Nyhed
Skrevet af Rikke Ingemann Jensen / Odense Filmklub for Børn og Unge
Kunstmuseet Brandts i Odense har tidligere haft en udstilling om The Walt Disney Companys store animationsverden, og nu er det Pixar Animation Studios tur tid til at blive vist frem på museets vægge. Udstillingen ved navn ”Pixar – 30 years of animation” er en stor nostalgibombe for et 1990er-barn som mig, der er vokset op med Pixars vidunderlige fortællinger. Udstillingen kan ses indtil 23. august 2020.
Pixar før Disney
I dag forbinder de fleste Pixar med Disney, da Disney-koncernen købte selskabet i 2006 og inden da allerede havde samarbejdet. Pixar har dog produceret en del animationskortfilm før deres store gennembrud, og dem har man mulighed for at se i udstillingen på Brandts. Man starter med at læse en tidslinje over hele Pixars historie, og selv den mest hardcore fan bliver nok overrasket over selskabets historie fra at være et lille animationsfirma med instruktøren George Lucas i direktørstolen til at blive solgt til selveste Steve Jobs, der navngav firmaet Pixar. Det er selvfølgelig ikke derfor folk er kommet, dette kan jo læses på internettet. Vi er kommet for at se vaskeægte Pixar-tegninger helt tæt på, så tæt at man næsten kan røre dem!
Toy Story
De første karakterer man møder, som nok også er de mest populære, er Buzz Lightyear og Woody fra Toy Story. Toy Story er på mange måder imponerende, både fordi det stadig er en af de mest elskede Pixar-film, og fordi den var filmhistoriens første fuldt ud computeranimerede film. Man kan både se tegninger af karaktererne, 3D-modeller af Woody, som tegnerne brugte som model, og læse en masse spændende informationer om filmen. Da jeg flovt må indrømme, at jeg aldrig har set Toy Story fra ende til anden, går jeg hurtigt videre til den næste del af udstillingen, der vækker meget større begejstring.
Op og Coco
Selvom jeg er vokset op med Ratatouille og Find Nemo, er det alligevel nogle af de nyere film, der står mit hjerte nær. Jeg glemmer aldrig introscenen til Op, der nok er den mest emotionelle scene i filmhistorien. Ifølge mig! Det er bare helt igennem en fantastisk film om tab og håb blandet med en masse humor og sjove dyr. Pixar og Disney har begge en helt unik evne til at skabe universer, der rører publikum i alle aldre. De har alle gode budskaber, der er forklaret i børnehøjde, og karaktererne kan inspirere, men også frustrere os. Når man læser informationsteksterne til hver film, får man øjnene op for, hvor mange års research, der ligger bag hver enkel film. Al den tid, de har brugt på at udforske De dødes dag og den mexicanske kultur til Coco, og de mange timer, de har brugt under vandet for at undersøge præcis, hvordan Nemo skal bevæge sig, så det er så realistisk som muligt. Alle de små detaljer, som vi ikke engang lægger mærke til, når vi ser filmen, men som gør en kæmpe forskel.
Mangler menneskene bag filmene
Det er et eminent stykke arbejde, som hele udstillingen illustrerer godt, men dog sidder jeg tilbage med en følelse af, at udstillingen manglede noget. Det er kun i tidslinjen, at man bliver introduceret for menneskene, der står bag alle filmene, og det er lidt en skam. I de mange videoklip kunne man godt have haft Pixar-medarbejdere, der forklarer om processerne bag filmene, eller set billeder af dem, der skaber filmen og ikke kun af skitserne. Der er heller ikke den store forklaring på, hvordan ideerne til filmene opstod, hvilket er lidt synd.
Et indblik i filmhistorien
Pixar-fan eller ej: Udstillingen er fascinerende for alle, der elsker film, da den ikke blot fortæller historien om Pixars udvikling, men filmmediet generelt. Man bliver taget med på en rejse gennem teknologiens udvikling fra animationsfilm før computere til Toy Story og videre til Coco, der er blandt de nyere film. Man kan tydeligt se, hvordan animationen har ændret sig i takt med teknologien, og hvor virkelighedstro hele Pixars univers er blevet. Efter udstillingen følte jeg mig lidt som et barn igen, der bare havde lyst til at gå hjem og se alle Pixar-filmene for at blive lidt længere i minderne.