Quiz
Lavet af Marc Honoré / Pråsen

Filmhistorien er fyldt med landvindinger, der har været med til at forme filmmediet til det, det er i dag. Denne gang dykker Pråsens filmquiz ned i en håndfuld af milepæle, der har været med til at præge filmmediets udvikling, og spørger: Hvornår var det nu, det var?

1. Visse amerikanere mener, at det var opfinderne William Dickson og Thomas Edison, der opfandt de levende billeder – filmen. Men generelt tilskrives æren Brødrene Lumiere, der havde den første filmforevising på Grand Café i Paris. Hvilket år er filmens fødselsår?

2. Selvom enkelte kortfilm kom før, så var The Jazz Singer den første tonefilm i spillefilmslængde, der indeholdt talt dialog. Det var dog kun musicalnumre og udvalgt dialog, der var optaget med lyd. Resten var klassisk stumfilm. Replikken “You ain’t heard nothin’ yet” blev symbolet på tonefilmens fremkomst. Hvornår er The Jazz Singer fra?

3. Det første farvefilmssystem blev introduceret allerede i 1906, men faktisk fandtes der allerede farver på film før da, som det eksempelvis ses i Georges Méliès’ Rejsen til Månen (1902). I tidlige film kunne man ganske vist ikke optage i det fulde farvespektrum, så farverne måtte lægges på efterfølgende. Technicolor-teknologiens stigende udbredelse i 1930’erne var den store revolution, der medførte fremkomsten af nogle af de mest ikoniske tidlige farvefilm såsom Troldmanden fra Oz. Hvornår er denne film fra?

4. TV-mediets ankomst øgede konkurrencen om publikums opmærksomhed. Et af filmmediets modsvar var nye formater: brede formater, der var markant forskellige fra tv’s små billeder. Mest berømt i dag er nok CinemaScope-formatet. Hvornår så man den første film i CinemaScope-format?

5. I dag er computeranimation her, der og alle vegne i film. Sådan var det naturligt nok ikke tidligere, men computeranimation blev faktisk brugt første gang på film tidligere end man skulle tro. Titelsekvensen i Alfred Hitchcocks Vertigo er skabt på en analog computer og siges at være første gang man så computeranimation brugt på film. Hvornår er denne film og det første eksempel på filmisk computeranimation fra?

Svar

Tjek svarene ud i næste boks

Svar:

1895

1927

1939

1953

1958