Quiz
Lavet af Marc Honoré / Pråsen

 

Foto: The Nightmare Before Christmas (1993). Buena vista international / The walt disney company.

2020 har været et jævnt dårligt år. Undertegnede quizmaster er ganske vist blevet far, men ellers har der ikke været meget at glæde sig over. Nu hvor de første corona-vacciner begynder at dukke op, ser det dog ud til, at året alligevel slutter med et lille julemirakel. Måske det kunne blive plottet til en ny pandemi-julefilm? Under alle omstændigheder kan julefreden nu forhåbentlig så småt begynde at sænke sig. Det har vi nok allesammen brug for. Med denne julefilmquiz ønsker vi jer alle en rigtig glædelig jul og et godt nytår (der forhåbentlig er meget bedre end 2020!).

1. I Muppets juleeventyr (1992) finder den gamle gnier Scrooge frem til julestemningen efter at være blevet opsøgt af spøgelser fra fortidens, nutidens og fremtidens jul. Filmen er en blandt mange filmatiseringer af et berømt juleeventyr fra 1843. Hvilken forfatter skrev det litterære forlæg?

2. Bortset fra at handlingen i denne film udspiller sig i julen, er Die Hard (1988) ikke ligefrem en julefilm i klassisk forstand. Alligevel bliver den af mange anset for at være passende helligdagsunderholdning, og den vises da også næsten hvert år på TV i den søde juletid. På hvilket tidspunkt i julen udspiller filmens handling sig?

3. I familien Griswold vil faderen Clark gerne fejre julen i stor stil. Han får derfor dekoreret familiens amerikanske hus med julepynt og julelys i massevis. En overbelastning i husets elnet ender med at gå ud over et af familiens kæledyr. Hvilket kæledyr må lade livet, da det får et elektrisk stød?

4. Skytsenglen Clarence har lige reddet George fra at begå selvmord. Da han kommer hjem til den varme stue, siger datteren Zuzu den berømte replik: “Every time a bell rings an angel gets his wings”. Hvilken film er der tale om?

5. Stakkels Kevin bliver efterladt alene hjemme af sin familie gang på gang – det er efterhånden en juletradition. Det er også efterhånden en decideret tradition, at Alene hjemme (1990) bliver vist på TV ved juletid. Men hvor mange film er der egentlig i alt i Alene hjemme-serien?

6. I Love Actually (2003) tager Karen sin surmulende mand i at købe smykker i smug. Da hun åbner gaven fra sin mand juleaften, opdager hun dog, at smykkerne ikke er tiltænkt hende. Hvad får Karen i stedet i gave?

7. For Katrine skal alt være perfekt juleaften i Den tid på året (2018). Teenagedatteren Maria forsøger flere gange at komme til at tale med sin mor i enerum. Hver gang er der dog en større eller mindre julekrise, som Katrine må tage sig af et andet sted i huset. Hvad er det for en hemmelighed Maria bærer rundt på?

8. Randall køber i Gremlins (1984) et lille behåret væsen, som han giver til sin søn Billy. Sælgeren understreger dog, at der er tre ting, man aldrig må udsætte det lille væsen for. Hvilke tre ting?

9. I Miraklet på Manhattan (1947) er Susans mor chef i et stormagasin og har derfor til opgave at ansætte en julemand. Ved et tilfælde får hun ansat den ægte julemand. Hvad er julemandens borgerlige navn i denne amerikanske juleklassiker?

10. Buddy er et menneske, men vokser op på Nordpolen som en af Julemandens hjælpere. Han opdager, at hans rigtige far bor i New York og beslutter sig for at opsøge ham. Hvem spiller rollen som Buddy i denne julefilm fra 2003?

11. Judy Garland spiller hovedrollen i denne julemusical fra 1944, hvor sangen Have Yourself A Merry Little Christmas bliver sunget for første gang. Hvilken julefilm er der tale om?

12. I The Nightmare Before Christmas (1993) er Jack Skellington kørt rigtigt sur i den årlige Halloween-fejring. Da han ved et tilfælde opdager Julebyen, bliver han opsat på at føje denne højtid til hans repertoire, selvom han mildest talt misforstår, hvad julen drejer sig om. Jack får da heller ikke helt fat i, hvad Julemandens navn egentlig er. Hvad tror Jack, at Julemanden hedder?

 

Svar

Tjek svarene ud i næste boks

 1. Charles Dickens
 2. Juleaften
 3. Familiens kat
 4. Det er herligt at leve (It’s a Wonderful Life) fra 1946
 5. Fem
 6. En CD (med Joni Mitchells album Both Sides Now)
 7. Maria er gravid
 8. Direkte sollys, vand og at blive fodret efter midnat.
 9. Kris Kringle
 10. Will Ferrell
 11. Mød mig i St. Louis (Meet Me in St. Louis) fra 1944
 12. Fuglemanden (Sandy Claws)