Quiz
Lavet af Marc Honoré / Pråsen

Der er næsten ikke noget, der definerer livet så meget som døden. Død på film kan både skildres direkte og indirekte, lige såvel som døden kan være et centralt element i fortællingen eller en underordnet faktor, der påvirker karakterernes handlinger og bevæggrunde. I Populærmusik fra Vittula (2004) er det eksempelvis bevidstheden om hans egen dødelighed, der lærer Matti at turde score piger. Og i The Descendants (2011) er det først, da hans kone ligger på sit dødsleje, at det går op for forretningsmanden Matt, at han måske ikke har prioriteret helt rigtigt i livet indtil da. Pråsens filmquiz drejer sig denne gang om film, der på den ene eller anden måde skildrer døden. 

1. I Jojo Rabbit (2019) er billedet af to dinglende fødder med et par ikoniske rød-hvide sko nok til, at vi forstår, at modstandskvinden Rosie er blevet hængt af Gestapo. Da drengen Jojo krammer sin mors døde ben, bliver scenen kun mere hjerteskærende, og man fornemmer, at virkelighedens faktiske tilstand nok begynder at dæmre for den nazi-indoktrinerede dreng. Hvem spiller rollen som Jojos mor Rosie?

2. Ingmar Bergman lader i Det syvende segl (1957) sin egen dødsfrygt være udgangspunkt for en eksistentiel udforskning af livet og døden. Den hjemvendte korstogsridder Antonius spiller et spil om sit liv mod selveste Døden i en ikonisk scene, der efter sigende skulle være inspireret af et kalkmaleri i Täby kirke. Hvilket spil er det, de spiller?

3. I dette spanske komedie-drama fra 2006 vender en mor tilbage fra døden for at binde en knude på nogle af de løse ender, hun ikke nåede at tage sig af, mens hun levede. Hvilken film er der tale om?

4. “Some infinities are bigger than other infinities” lyder det fra Hazel i En flænge i himlen (2014). Hazel møder Gus i en støttegruppe for cancerramte unge; de forelsker sig og må elske hinanden ‘for evigt’ i den relativt korte tid, som de af skæbnen er blevet tildelt. Hvem er forfatteren bag det litterære forlæg til denne film?

5. Denne Disney-film fra 1942 skildrer en forældreskikkelses død på en måde, der på det tidspunkt aldrig var set før. I en tidligere udgave af filmens manuskript skulle dødsscenen efter sigende have været endnu mere voldsomt og direkte skildret; filmens hovedkarakter skulle have set sin mor ligge døende i en pøl af blod. Denne version af scenen blev (heldigvis) aldrig til noget. Hvilken film drejer det sig om

   

  Tjek svarene ud i næste boks

  1. Scarlett Johansson
  2. Skak
  3. Volver (2006)
  4. John Green
  5. Bambi (1942)