som et ekstra medie på Perlefilms brogede pallet har Claus Johnsen kastet sig over de hastigt voksende podcast. Bl.a. ”Prøv Li At Hør”, som er overskriften på en række videnskabspodcast til indskolingselever. Her er børnene selv reportere og opsøger de rigtige eksperter for at stille spørgsmål om både dit og dat.
Perlefilms næsten hjemsted, Hundested, er som bekendt stærkt forbundet med polarforskeren Knud Rasmussens levned, og det har nu udløst en podcast støttet af Kulturministeriet. Podcasten markerer 100 året for 5 Thule Ekspedition og skal bringe eventyrlyst til Halsnæs og inspirere børn i kommunen til at gå på opdagelse i egen hjemstavn.
Der synes ikke at være nogen foreløbig fare for uønskede pauser i den fysisk lille, men vitalt store ekspert i storytelling ved den gamle stejleplads i Lynæs med frit udsyn til en smuk horisont.
Og for den, der her og nu vil vide mere om Perlefilm, skal jeg oplyse, at deres website perlefilm.dk er et sandt eldorado af mangeartede oplevelser.
Rigtig go fornøjelse!