Quiz
Lavet af Marc Honoré / Pråsen
Man kan nærmest ikke forestille sig film uden lyd. Ikke desto mindre var det tilfældet i den tidlige filmhistorie, hvor filmene jo var stumme. Filmlyd var allerhøjest et musikalsk akkompagnement i biografsalen. Først i 1929 kom der lyd på filmen – sådan rigtigt. For nogle af datidens instruktører var lyden dog ikke et fremskridt for filmmediet. Pråsens filmquiz handler denne gang om lyd på film.
1. En barnemorder er på fri fod. Hver gang han begår et mord fløjter han melodien til ‘I Dovregubbens hall’ fra Peer Gynt suiten. Et lydmotiv, der til sidst fører til afsløring af morderen. Hvad er titlen på denne film, som var Fritz Langs første tonefilm?
2. I Steven Spielbergs Dødens gab (1975) er en vekslen mellem to toner i forskellige mønstre ikke bare det helt centrale i filmens musikalske tema; den bliver også nærmest ensbetydende med overhængende fare. Hvilken komponist står bag?
3. Dette særlige skrig optræder første gang i Distant Drums(1951). Sidenhen er det blevet brugt i hundredevis af andre film som en slags intern vittighed lydfolk imellem. Hvad er navnet på denne særlige arkiv-lyd?
4. Lejrkommandanten og hans familie lever det søde liv klos op af KZ-lejren. Blot en mur adskiller kernefamilieidyllen fra lejrens grusomheder. Hændelserne i lejren ses aldrig direkte, men opleves kun som lyde af blandt andet skrig, pistolskud og rangering af tog. Hvilken film er der tale om?
5. Især i de helt tidlige Disney-tegnefilm matcher musikken bevægelserne i filmen meget direkte. Det vi ser i filmen er synkroniseret med musikken. Hvad kaldes denne teknik, der er opkaldt efter en berømt Disney-figur?
Tjek svarene ud i næste boks
1. M (1931)
2. John Williams
3. The Wilhelm Scream
4. The Zone of Interest (2023)
5. Mickey Mousing