Quiz
Lavet af Marc Honoré / Pråsen 

 

Filmmediet og filmsproget er i konstant udvikling. De fleste film følger måske nok gængse normer og regler for, hvordan man formidler en historie på film. Samtidig er der dog også film, der tager emner op, som normalvis ikke ses på film, og som skubber til vores forventninger og forståelse af hvad film kan. Pråsens filmquiz handler således denne gang om film, der er over grænsen, som provokerer, eller som forsøger at skubbe til filmmediets rammer.

1. Denne film blev i sin biografversion vurderet til at være for børn over 7 år, men da den udkom på DVD skulle man være 11 år for at se filmen. Det var de hverdagslignende iscenesættelser, hvori blandt andet mobbeofferet Fede Dorit begår selvmord ved at springe ud fra 3. sal og vikaren Gunnar viser sig at være en psykopatisk morder, der fik Medierådet til at ændre mening. Hvilken film er der tale om?

2. Der findes regler inden for filmsproget, som man ikke må bryde, eller som det i hvert fald er svært at ændre på. I Åndeløs (1960) brydes reglerne blandt andet ved brugen af såkaldte ‘jump cuts’, hvor den såkaldte 30-graders regel ikke overholdes. Der klippes kort sagt inden for den samme indstilling uden at kameravinklen ændres mere end 30 grader. Hvem er instruktøren bag denne visuelt innovative film? 

3. Stanley Kubricks A Clockwork Orange blev i 1973 bandlyst i Storbritannien og udgivelsen trukket tilbage. Det skyldtes, at filmens eksplicitte, ekstreme vold blev beskyldt for at være årsag til lignende voldelige hændelser i virkeligheden. Kubrick og hans familie blev endda udsat for trusler og protester foran deres hjem. Det var først i 1999, at filmen blev udgivet i Storbritannien igen. Hvornår er filmen fra?

4. En mand bevæger sig rundt i en lille by med sit kamera. Han ringer på hos indbyggerne og filmer dem uden at sige et ord og bryder således de sædvanlige sociale normer, der ellers hersker, når man tropper uanmeldt op ved et fremmed menneskes hoveddør. Hvad er filmens titel?

5. Trolden Tina arbejder som grænsevagt i en færgeterminal og har et usædvanligt talent for at gennemskue, når nogen forsøger at smugle noget ind i landet. En dag stopper Tina en mand, der til forveksling ligner hende selv, og Tinas marginaliserede og ensomme liv forandrer sig, da et kærlighedsforhold mellem de to udvikler sig. Hvilken film er der tale om?

Tjek svarene ud i næste boks

1. Terkel i knibe (2004)

2. Jean-Luc Godard

3. 1971

4. A Man and a Camera (2021)

5. Grænse (2015)